Två centrala gulsvarta frågor inför premiären mot Tingsryd: Kan Isak Skedung växla upp (som exempelvis Kalle Östman gjorde i samma ålder) & kan Alexander Rauchenwald kopiera Kelsey Tessiers resa från ifrågasatt till 40-poäng?

Isak Skedung verkade ha tur i oturen med smällen. Det behövs nu. Lite tur med skador. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Med tänkte toppcentern Alexander Rauchenwald just nu letandes offensiv i en fjärdekedja blir det än viktigare att Isak Skedung fortsätter ta kliv nu.

Att Skedung växlar upp ser ut att bli en av de absoluta nycklarna inledningsvis på säsongen. Mikael Frycklund behöver nog en startsträcka då centern kanske är lite stukad efter skador och dåligt med istid i Linköping. Och Filip Karlsson är den ”ultimate tredjecentern” enligt Thomas Paananen.

Det positiva är att Skedung visat sig vara på gång igen efter en säsong 20/21 som inleddes lovande för att förstöras av långdragen sjukdom i Covid19. Som bloggen nog tidigare tagit upp kan vissa likheter med en viss Kalle Östman urskönjas.

Storleksmässigt, arbetsmässigt och till en viss del spelmässigt påminner de om varandra. Både Östmans och Skedungs spel bygger på ett driv att alltid vara på gång. Ingen är heller kanske den mest naturlige och kraftfulle skridskoåkaren, utan de absoluta styrkorna ligger på andra plan än explosiviteten i benen och fart.

Frågan är bara om Skedung kan explodera poängmässigt som Östman gjorde i precis samma ålder då han som 24-åring gjorde 46 poäng (13+33) totalt 18/19 på 53 matcher i VIK?

Nu är Skedung 24 år och det är intressant om vi jämför dessa både centrars siffror från de var 17 år via EliteProspects.com och deras utmärka ”plustjänst” (rekommenderas varmt!):

Vi ser att Skedung ofta legat lite före Östman, faktiskt, i ligor och poäng. Nu säger ju siffror långt ifrån allt, men lite säger det.

Som junior var Östman en mer utpräglad assistmakare än Skedung, som faktiskt ofta gjort fler mål än assist. Men när Östman kom till VIK hade centern bara, otroligt nog, bara gjort tre assist på 52 HA-matcher.

Sedan har dessa två spelare lite olika roller i PP där Östman är en speluppläggare på kanten och Skedung är mer en spelare som stått runt kassen.

Den stora frågan är om Skedung kan lyfta sig som playmaker och passningsspelare på samma sätt som Östman fick chansen till och gjorde i VIK? VIK skulle verkligen behöva det.

***

Vi kan nog redan nu tippa och förana att Patrik Zetterberg under säsongen närmare slutspelet kommer hålla noga koll på centermarknaden för något toppnamn – om nu inte Skedung och Frycklund kommer leda laget från mitten som den sistnämnde och Östman gjorde 18/19…

***

Ett frågetecken just nu är vad tänkte toppcentern Alexander Rauchenwalds spel tar vägen efter en ganska blek försäsong. Förväntningarna är stora i SHL-satsningen på en tänkt ledande spelare. FOTO: JIMMY GERDIN

Och kan Alexander Rauchenwald (just nu alltså fjärdecenter men kvar i PP framför mål) kanske göra en resa som Kelsey Tessier gjorde 19/20 – från ifrågasatt och petad till att göra över 40 poäng?

Tessier var ju 13:e forward en match under hösten för att sedan växa ordentligt när matcherna började betyda allt mer.

Om vi ser till de fyra senaste säsongerna i Österrike har dessa två ungefär liknande poängsnitt i den förhållandevis starka österrikiska ligan. Tessier har, inklusive slutspel, 0,66 poäng i Österrike mot Rauchenwalds 0,59. Vad det nu är värt.

Det som talar för Rauchenwald är att Paananen hyllade österrikarens karaktär och fysik (vann ett löptest) i senaste podden.

3 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Åbonden graderar Gunnarsson Gustafsson Jimmy Jansson med 5a = SHL klass. Lunsjö med 4a. Jimmy Jansson fick ju mycket skit för sitt försvars spel. Framåt kan man ju inte klaga på. Vi får se om Lorek blivit bättre bakåt då kan han vara värd en femma. Lunsjö vann ju faktiskt skytteligan i VIK kan väl vara värd en Femma det är ju målen som räknas 🥅🏒🏒🏒🏒🏒

  • Musse skriver:

   Ja Åbonde går ut och sätter spelarbetyg på truppen innan de spelat en enda tävlingsmatch. Jisses…. Vlt!
   Måste vara årets rubrik. ”Så bra är årets trupp” 😃😃

 2. Christoffer Franzén skriver:

  Svårt om man ska prioritera klass eller bredd med nuvarande trupp ifall det kommer in en spelare till framöver. Måste jag välja, tar jag en forward/center. Känns sämre ställt med forwards och centrar i J20 om skador uppstår. På backsidan, verkar det ju vara betydligt bättre i J20. En klassback hade varit bra för PP, men samtidigt kan inte ett PP endast hänga på en enskild spelare. Nej…backsidan får duga till vidare i alla fall.