Sportchef Niklas Johansson om spelsystem och trupp: ”Jag tittar på mer spets och bredd till truppen”

Centralen fick en intervju med sportchef Niklas Johansson efter den svaga insatsen mot Timrå.

Hur ser du på Timråmatchen?

– Det gick för sakta, för otajmat mellan backar och forwards. Därför såg det så in i h-elvete illa ut, menar NJ. Jag menar inte att man ska tokjaga men de som inte har pucken måste visa sig mer. Man måste skärpa sig och göra sig spelbar, säger den frustrerade sportchefen.

– Sedan måste backarna leverera pucken snabbare direkt till första alternativ, inte stå still med pucken. Annars måste backarna röra på fötterna och hålla bort en gubbe och sedan leverara en passning. Det ska inte vara 30-meterspass från backarna.

Sedan Christoffer Björklund lämnade saknas det en spelskicklig back, vilket verkligen syns. Har ni någon plan på en ersättare för ”Björka”? Nu kanske inte han var formtoppad, men ändå.

– Jag vet inte direkt om om ”Björka” saknas då han inte visade upp sina kvaliteter under denna säsong, svarar NJ.

 Hur ser ni på möjlighterna i stort att vässa laget lite till inför våren?

– Visst kan det hända saker i truppen då möjlighet finns fram till 27 februari, säger NJ. Jag vill inte gå in på djupet men jag tittar både på bredd och spets. Vi ska göra allt för att ta en direktplats och väl i kvalserien ska vi ha en bred trupp.

– Jag har inget emot att vi är tre-fyra man övertaliga i en eventuell kvalserie. Sen den som får sitta vid sidan, det får vi se. Vi ska sitta på en bred trupp.

Hur ser du på att Fransson kanske blir sliten?

– Ingen fara, vi har tät dialog och Fransson vill ha det så här. Sedan avslöjar sportchefen att man planerar att ta in en mer rutinerad backup, troligen i mitten på februari.

–  Jag räknar även med att Luca Boltshauser kommer tillbaka efter att Färjestad nu fått skadebekymmer.

Hur är status på Caputi och Söderkvist?

– Inget brutet på Söderkvist i alla fall. Kan vara en lårkaka. Caputis ljumskproblem har lindrats och han tränade idag. Kan nog vara tillbaka hyfsat snart. Caputi har verkligen saknats jättemycket som spelare och människa på sistone, menar sportchefen som redan har långt gången planering för nästa säsong.

Sedan börjar sportchefen själv tala om lagets spelsystem:

– Angående vårat spelsystem som jag fått frågan om så är det ingen hjärnkirurgi utan idag spelar i stort sätt alla likadant.

– Grundpelarna som vi vill ha är aggressiv överbelastning i egen zon för att snabbt kunna vinna puck samt att inte ge motståndarna tid att hantera pucken. Vi ska jobba ”stick on stick” och vara aktiva på skridskorna, inte stå och titta.

– Vi ska backchecka hårt vid förlorad puck i anfallszon för att skapa ett övertag så våra backar kan agera. Kortfattat och enkelt beskrivet spelar även A-juniorerna och B-juniorerna så för att skapa en enkel övergång mellan de tre elitlagen vi har.

Sedan kommer även NJ in på att tränarna har ansvar och frihet:

– Utöver det så har samtliga tränare/coacher handlingsfrihet att sätta sin prägel (idéer) gäller B-juniorer, A-juniorer samt A-lag. Allt detta för att vi som förening inte ska behöva ändra hela konceptet så fort en ny tränare kommer in i något av elitlagen, säger Niklas avslutningsvis.

1 svar

  1. JL skriver:

    Jay Leach