Lite väl stort haveri från målvakt till spetsforwards mot avsågade jumbon Östersund för att det bara ska gå att skratta bort det fortsatta försvarsfiaskot för VIK som var avslagna trots två förluster före denna

 

Trots två raka förluster kom VIK ut till synes ganska ointresserat i Östersund. Ofattbart att Helmersson ej kunde få laget mer desperat efter två förluster (inklusive en småstinkande insats nyligen mot Almtuna) i VIK:s jakt på topplacering och för att undvika en ny blaskig mellansäsong.

6-2 slutade det hela i en av de största spel- och resultatmässiga djupdykningarna de senaste åren för Västerås IK.

Det var ett totalhaveri från Halonen till Topping och hela laget. Att lägstanivån kan vara så här låg, dock bjöd Halonen på cirka tre av fem. Märkligt att Helmersson inte plockade av den idag helt ur slag målvakten, redan första målet var en grov tavla som borde gjort Helmersson mer vaken och observant på Halonens status. Taskigt även mot Halonen att inte ta av honom tidigare förrän vid 5-0.

Oroväckande också med så mycket utsida, och när väl chanser skapas fortsatt noll backskytte eller distans, ingen av dessa backar i detta VIK kan överhuvudtaget skjuta. Kanske märkligt att nämna det i en match som denna, men ändå en stor missräkning att VIK inte har något skytte alls från blå.

Dålig inställning alltså otroligt nog i Östersund. Ett litet vägskäl: är spelarna nöjda att ligga 6-8? Det fortsatte läcka heta chanser bakåt även mot trubbiga jumbon, som i denna match hade ljusår bättre försvar.

Direkt dubbelchans Benker då Mingoia och Topping var vilsna och gick mot sina -4 (och bänkades sedan välförtjänt).

Så tacksamt att möta VIK; bara att vända upp, titta upp så har du gubbar totalt rena mitt i slottet. Snett-inåt-bakåt kan denna upplaga VIK helt enkelt inte försvara mot.

Pettersson pinsamt enkelt rundad och Halonen sov också vid 0-1, makalöst slappt direkt.

Bra byte Skedung, men uruselt skytte Hofbauer. Hellberg skapade chans Jansson, men nytt skott långt utanför, finns inget distansskytte. Onödig utvisning Topping, men grön slängde sig också.

Dmytriw en av få som jobbade och ok chans Oden. Även Gabriel Kangas utvisad efter att grön föll lätt.

0-2 styrning och nya oceaner för ostörda gröna i VIKs BP, Dmytriw (av alla) tog inte bort klubban.

Lejon fixade PP, men grov miss Topping och Halonen helt felplacerad och 0-3 i VIKs PP. 3-5 chanser Ö 5-5, 0-3 PP i första.

Andra var lika nästan lika usel, 5-6 chanser grönt i 5-5. Komarek brände chans, och Flood var inte vaken på en kontring. Friläge, men Halonen lade sig bara platt rakt fram (!) och det har ju aldrig funkat. Då kan även lirare från Ettan/Tvåan få det att se enkelt ut som nu och 0-4.

Halonen simmade även före 0-5 och som sagt troligen ett rejält coachfel att inte ta av den tidigare så vasse finländaren. Ian fick äntligen komma in och gjorde det bättre. Lite oroväckande att Halonen kunde klappa ihop så här rejält. Hoppas psyket är starkt så att finländaren snart hittar sin höga högstanivå igen.

Det enda positiva denna afton var att Gustaf Kangas och Hannes Hellberg visade framfötterna. Tröstmål i tredje fram till 2-5, men varför producera så sent? Och uruselt att VIK inte kunde etablera tryck i slutet trots de två målen. Istället 2-6 då även Ian gick ner för tidigt av någon anledning på högt skott utifrån, även målvaktsspelet behöver upp.

Visst kan man förlora mot en jumbo, men det får inte se ut så här. Topping, Mingoia och Oden bänkades. Behövs nog tillsättas en liten haverikommission för försvaret, men även gällande hur det kan dippa så här oceandjupt och en ny förlust mot ett lag med ungefär halva VIK:s budget, sist var det Almtuna som vann välförtjänt.

Är det otydligt ledarskap att VIK inte får ut mer av stora spenderade lönekronor? Eller är backarna och andra oförbätterliga defensivt?

Försvarsspelet fortsatt ett stort bekymmer och det behövs förstärkas med bra backar (helst två) och en stark allroundcenter, som sagt.

Elias Pettersson var tillbaka, och alldeles för enkelt rundad vid 0-1, spelade upp sig men måste upp mycket mer än så här. Det tycker nog i alla fall Vancouver och andra som haft så stort hopp här gällande backen.

Det blir allt svårare att snacka bort att Karl Helmersson och Örjan Lindmark nu efter snart halva januari ännu ej satt ett försvarsspel. Bara Östersund, Kalmar och Västervik släpper in fler mål. Det är ett pågående försvarsfiasko som bara måste stoppas.

PUCKLIGAN

5 Gustaf Kangas

4 Hannes Hellberg

3 Oliver Bohm

2 Jared Dmytriw

1 Gabriel Kangas

30 svar

 1. kenta skriver:

  En i mitt tycke väldigt trött NJ!! Han har inte mycket matnyttigt att komma med!! Verkar tro på en högre makt att det ska vända!! NU är vi nog i det segmentet plats 7 till10 där vi nog tyvärr hör hemma!! Visst som några tyckare att vi ska ge laget lite arbetsro!! Nytt lag! Nya tränare! Men har Sponsorer och Supportrar tålamod! Är man Vikare så har vi väntat så många år på framgång som uteblivit? Går det riktigt illa kan säsongen ta slut fortare än kvickt!! i segment10 till12!! Nu får vi bara hoppas på en vändning som man inte ser!! Men det är som vädret det kan vända fort! Man har varit med så länge med VIKs uppgång och fall att man inte bara ger upp!!! eller hur Mats i Wien??

 2. Peter skriver:

  I maychen mot Björklöven tyckte jag såg allt för ofta att spelarna inte tog dista skäret, var allt för ofta lite loj i kamp om pucken och vid kontringar följde ingen med flertal gånger för att ta hand om eventuella returer.
  Det har Hellmersson nämnd i en del intervjuer. Jag upplever att VIK just nu inte spelar som ETT lag.
  Jag undrar vad det är som förorsaker detta återkommande. Byta tränare hjälper ju inte för det blev ju inte mycket bättre tills årets säsong. Merparten av spelarna är dessutom utbytta….

 3. Jimmy skriver:

  5-0 målet är bland det billigaste jag sett från VIK. 5 försvarande spelare på 12 kvm som tittar puck. Såg ut som poolspel på Råbyrinken -87.

  • C skriver:

   Angående tränarfrågan så tror jag klubben skulle må bra av lite arbetsro. Det är alldeles för tidigt att bedöma varken huvudtränare eller assisterande nu. Särskilt med skadeproblematiken vi haft. Nyss var vi på 6 plats trots alla skador så vi får nog sitta ner i båten och avvakta där. Kom ihåg att båda tränarna gjort bättre resultat än VIK med mindre budget de senaste säsongerna.

   Med Helmersson som huvudtränare har VIK tagit 1,56p per match. Med Lehterä i båset tog vi 1.54p per match i serien så de siffrorna luktar knappast heller SHL. I Östersund har Lehterä 2 segrar och 3 förluster hittills.

   Jag tror att avsaknaden av bra 2 vägs centrar är lagets stora problem. Hutchison tex är en väldigt nyttig spelare för laget men knappast en center som lyfter sin lina. Förstalinan hade det förtvivlat svårt i egen zon mot Östersund.

   In med en 2 vägs center och tillbaka med Gersich och Hutch så blir det en intressant vår. Sen måste man börja alternera målvakterna, annars får man skicka Ian för det här funkar uppenbarligen inte.

   • Mr H skriver:

    Mr C! Visst – men vore det inte enklare att bredda backsidan istället? I första hand. VIK har sannerligen inte lyckats att hitta dugliga centers de senaste säsongerna – eller haft någon tur. Det kan dessutom vara mer kostsamt.
    Nu gäller det att få stopp på jobbiga förluster – samt snabbt hitta tillbaka till stabilt hemmaspel, som vi inte sett tillräckligt av. Men – det är flera faktorer som gör att vi släpper in lika mycket mål som vi skapar framåt. Vi har ingen defensivspets.
    Folk vill se VIK vinna hemma! Det är bråttom nu!!!!

    • C skriver:

     Jag tänkte väl också lite så tidigare men för ca en månad sen publicerade Micke statistik som jag sammanställt från de matcher som spelats då och då visade det sig att när Topping eller Skedung spelade center så hade de siffror som nästan var i klass med plats 1-2 i serien i defensiven. (Kangas hade också rätt bra defensiva siffror).

     Det innebär per automatik att även backar, yttrar och målvakter spelar bra med de centrarna. Det var med de andra centrarna som VIK läcker bakåt i 5-5.

     Jag håller med om att backsidan inte är den bästa men det borde vara mer långsiktigt rätt att hitta centra/forwards som gör det enkelt backarna att spela än att behöva värva superbackar som får täcka upp för Hutch/Komareks bristande tänk/kundkap hemåt.

     Hampus Harlestam hade varit den perfekt lösningen i en center som höjer omgivningen både framåt och bakåt men honom tingade SSK upp nyligen.

     Jag kan såklart ha fel å senast var ju Topping under isen men om felet är hos backarna borde centrarna vara inne på mer jämnt antal insläppta mål än vad de varit hittills.

 4. J skriver:

  Hakar på gnälltåget med ”tänk om”…

  Efter år av en dålig coach så ska äntligen en ny ersättaare in.. Tero the hero , en otrolig kunnig och respektabel lirare till coach kan tänka sig att fortsätta träna laget. Nej han väljs bort..

  Ett nytt lag ska formas..
  Vad skapar NJ, tillsamman med en så kallad scout, ett okänt lag igen..

  Intresset och pengarna finns.
  Jag tycker klubben behöver rensa ut väldigt mycket. VIK är den klubb som har mest folk på kontoret av alla hockeyallsvenska lag. Hälften av alla på kontoret behövs inte . Spara pengar där, satsa som många storklubbar där man bygger laget med Stabil/riktigt bra målvakt , bra backar 3 riktiga MÅLGÖRARE minst som har bra manskap vid sin sida. Har allt för länge varit för mycket spelare som inte kommer någon vart. Skjuter 2 meter utanför, åker och åker. Stackars backar som kan åka skridskor . En scout som kan läsa av spelare /eventuella nyförvärv behövs.

  Skulle även se att en ny hockeyklubb startas upp . I staden finns det väldigt mycket fotbollsklubbar , t ex trivs man inte så kan man byta.
  Är väldigt bra spelare som lägger av med hockey då konkurrensen börjar bli för hård redan vid 13 års ålder i Västerås. Skulle det finns fler lag skulle man kunna fortsätta och utvecklas på ett mer lugnare och roligare ställe än i en klubb där tränare ibland inte är från vettet bland ungdomarna.

  • Ph skriver:

   Håller med fullständigt! Jag har aldrig förstått varför man la ner VHC.

  • JG skriver:

   Det finns definitivt plats för en klubb till, titta på hur många ishockey föreningar det finns i Gävle…tror de har 6-7 stycken och flera är rätt bra. Men fotbollen ser jag mer som avskräckande exempel där man har för låga krav på tränare skräck exempel var GIF:s P10 lag som nyss lades ner där två av tränarna haft lek stuga och förstört för grabbarna.

 5. kenta skriver:

  Är så förbannad att jag har svårt att finna orden!!!!! Hur kan allt gå så jävla fel från målvakt till tränare????

 6. Henke skriver:

  Det här var inget haveri från Halonens sida. Jag har redan från början av säsongen sagt att han inte är en modern målvakt. Han är liten, fladdrig och är nere i butterfly innan motståndarnas skytt ens har börjat anlägga skott. Ändå har han många gånger hyllats här och av andra. Visst, han har ”stått på huvudet” i några matcher men det håller inte i längden. Redan vid scoutingen av honom borde man sett att han är en innebandymålvakt som bitvis ägnar sig åt fjärilssim på isen. Joe Cannata sägs vara på marknaden, dock kanske för dyr. Annars får man slå Anders Lindbäck en signal. Halonen bör man hur som helst bryta med direkt, han kommer aldrig bli en målvakt för en högre nivå.

  Vad gäller försvarsspelet så handlar det inte bara om backarna. Om inte forwards gör sitt jobb i backchecking så får backarna en svår resa. Det första som behöver göras här är att byta ut Lindmark som andrecoach. Han står mest med händerna i fickorna under matcherna och tittar sig vilset omkring och drar sig i näsan. Även förra året hade vi en ass. som stod med händerna i kors under matcherna och mest såg ”cool” ut. Om det är panik på mitt jobb så vill jag inte att chefen står med händerna i fickorna. Sen tror jag inte heller på att springa omkring med en padda under matcherna och visa klipp som den nya tredjecoachen gör. Det skapar bara förvirring och frågetecken. Taktik- och matchanalys får man göra mellan matcherna. Under match så handlar coaching till 100% om att skapa och bibehålla rätt ”mindset” hos spelarna.

  Är Helmersson rätt man? Jag vet inte. I en time-out för ett antal matcher sedan så mumlade han fram något till spelarna på svenska och några stappliga engelska ord och spelarna tog över snacket. Det är nog värt att slå Johan Hedberg en signal.

  Vad gäller spelarmaterialet så har de ju i många matcher visat att potentialen finns. En stabil center vore givetvis bra men jag tror att de mesta av problemen ligger i ledarskapet och målvaktsfrågan. Här gäller det att agera nu, inte sen. Tack för mig.

  • Eusebio skriver:

   Håller med dig 110%

  • Pelle skriver:

   Är inte Hedberg kvar i Örebro?
   För övrigt så är valet av målvakt märkligt. Känns som en billig chansning. Samma med Helmersson. Var Tero mycket dyrare?
   Det pratades om fel spelstil.

  • Petri skriver:

   Men ni kan inte mena allvar… Anders Lindbäck??
   Han har fått kicken för att han läcker som ett såll i ligans bästa lag…

  • Sune skriver:

   Helt fel, Halonen har räddat många poäng. Nu gör han en plattmatch och då ska han bort!? Det finns anledning till att han varit aktuell för finska landslaget. Mycket målvakt för pengarna och det är faktiskt backarna som oftast gör en målvakt bra. Det är på backsidan problemet finns.

   • Henke skriver:

    Precis som jag skrev så har han stått på huvudet i några matcher, men det är inte en spelstil som håller i längden. Han sades haft dåliga backar även i sitt förra lag, där han hade 84% i räddningsprocent om jag minns rätt.

 7. Mr H skriver:

  Lehterä – Helmersson 6-2. Om Helmersson är värvad hit för att sätta en bra defensiv – vad är det som är felet? Han, eller backarna? Eller är det både och! Tre raka förluster – inställningen?
  Försvaret är Division 1 – det jag sagt hela tiden. Den här försvarstruppen kommer aldrig att fungera på den nivån som VIK vill vara i – SHL! Det är omöjligt. NJ hade 20 miljoner! Det har bara handlat om att få ihop ett flashigt lag för honom. Om NJ kan hockey, då hade han förstått vikten av att bygga bakifrån. Det här är inte ödmjukt. Istället riktigt okunnigt. Eller?
  Det Mikael skriver – vad finns det mer att säga? Det går inte att skylla på täta matcher, eller skador. Än är det bara serielunken. Undrar om inte detta kan vara slutet på säsongen vi såg…? Visst – Östersund var desperata. Men, så här kommer det vara i slutspelet, eller redan i slutet av säsongen.
  VIK behöver kunna stänga ned anfallen från motståndarna, få undan returer, med mera. Styra spelet över banan. Skyttet… ja det finns så mycket att jag kommer inte på allt. Målvakten har dessutom för låg lägstanivå. Sliten? Möjligen.
  NJ har struntat i backsidan inför denna säsong…han chansade!
  Spelsystemet – borde det inte ha hänt något mer där, än det har gjort hittills? Antingen kan inte tränarna sätta en rätt modell för hur VIK ska spela, eller så tror jag att Helmersson’s lite tyngre modell inte passar med/för det här materialet. Hans system är för krävande för den här truppen.
  Hur ska VIK få ihop budgeten inför nästa säsong när ingen kommer och tittar? Detta kan hota klubben långsiktigt. Publiksiffrorna hittills? Vad är snittet? Intäkterna?
  Att göra något åt defensiven så här sent i kräver skärpa. Minns att t.ex Niclas Lundgren behövde ett antal matcher innan hans spel satt. Det är tyvärr bråttom nu – och jag har inte hört några nya rykten om backsidan…
  Finns det några finansiärer?
  Real Malmö är det som det här känns som – minns deras dyra lag, och hur det gick för dem på den tiden…

 8. C skriver:

  Bara att hålla med angående målvaktsfrågan.

  Varför byter man inte ut Halonen efter 3-0? Något är rejält fel här. Jag tänkte att Ian kanske är skadad men han kom ju in tillslut.

  Mot AIK hemma bytte ju Helmersson ut Ian efter 0-3 och vi vände så varför inte göra likadant nu?

  Något är rejält konstigt med målvaksfrågan och VIK i år. Det är bara att konstatera. Inte att målvakterna är så dåliga utan hur coachningen av dem hanteras. Mycket märkligt.

  Tänk er Ians känsla när vid både 3-0 och 4-0 och han fortfarande inte får komma in och spela trots att Halonen gör den sämsta insatsen på år och dar.

  Nej skärpning i båset. Tror man så lite på Ian får man ta in en ny målvakt för Halonen håller inte att stå alla matcher själv.

 9. Mats i Wien skriver:

  sök en ny tränare , 3-0 mot östersund efter en period ,fy fan va dåligt .. kommer inte att följa VIK mer denna säsong ..

 10. MR x skriver:

  Botten är nåd , finns inge flera ursäkter . Agera nu , mönstret upprepar sig varje säsong. Alla ser att försvaret är för dåligt. Bara att göra sig av med vissa , och förstår inte hyr nan kunde behålla Lindelöf, Östman; Bohm . Flod; Lorek producerar ibland. Att köra Hallonen hela tiden håller inte Vad hände med Ian? Han får sporadiska inhopp det bygger man inget förtroende på. Låt Ian stå borta mot Brynäs .

 11. Skamvrån VIK HOCKEY skriver:

  Hoppade av matchen efter första perioden kollade Snooker fan så mycket intressantare än VIK fiaskot.VIK borde få spela inför tomma läktare när Västervik kommer hit.Lär av VSK Fotboll och Bandy!!!! SHL 2024 skratt retande!!!!!!!!

 12. Lars skriver:

  Botten är nådd.. agera nu . Samma mönster säsong efter säsong. Ursäkterna tid är förbi Alla ser och alla förstår..

 13. Pelle skriver:

  Får lite funderingar om Mingoa Topping komarek fått förfrågningar från shl klubbar och vill dra innan fönstret stöngs men NJ sagt nej.Varav man går in och gör en sån här jävl…a usel match.Så här dåliga som dom var idag går det inte att vara.Örebro är nog heta på spelar marknaden..Om inte annat så ska dom fan ha löne avdrag

 14. Chrille skriver:

  Såhär m facit ihand skulle Tero m sin perfekta engelska och tydliga spelide’ vart kvar. Obegripligt att det ser ut som det gör. Räcker inte att värva om inte strukturen fungerar. Kraftiga förändringar i både bås och i truppen är ett måste.

 15. HockeyFarsan skriver:

  Helmersson är en katastrof som matchcoach, hel oförmögen att ändra en felaktig matchbild. Man kör på med samma femmor och står där och plitar lite i sitt block, får man önska lite glöd, jävlaranamma och lite glöd. Spela på dom som har lite fart på grejorna och bänka dom som är ointresserade eller ur slag. Sen undrar jag precis som en hel del andra om det överhuvudtaget finns nån backcoach? Om det finns nån, sparka fanskapet direkt och anställ nån med hårdare nypor!!!

 16. Massimo Fedeli skriver:

  Förstår fortfarande inte hur man kan ha Flood och Lindelöf ihop dom är ju som ett såll i försvaret. Sedan bedrövligt att inte byta målvakt tidigare i dag borde Halonen fått simborgarmärket. Vad är känslan för klubbmärket tycker att det är lika mycket mellanmjölk i år som tidigare år gällande att vara aggressiva. Nu måste det bli skärpning på alla fronter även på tränarsidan.

 17. Olle skriver:

  VIK, som började säsongen inklusive träningsmatcher, bra föll snabbt igenom och tappade försvar och anfall. Menar då det totala glappet mellan lagdelarna. Man spelar nu hafsigt och slafsigt med ett uppdrivet tempo som man inte klarar av. Dom flesta passningar missar sin adress och landar i sarghörnen. Sällan lyckas man med mer än en passning inte minst i anfallszonen. PP är som bortblåst. Obegripligt. Händer inget avgörande snart missar VIK slutspelet och får en tidig golfsäsong. Hur många kommer på nästa hemmamatch, den mot Västervik?

 18. Pelle skriver:

  Nästan ofattbart hur Halonen plötsligt inte vet hur man ska agera i mål. Vid straffläggningar tex så är det ju så oerhört svårt att få pucken förbi målvakten. De bara väntar ut skytten. Men nu när Halonen fick ett friläge (4-0) så lägger han sig platt som en pannkaka.
  Vid 5-0 så rusar han mot fel stolpe efter en lång utflykt.
  Och Öhrn som kommer från en kass vinkel har ju hav att skjuta på när Halonen står helt fel (3-0). Redan där borde han bytts ut. Han släppte 5 av 14 skott.
  Konstigt också att Topping som gjorde fyra mål i Östersund senast nu är sämst på plan. Och Mingo är verkligen beroende av en bra omgivning tydligen.

 19. Mållös skriver:

  Största alibiförsvar man sett! Bort med backtränare och in med en ny samt bort med Östman, Lindelöf och Jansson, värva rätt!
  Fattar inte hur klubben kan låta detta fortsätta, alla ser väl att försvaret är katastrof, Agera!