Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Slutgiltiga siffror spelare för spelare och vilka är de smartaste strategierna i ”Operation Spetsning” där Jansson & Lunsjö är viktigast att behålla

 

Lite tungt idag efter uttåget mot Karlskoga. Men om vi försöker börja landa säsongen genom att titta på hur spelarnas siffror blev svart på vitt, nedan är statistik med slutspel och grundserie ihopslaget:

Jimmie Jansson blev lite för ensam då Alex Trivellato bleknade i slutet och Edvinsson fick inte chansen i PP.

De mest givna att behålla är Jansson, defensivspecialist Nilsson, samt om det går att få loss Edvinsson från Frölunda en gång till. Ehrnberg är fortfarande ung och har gjort det bra, men 21-åringen behöver vässa sig än mer för vara säker på att få plats i en förväntat större satsning 21/22.

Det var märkligt att Trivellato tappade så mycket i slutet jämfört med en felfri och stark start. Men sett till italienarens trots allt relativt modesta karriär överpresterande han nog i början, och underpresterade i slutet – så hans normala kapacitet är nog någonstans däremellan?

Det är sådana här svåra frågor Patrik Zetterberg nu behöver bolla med. Frågan är också hur August Tornberg ställer sig till VIK och kontraktet över nästa säsong, och vice versa, nu när backen inte fick spela någon slutspelsmatch?

Åkerström, Berglund och Younan skulle nog må bäst av en nystart i nya klubbar där de säkerligen skulle kunna blomma ut ordentligt i en ny miljö, då alla tre har stor potential som av olika anledningar inte riktigt kommit till rätta här sett till helheten.

Zäta har ju sagt att han vill ha in tre-fyra nya backar och då måste några lämna. Zäta har också talat om ”en ny förstafemma”, vilket i bloggens värld inkluderar ett nytt första backpar med en offensiv högerfattad spetsback och en defensivstjärna liknande Niclas Lundgren.

Centrarnas produktion totalt.

Vi ser svart på vitt att VIK saknat minst en riktig toppcenter säsongen som gick. Att Hilldings bleka 0,54 PPG blev bäst säger väldigt mycket, samt att superveteranen Fredrik Johansson var tvåa i poängsnitt bland centrarna.

Skedung och Karlsson har kontrakt. Tror nog VIK får omvärdera Karlsson från en topp-2-center till en bra tredjecenter, annars är risken att vi sitter där igen nästa säsong med för få producenter.

Hetta var guld värd på många sätt och i den bästa av världar hade 31-åringen varit den ultimata tredjecentern. Men tror nog prislappen är för hög sett till produktionen som vi kan se ovan, om nu VIK ska ha råd att bli lite mer ”front-heavy” längst fram spetsmässigt.

Skulle tro att Hillding, Öhrn och Hetta kommer lämna VIK. Den stora frågan är om Fredrik Johansson går in på ett nytt varv?

Att få sluta efter att en simpel BIK:are ostraffat crosscheckat Freddan i huvudet vore så ovärdigt. Freddans mångsidighet ger honom en plats även i kommande lagbygge. FJ12 var dessutom en av lagets klart bästa i slutspelet.

Yttrarnas produktion.

När vi tänker på Lunsjös rostiga och hackiga omgivning blir prestationen än mer imponerande, gällande produktion och drivet samt modet i spelet.

En absolut prio blir att behålla Lunsjö. Det är det klart viktigaste gällande yttersidan. Jag har också hört att Lunsjö trivs riktigt bra här, så hoppet finns absolut. Tänk er Lunsjö i en riktigt bra omgivning, till skillnad från denna säsong…

Hertzbergs händer och hjärna saknades verkligen långa stunder. Men skadehistoriken gör nog VIK högst osäkra på en förlängning. Kangas är redan klar och Zetterberg är ju en offensivt begåvad högerskytt som inte växer på träd, även om Z hade en ganska dålig säsong och har inte lyft som efter bredvid Östman.

Gabriel Kangas blir spännande att följa. Glädjande att 17-åringen fick viktig och positiv erfarenhet från tuff slutspelshockey mot Karlskoga, där forwarden också gjorde en hel del bra saker. Men som sagt finns även Hugo Frylén och Theo Keilin där i J20 också, som fler högintressanta 2003:or.

Urstarke puckvinnaren Marcus Bergman vore riktigt bra att behålla till rätt pris i en fortsatt energiroll, kan ju göra egentligen allt, utom mål, regelbundet. Vet att VIK-ledningen älskar Jesper Johanssons moral och BP-spets.

Tror Marklund och Benker har gjort sitt i VIK efter svajiga säsonger. Anthon Eriksson hade en mycket tung säsong, men lär inte sakna anbud med tanke på sin toppkapacitet och verkar ha kört fast i VIK då forwarden är så extremt ojämn.

Wikman är ju lätt att tycka om, men har också kört fast lite, men frågan är hela tiden: Vad kan VIK få istället och till vilket pris?

Samtidigt är det så att allt fler jag talar med säger att kontinuitet är rejält överskattat. Så där var nog Niklas ”NJ” Johansson före sin tid då han sa det redan för drygt tio år sedan.

***

Sedan är frågan vilken värvningsstrategi som är den bästa för att spetsa VIK?

Att PP-specialisten och 58-poängsmannen i Tingsryd, Anton Svensson, ska vara klar är en oerhört bra start. Men VIK kan knappast räkna med att vinna alla sådana race om de absolut bästa i Allsvenskan.

Och att värva från SHL är väldigt svårt, som vi sett med exempelvis Filip Karlsson. Hemvändare från Europa är också inte lätt att pricka rätt då form och annat är en färskvara.

Skulle tro att Zäta nu måste göra som Västerviks sportchef Emil Georgsson och komplettera spetsningen med några importer. Eller vilka fler vägar till spets och SHL finns det?

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1617104193
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1376860901052194819";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1376860901052194819";s:5:"pDate";s:19:"2021-03-30 11:36:34";}}";

15 Kommentarer

 1. Örjan

  Prio ett är att värva tillbaka Ambjörn
  Sen en ny radar till Zetterberg om han skall vara kvar som sportchef
  Sen värva Sebastian Warjoma som ass till Pannanen som kom in i Surahammar efter jul och gjorde stordåd med alla ” gråstenar” där som fd.sportchefen i VIK Leif Rohlin sa att dom spelarna var
  Sen värva ihop en första och andra kedja sen fyll ut med budgetspelare finns många bra spelare i div 1
  Från juniorsidan i klubben vad finns det där ?
  Hur är statusen på Göransson?
  Fortfarande sviter av hjärnskakningen han fick mot Karlskoga ifjol ??
  Hurtig blir han kvar går ju ut gymnasiet
  Hagman blir han kvar eller provar han div 1 spel med Linden dit han var utlånad ??
  Rykten säger att flera av dom bättre J20 spelarna har anbud från andra klubbar
  Förståligt faktist när man tar in juniorer från SHL klubbar istället för sina egna juniorer

  1. Pelle

   Spelar nog ingen roll var juniorerna kommer ifrån. SHL vill ha dom ändå. Pontus Holmberg och Eric Juhlin har ju till och med pappor som spelat i VIK, men dom gick ändå till Växjö.

   1. Örjan

    Holmberg fick ju A-lags kontrakt i Växjö
    Juhlin han gick pågrund av att han fick iprincip inge istid i A-laget samma med Albin Olofsson som gick till Oskarshamn och Kevile Karlsson tre killar som vart landslagsspelare i pojk och junior
    Och rykten jag hört är fler juniorer är och provtränar i andra klubbar nu
    Så drar dom lär VIK ut och värva killar till J20 till kommande säsong
    Känns väl sådär när man klappar sig på bröstet och säger att man har Sveriges största ungdomsverksamhet
    Är man det då tycker jag man bannemig skulle få fram flera egna talanger
    Ex Kangas och Frylen har ju inte VIK som modeklubb
    Inte Göransson eller Hurtig heller
    Är väl bara Hagman och Kelin av dom tongivande i J20 som har VIK som modeklubb

    1. vik-följaren

     En intressant och tankeväckande diskussion om det kommande lagbygget och speciellt om juniorerna. Alla vill få möjligheten att spela och att utvecklas i rätt takt, både enligt individens och klubbens målbild.

     Det bör finnas en måltydlighet om hur VIK vill att junior-/ungdomsverksamheten ska fungera ihop med A-laget.

     VIKs mål är att
     skapa en samhörighetskänsla inkluderande möjligheterna att utvecklas som ishockeyspelare inom VIKs olika lagnivåer,

     behöva byta klubb skap inte vara ett huvudalternativ i karriären

     juniorverksamheten ska årligen ge, A-laget, X juniorer att löpande delta i A-lagsverksamheten (träning och få den viktiga speltiden/erfarenheten). (ex. Djurgården har igår låtit Grewe (01), Eklund och Holtz (02-or) få mycket istidsförtroende).

     Ingen junior ska behöva byta skola inför tredje året vid övergången från J18 till J20
     berörda juniorlag och U16, ska spela högst upp i de nationella seriesystemen

     yngre spelare ska kunna rotera upp till de äldre lagen i utvecklingssyfte

     HG-verksamheten bör bestå av25-50% egna spelare och fyllas på med spelare utifrån

     Några har skrivit, så ge Hurtig och Hagman en möjlighet att fortsätta inom VIK A-lag, värdera övriga J20-lagtes spelare för A-lagstest.
     Det spar på krafterna att inte alltid behöva leta efter nya spelare för att fylla på de som lämnat
     Glad påsk och lycka till nästa säsongs lagbygge

    2. Mathias

     Men Örjan, det är väl ändå inte social verksamhet klubben sysslar med? Trots att dom är juniorer ska de väl ändå förtjäna sin plats i A-laget?

     Ingen av de tre spelare du nämnde har spelat senior hockey på högre nivå än div 1 i år förutom Albin som fått två matcher i SHL, därefter div 1 spel, så gräset kanske inte var grönare ändå?
     Hade dessa stannat så vet man inte hur deras säsong hade sett ut i Västerås?

     VIK hade i år sex spelare från det egna ledet som fick prova på A-lags hockey. Kangas – 32 matcher, Åström – 19 matcher, Hagman – 10 matcher, Hurtig – 4 matcher, Frylén – 1 match, Göransson – 1 match. Utöver dessa hade man Berglund – 31 matcher och Edvinsson – 20 matcher på lån. Alltså sammanlagt har det vart åtta juniorer som provat på spel i VIK den här säsongen, är det för lite tycker du?

 2. Vintermannen

  De här skulle jag vilja behålla och sedan krydda med några nya och en del juniorer.

  Min lista och mina tankar sedan får ni andra tycka vad ni vill.
  Backar
  August Tornberg
  Simon Edvinsson
  Jimmi Jansson
  Alex Trivellato
  Alexander Younan

  Forwards / center
  Gabriel Kangas
  Filip Karlsson
  Isac Skedung
  Marcus Bergman
  Anthon Eriksson
  Henrik Hetta
  Jesper Johansson
  Alexander Lunsjö
  Lukas Zetterberg

 3. Bozo

  Vad hade Tornberg för skada? Var det något som han dragits med länge som det sedan blev ohållbart med?

   1. Bozo

    Frågan är hur och när han fick skadan. Drogs han redan med skadan under slutet på Löven-tiden?

 4. Bozo

  Intressant med att Myrenberg lånas ut till Frölunda och Kruse till Färjestad. Kan man räkna med att dessa betalar tillbaka genom att låna ut varsin spelare under 2022. Kanske får vi se SHL klubbar låna ut ung spets till klubbar de vill ha upp till säsongen därpå, man riskerar ju inte längre som SHL-klubb att bygga upp en potentiell farlig motståndare i ett kval längre.

 5. Bozo

  Intressant med att Myrenberg lånas ut till Frölunda och Kruse till Färjestad. Kan man räkna med att dessa betalar tillbaka genom att låna ut varsin spelare under 2022. Kanske får vi se SHL klubbar låna ut ung spets till klubbar de vill ha upp till säsongen därpå, man riskerar ju inte längre som SHL-klubb att bygga upp en potentiell farlig motståndare i ett kval längre.

 6. Massimo Fedeli

  Tack Micke !
  För en som håller på VIK och bor i Växjö så är bloggen ovärderlig så du skall ha ett stort tack för denna säsong och vi ser fram mot en bättre nästa säsong.

 7. Musse

  Håller med dig att det är svårt att välja bort då alla har nån bra egenskap. Men det finns ett bra ordspråk som lyder ”kill your darlings” när helheten inte funkar. Våga släpp spelare och bygg nytt. Det finns mycket offensiv spets att plocka från våra konkurrenter i HA. T om några i bottenlagen Väsby och Kristianstad. Tror också att Zäta måste bli bättre på importmarknaden. Kan inte vara en slump att Västerviks sportchef till varje säsong hittar superbra billiga fynd där borta.

 8. Olliver

  Angående PP, borde vik kolla Nhl-kvarten på expressen.

  Där gers det info om pp-spel.
  Hur viktigt det är att ta ett tidigt skott. Det lägger hela spelet.
  Vik spelade runt alldeles för mycket.

  Hur man formerar en ”strong sida” med olika fattningar på klubborna.

  Vikten av att ha spelare som kan vinna närkamper.

  Vikten av att kunna transportera puck. Mm.
  Se o lär vik.

 9. Bozo

  Förstafemma som ska producera i pp kan faktiskt vara 4 forwards och 1 back.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit
Peter E - AvatarpetereliasonPeter E

@VIKFanCentral Stort grattis! Tacksamt att i förskingringen få dina alster.

SvaraRetweetFavorit
#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Grattis Mikael! 🍾🥂🎂🤍💛🖤🏒

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto