Slutgiltig poängliga efter försäsongens sista match mot Södertälje, VIK:s juniorer slog Leksand stort trots ojämn insats & HV71 har nu slaktat Troja & Tingsryd

Daniel Gunnarsson kunde återigen inte markera. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.se

 

Alexander Lunsjö och Daniel Gunnarsson slutade föga överraskande i topp i försäsongens poängliga. Även Marcus Bergman och Mathias From producerade bra i träningsmatchandet.

Som sagt har jag korrigerat siffrorna efter videogranskning, till skillnad mot t.ex. VLT som använder den officiella och tyvärr lite felaktiga statistiken (som t.ex. missade Gabriel Kangas glasklara assist på 1-1-målet mot Södertälje senast.):

Skulle inte förvåna om Lunsjö och Gunnarsson sedan landar på liknande siffror efter 52 omgångar. Men att From ska göra 35+0 är en högoddsare.

Marcus Bergman har åter gjort en mycket bra försäsong och vi hoppas nu att 28-åringen håller i produktionen jämnare över säsongen, även om Bergman gör stor nytta även om det inte blir en massa poäng.

En intressant liten grej är hur Jimmie Jansson kommer ta det att Daniel Gunnarsson sannolikt kommer få äta mest istid i alla spelformer. Och vi ser att Janssons produktion inte varit på topp under denna försäsong. Men Jansson har ju ett stort VIK-hjärta där laget med all säkerhet går före jaget.

***

Kan ju vara intressant att kika på förra säsongens poängliga efter försäsongen i sammanhanget och jämföra hur det blev sedan:

***

VIK J20 vann med hela 6-2 hemma mot Leksand på lördagseftermiddagen. Detta efter en fin 2-0-seger borta mot Djurgården. Men siffrorna är lite uppblåsta. VIK tappade nämligen 3-0 till 3-2 och nerv i slutet då en lycklig gulsvart studs som gav 4-2 gjorde att LIF tappade lusten.

Att vinna med 6-2 mot Leksand trots att man var odisciplinerade och tog fyra (!) högst onödiga utvisningar i anfallszon och inte gjorde en toppmatch i 60 minuter säger en del.

Bland annat har VIK ett målvaktsspel, tack vare Ian Blomquist, man inte haft i J20 sedan fenomenet Jesper Wallstedt hade 92,1 % 17/18. Blomquist har nu 92,6 %. Bara efter tre matcher, men ändå.

VIK J20 har under nästan hela 2000-talet, bland annat, haft mediokert målvaktsspel där i princip alla målvakter legat runt bleka 89-90 % och ingen (!) har haft över 92 % (förutom ovanstående). Men nu kanske motståndarna verkligen måste börja förtjäna varenda mål.

Erik Thorwalls, Filip Wiberg och Andreas Dahlberg var bäst i VIK plus såklart Blomquist i kassen. Men även bra insatser av en allt bättre Alfred Aalto, Marcus Lindström, Gabriel Kangas, Hugo Mivell, Hugo Frylén och backen Johan Norberg, då övriga backar var väl äventyrliga.

Det finns talang i detta lag. Frågan är bara hur mycket man verkligen vill. Hela klubben vill ju mot SHL så då bör kravbilden vara mycket hög även i J20.

Faktiskt tycker undertecknad att många spelare svajar lite för mycket i J20, med tanke på hur bra de är i sina bästa stunder. Visst är de juniorer och det är normalt med svajiga insatser. Men nästa steg är att förhoppningsvis bli proffs snart. Och vill man vara en ”normal” hockeyspelare?

Om detta VIK J20 ger sig tusan på det kan det bli hur bra som helst denna säsong, särskilt när man äntligen verkar ha en riktig klassmålvakt i Ian Blomquist.

Med segrar mot Leksand och Djurgården är kanske risken att man tar det lite ”ledigt” mot Mora under söndagen. Intressant test vilket VIK vi får se under söndagen.

Men bloggen hoppas och tror att detta VIK:s talang matchas av lika mycket vilja att vara optimalt laddad inför varje match. Så man inte åker och bland annat tar fyra utvisningar i anfallszon mer…

***

HV71 har nu vunnit med typ 16-0 efter två matcher mot Troja och Tingsryd. Nu kanske just dessa två lag kommer ligga i botten. Men att slå HV71 kommer verkligen kräva att alla i VIK (och övriga lag) slår personliga rekord (plus lite flyt).

Det kommer krävas något alldeles extra. Men det visste vi såklart redan.

Men det hade, trots allt, varit lite mer humant och normalt om typ Oskarshamn hade hamnat i HA. Men som legendariske NHL-coachen Mike Keenan sa om sin Stanley Cup-vinst:

”Jag var från Dag 1 tvungen – genom att utmana spelarna känslomässigt, fysiskt och intellektuellt –  få dem att nå en nivå som inte är normal, och få dem att bara fokusera på att nå det enda målet. För ”normalt” kommer inte få dig att vinna det stora priset.”