J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand & Djurgården) som kan bli en liten guldgruva för A-laget kanske snabbare än vi tror

 

Undertecknad fick äran att vara med på HockeyAllsvenskan.se:s VIK-analys tillsammans med VLT:s Oliver Åbonde och SvenskaFans Henrik Olsson, som för övrigt är två sympatiska herrar.

Läs mer då Jonas Gustavsson som vanligt gör ett utmärkt jobb och våra VIK-analyser här.

***

VIK J20 har inlett säsongen starkt och tog tredje raka segern på söndagseftermiddagen mot Mora med 2-1. Samma Mora som senast vann med 6-1 mot Brynäs.

Matchen var jämn och VIK vann chanserna i 5-mot-5 med 14-13 (4-6 i PP-chanser). Men VIK hade de bättre spetsspelarna glädjande nog.

1-0 kom efter att Erik Thorwalls dominerade ytterligare ett byte och stal en puck och serverade Alfred Aalto, som också är en intressant spelare.

VIK har ju kanske på förhand haft en liten centerbrist efter tunga tapp där, men mot Mora var Gustav Norén riktigt bra och serverade mycket snyggt Thorwalls i PP fram till 2-0. Även smarte backen David Göransson var inblandad.

Olyckligt nog fick viktige forwarden Hugo Frylén en smäll mot armen/axeln och utgick direkt. Istället kom Samuel Claesson in som en frisk fläkt och satte in en jättetackling i första bytet. Den inställningen lovar gott.

Mora var också bra och satte ett fint mål i PP. VIK visade att man inte var nöjda efter två segrar mot Djurgården och Leksand och höll undan. Och ytterligare en dominant spelare, powerforwarden Filip Wiberg, kostade på sig att sätta en straff stenhårt i stolpen.

Johan Ström fick säsongsdebutera i kassen och tog 15 av 16 skott och visade att VIK kanske har seriens bästa målvaktspar (någon insatt får gärna rätta mig här).

Bloggen har nu ”studerat” fyra matcher på kort tid och försökt få ett grepp om nya ”Baby-VIK”. Har använt ”spela-fram-och-tillbaka”-funktionen flitigt på SvenskHockey.tv, som är en trevlig TV-tjänst.

***

Först och främst ska Pär Hellenberg (sportchef/tränare i J20) ha mycket beröm för att han värvat Erik Thorwalls, Filip Wiberg och Andreas Dahlberg som är J20-spelare av absoluta toppklass. Vilka värvningar av Hellas!

Och Alfred Aalto, Johan Norberg och Alex Ånnhagen är spännande och nyttiga spelare som Hellas också adderat utifrån.

Dessutom har Hellas uppenbarligen lyft upp helt rätt spelare från VIK J18, som verkar ha en utmärkt verksamhet som fostrat spelare som Gustav Norén, Marcus Lindström och backen Oscar Gustavsson.

***

Gabriel Kangas har varit med alla matcher och hans faktiskt något ojämna insatser är intressanta som måttstock. Detta eftersom Kangas ofta gjort det så bra i A-laget. Kangas har dock ”tvingats” spela mycket center, vilket kanske inte är 17-åringens optimala position.

Mot Mora hade exempelvis Kangas 12-8 i ”noterbara prestationer” (”NP”), som alltså är denna bloggs högst egna och subjektiva bedömning av individuella spelarprestationer. Kangas har blandat ganska mycket i dessa matcher.

Kanske försöker också defensivbacken Karl Persman lite för mycket i J20 jämfört med A-laget, svårt med olika roller i olika lag…

Spelare för spelare med de – just nu – mest intressanta:

Filip Wiberg (ytter) – Något så underbart som en äkta powerforward som använder all sin storlek över hela plan och vinner massor av närkamper. Ett tungt skott och även bra utväxling i åkning och är inte rädd för att utmana med helt okey händer. Solid passningsspelare. Dominant mot Mora med enorma 13-0 i NP, vilket nog är det bästa bloggen någonsin noterat.

Erik Thorwalls (ytter) – Också dominant med sin åkning och vilja att göra något varje byte. Hade 12-3 i NP och låg bakom bägge målen. Väldigt fin skridskoåkare som flyter fram på isen och ger sig in i närkamper utan att tveka. Utmanar ständigt och håller backarna sysselsatta.

Alexander Dahlberg (center) – Som sagt en ”drömcenter” som hade hela 9-0 i NP mot Mora. Fin tekare och ruskigt smart och stark i närkamper. Gör de ”små” sakerna rätt och får loss puckar på löpande band till sin omgivning. Skicklig passningsspelare som i princip aldrig slår bort en puck. Oerhört klok och ligger hela tiden rätt i position.

***

Dessa tre ovan har faktiskt överglänst Kangas i dessa matcher. Så det skulle inte förvåna om alla tre kommer få chansen i A-laget förr eller senare. Dock är det nog så att Kangas försökt ta (för) stort ansvar och kanske varit lite överambitiös, dessutom i en ovan roll som center.

Sedan är det kanske lite dålig tajming då VIK nu satsar på ”SHL2024” och tålamod med att matcha in juniorer är inte prio 1 då. Men för att ha råd med riktig spets kommer vassa juniorer behövas.

Hursomhelst skulle det inte alls vara omöjligt att dessa tre ovan kan vara med och slåss om A-lagsplatser kommande säsong om deras utveckling fortsätter.

I alla fall minst en av ovanstående borde rent sannolikhetsmässigt kunna göra avtryck i HA på sikt.

***

Det var också väldigt glädjande att centern Gustav Norén (VIK J20 behöver centrar) var så bra mot Mora med 9-1 i NP.

Om 18-åringen fortsätter med det smarta centerspelet kommer snart fler få upp ögonen för Örebrosonen, som alltså kanske påminner lite om playmakern Theo Keilin (numera i Skellefteå).

***

Sedan ska vi även åter nämna Hugo Frylén (utgick dock tidigt mot Mora) som har en väldig högstanivå med offensiv, kraft, storlek och teknik. Frylén gjorde exempelvis ett klassmål mot Leksand.

Frylén skulle nog kunna höja intensiteten och maxa mer varje byte, då kan det bli SHL på sikt med den kombinationen av toppfart, storlek och offensiv.

***

En till slut skadefri David Göransson var också dominant mot Mora på backplats (8-1 i NP) och visade äntligen varför det blev några A-lagsmatcher tidigare. Hoppas det kan fortsätta och Göransson är nog lagets smartaste back.

Gillar även backen Johan Norberg allt mer. Detta eftersom Oskarshamnsonen spelar enkelt, tufft och rejält. Detta då några andra backar svajar väldigt upp och ner i prestationerna.

***

Forwarden Marcus Lindström är också lätt att gilla med sitt tuffa och vägvinnande spel och det skulle inte förvåna om centern Alfred Aalto, Kungsörs stolthet, kommer blomma ut. Aaltos centerspel kommer verkligen behövas då VIK kanske är lite tunna på den positionen.

***

Så Baby-VIK kommer leverera. Sannolikt både någon ny A-lagsspelare och goda resultat i J20-serien.

Framtiden ser ljus ut på många håll i VIK-land.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1632081573
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1439680587913211906";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1439680587913211906";s:5:"pDate";s:19:"2021-09-19 19:59:34";}}";

4 Kommentarer

 1. VIKKS

  Kan bara hålla med dig i dina analyser Micke. Var själv inne på båda matcherna i helgen och blev riktigt imponerad av spelet Vikarna visade upp. Snackade även med några andra som har sett J20 laget ett antal år, detta tyckte de var det bästa de sett på mkt länge. Mkt hockeygodis, väl värt att kolla på.

  1. Pelle

   Men det blev ju ”bara” 2-1 mot Mora. Brände dom många målchanser?
   Eller kommer Mora bli ett topplag i serien i år.

   Jag låter kanske gnällig, men jag har ju inte sett dom spela. Och det framgick inte riktigt om resultatet speglade matchen. Men visst, man kan imponera utan att göra så mycket mål.

  2. Pelle

   Såg nu att matchen var jämn. Minnet är kort ibland. Men Mora sköt bara 16 skott. Kanske var en målchansfattig match.

   1. Mikael Norén

    Pelle, ja du har rätt i det. Rent resultatmässigt var det inte så överdrivet imponerande. Men jag tittar mest på individerna och försöker få grepp om deras prestationer och potential, och där är det lovande, faktiskt klart svajigare mot Leksand trots 6-2-seger. Mora är ju som sagt inte dåliga och vann med 6-1 mot Brynäs.

    Men såklart alltid enormt svårt att bedöma vilka som blir bra på seniornivå sedan, blir ju ofta olika roller också, man ser ju att Kangas kanske passar bättre just nu som ytter i en energiroll (som han får i A-laget).

    Man ser ju även att NHL-scouterna ofta ”väljer fel” (ofta bortsett från de två första rundorna i NHL-draften). Men hursomhelst riktigt kul med J20 och att försöka greppa den verksamheten och det laget.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @mrklimp: Pratade med Thomas Fröberg för en stund sedan. Det blir ingen Mikael Frycklund i IK Oskarshamn nästa säsong. https://t.co/xmBM…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@trucken021 @VIKFanCentral Visst har han gjort korkade grejer - men tror en hel del av det grundas i frustration öv… https://t.co/t4ZNMQTc3j

SvaraRetweetFavorit
marcus wikman - Avatarmarcuswikmanmarcus wikman

@Stiffen80 @VIKFanCentral Tänk va olika vi kan uppfatta denna sport och dess utövare 😅

SvaraRetweetFavorit
Tobias Hjelm - Avatarhjelmtobias83Tobias Hjelm

@Stiffen80 @VIKFanCentral Inte lätt att vara bäst i serien och slutspelet om man inte har typ 5-6 killar av samma k… https://t.co/rwU6sjuZho

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto