Snabbanalys av läget i VIK efter några intressanta ord från NJ om att han kanske behöver ”ta bort någon” & har alla spelare insett att slutspelet faktiskt smygstartat lite?

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Under måndagen uttalade sig sportchef Niklas Johansson på VIK.se. Några intressanta ord från NJ om att han nog behöver ”ta bort någon” om han ska ha råd med att förstärka laget.

Annars förbarmar nog sig NJ över en hel del saker som nog var lite svåra att förutse, även om såklart scoutingen är nyckeln.

Scoutingen har generellt sett varit bra gällande importerna, men sämre gällande närområdet (Loponen, Krupic och Engstrand så här långt, Hellberg ett positivt undantag). Märklig paradox där, vad kan det bero på?

***

På forwardssidan har ändå många nya och kvarvarande spelare gjort det bra, (dock önskas än mer utveckling och leverans på vissa). Men då har VIK istället drabbats av enormt med skador och spelat långa stycken med halva forwardssidan borta. Det måste bara vägas in, oavsett hur bittra vissa supportrar är.

Men samtidigt; även där har NJ ännu nog inte hittat givna centrar som verkar klara helheten och tvåvägsspelet, precis som Patrik Zetterberg letade förgäves i åratal efter en fin säsong 18/19 med framförallt Kalle Östman, men även Mikael Frycklund i toppslag i grundserien i mitten.

***

Och på backsidan nästan tvärtom. Nästan skadefritt, men det är i princip bara Erik Flood som riktigt överträffat förväntningarna. De två på förhand största backnyförvärven Kalle Loponen och Amil Krupic har producerat väldigt lite kvalitetshockey per spenderad lönekrona.

Tänk, Loponen var menad som försteback i PP. Och Krupic ville väl Brynäs ha och samme back hyllades av en insatt i Växjö jag talade med en given toppback i HA.

Vad har egentligen hänt där med #19? Detta är ingen liga att tycka synd om sig själv i.

Hursomhelst också luppen på backcoach Örjan Lindmark som ännu ej färgat något nämnvärt förutom gällande Floods resa, dock tidigt. Överlag är känslan utåt att VIK:s coacher inte kanske har de där smittande färgsprakande karaktärerna (om det nu behövs) som motiverar och stärker sina spelare i en resa på engelska som de verkligen tror på, men hur det är med det lär vi nog aldrig få svar på.

Oliver Bohm är dock nog lite på gång, men även han har hindrats av dubbla skador. Jimmie Jansson också på gång och kaptenen är kanske på väg mot storformen.

***

Gällande målvakter ljuger sällan statistiken. Niilo Halonens 89,6 i räddningsprocent räcker bara till 16:e plats i HA. Helt enkelt inte bra nog. Men med det sagt har finländaren en intressant högstakapacitet och ibland kan målvakter göra resor.

Men även här lite svårbedömd coaching med så få matcher för Ian Blomquist. Det har blivit en ond cirkel att Ian fått stå varannan månad, kommit in och varit rostig och blandat. Sen en ny månad på bänken och kanske en för sliten Halonen.

***

Tyckte NJ såg missnöjd och matt ut och det lär nog hända mycket inför transfer deadline den 15:e februari om inte stora förbättringar sker.

***

Massor av frågetecken således. Mer än vanligt skulle jag vilja påstå för att vara januari.

Samtidigt är detta trots allt ett nytt lag med nya tränare, som dessutom drabbats av så många skador vilket givetvis dragit ut processen än mer att få ihop ett riktigt sammansatt lag.

VIK har 20 seriematcher kvar att ta en så viktig fjärdeplats för att slippa möta ett topplag direkt i slutspelet. I dagsläget ser det ut att krävas uppemot 90 poäng för en topp-4. Visa av historien har vi lärt oss att det inte är så kul att möta typ ett Brynäs med hemmafördel direkt i ett slutspel.

Det innebär att VIK behöver ta cirka 40 poäng till på dessa 20 matcher för att bärga en topp-4. Det ger också att detta VIK bara har råd att förlora runt sex matcher till.

Det är en tuff utmaning. Men en god start vore ju om alla spelare insåg att slutspelet börjat lite redan, har alla verkligen gjort det? I Östersund hade nog få den tanken…

14 svar

 1. Johan skriver:

  Västerås är ett bekvämt hockeylag och har varit det i många många år.. Innan den förändringen genomförs kommer klubben aldrig nå framgång.. Bra värvningar och duktiga spelare men de faller in i bekvämligheten.

  • Peter skriver:

   Nu har man bytt nästan allt, vad mer ska man byta ut för att inte vara bekväma menar du?

 2. J skriver:

  Läs vlt NJ ville inte ens diskutera lån till Surahammar https://www.vlt.se/2024-01-16/vik-nobbade-sura-vi-behover-parterapi vilken typ NJ verkar vara..
  VIK har alltså en stor summa pengar äntligen att bygga upp ett nytt lag med. Även en anställd scout som kostar pengar . En målvakt hittar dom som är på 16:e plats? Ger nr #10 ett långt nytt kontrakt så han skulle spelar i tredje i Surahammar.
  Listan kan fyllas på med dåliga värvningar.
  Sen denna artikel om hur NJ var mot Sura vill jag att han plockas bort …

  • Boris skriver:

   Vilken tur att det inte är du som avgör det.

  • Fredrik skriver:

   Man får nog tänka något steg till innan man sågar NJ. Sura frågade alltså efter att låna två juniorer som i nuläget är ordinarie i VIKs a-lag pga skador etc. Skulle NJ bara släppa dem anser du??? Och som det står i artikeln – även VIKs juniorer har viktiga matcher framöver. Hamnar man i botten riskerar man alltså att åka ur J20 Superelit och med toppspelarna där i A-laget är det inte helt självklart hur bra man står sig – även om jag kan tycka att det borde vara lugnt ur den synvinkeln iaf. Dock så vill ju J20 försöka nå slutspel givetvis också vilket kommer kräva toppspelarna i J20 i laget…Det är ett pussel som ska läggas – även för VIK. Sedan kanske NJ kunde varit tydligare varför han säger nej etc – det är en annan femma…

   • Pelle skriver:

    Jag tycker nog NJ var tydlig. Och spelare som Lejon och Kangas dubblerar ju så mycket det går mellan A-lag och J20. Det är bara SHL-lagen som har friplats i J20 vilket gör det tufft för de övriga att hålla sig kvar.
    VIK måste ju prioritera sin egen verksamhet. Hade VIK varit skadefria kunde läget varit ett annat. I nuläget är det inget lag som fått låna spelare från VIK.

    • Kalle skriver:

     Håller med till 100% med Fredrik och Pells inlägg om NJs beslut att inte låna ut de dubbelspelande juniorerna. NJ måste även tänka långsiktigt som framgår om J20-laget men minst lika viktigt är att Kangas och Lejon får en rimlig chans till återhämtning, det gäller oavsett vem som ev lånas ut.
     sedan kan man ju fundera på VLT-rubrikens negativa formulering, vill skapa split verkar det som.
     Nu ser vi fram emot en bra insats och poäng mot Brynäs

  • Kalle skriver:

   Vad snackar du om..

 3. HockeyFarsan skriver:

  För helvete! Ni kan inte på allvar diskutera skidskytte här?

 4. Jeppe skriver:

  Tycker Västerås måste ha in en målvakt och en tuff back!! Ian håller inte, tycker inte att han tagit chansen alls, utan har inte gått att känna igen alls efter hans JVM äventyr förra vintern. Gjorde det bra mot djurgården men kille hamnar ju nästan i hörnen när han sidledesförflyttar sig. Han har inte fått spela nej, men det är ju för att han inte tar chansen när han väl får den!
  Och en Tuff back! Som kan sätta lite skräck o munviga motståndare. #19 och #34 kan vin vi skicka omedelbums!

 5. Olle skriver:

  Tycker kanske att NJ lärt som en politiker. Lite mer som skidskytteledaren Jean-Marc’s engagerade svar i SVT i helgen!!

  • Olle skriver:

   Fel…”lät” och sedan ”vore önskvärt” 🙂

   • Limp skriver:

    Nu sa ju dock Chablot det i affekt, direkt efter tävlingen. Tvivlar på att NJ var lugn, sansad och politiskt restriktiv timmen efter matchen sist. 😅