Solid insats i Västervik och lovande debut av ”Greba” då ryssens ankomst verkar givit en injektion för Hakkarainen & Co. då Roe & Ryttar åter gladde stort

"Greba the Great"? Bara en match, men så tänker nog optimisten i alla fall. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.se

 

VIK vann med 4-1 borta mot Västervik på onsdagskvällen. Detta då Gulsvart var mycket solida i spel 5-mot-5 och vann chanserna där med 20-11. Så bra bortamatcher har vi inte blivit bortskämda med denna säsong.

Men i PP var Västervik giftiga och Linus Ryttar levererade en ny strålande insats då Svyatoslav ”Greba” Grebenshchikov stod för en lovande debut. Trots säkerligen viss jet-lag?

Greba såg pigg ut direkt, bra ”glid” och driv i åkningen, skapade saker tillsammans med en pånyttfödd Mikael Hakkarainen och en tacklingsvillig, men annars anonym, Lukas Zetterberg.

VIK var upp och ner i första perioden. From dock stekhet och serverade Bergman och 0-1 via ett fint direktskott efter 11.09. Väldigt bra att #20 och #25 spelade snabbt på första tanken på små ytor där, det har saknats lite tidigare.

Roe var dominant och låg bakom 0-1-målet med en imponerande framtagning av pucken från egen zon till anfallszon. #47 borde verkligen få en assist där.

6-5 chanser till VIK 5v5. Västervik fick två PP och fyra feta chanser. Ryttar fortsatt fin då backupen bland annat räddade ett tidigt friläge från Wiå.

VIK var bra i andra. 7-3 chanser i 5v5 till VIK. Men VVIK var PP-farliga men Ryttar riktigt vass!

0-2 kom efter bra förarbete av Rigelius och bra driv mot kassen Jesper Johansson efter 28.13. Sådan attack mot kassen har saknats tidigare.

VVIK hade inget första tio av andra. Nya kedjan med Karlsson mellan From och Bergman visade omedelbar kemi. Greba fortsatte med klassgrejer i andra perioden och Hakk var fortsatt på G. En kanske vårdslös Rigelius åkte på ett matchstraff efter 37.36 och plötsligt tryck VVIK mot slutet.

VIK klarade nästan det fem minuter långa box playet, men till slut vispade skicklige målskytten Victor Öhman in en puck efter 42.07. VIK hade sedan lite svårt att hitta tillbaka till det fina spelet.

Men efter 47.30 visade Svensson sin klass då hans passning bakom kassen på något sätt hittade Hakk som i sin tur på något sätt fick in pucken fram till 1-3 från minimal vinkel.

VIK radade nu upp chanser trots att hemmalaget borde varit de mest desperata. VIK vann chanserna i sista med 7-3 i spel 5v5. Greba fick till slut en poäng då han vann ytterligare en närkamp efter bra saker av Hakkarianen där Tornberg satte 4-1 i tom kasse.

SAMMANFATTNING

Att vinna med 4-1 och chanserna med 20-11 i 5v5 i Västervik är starkt. Det är alltid svårt att möta lag som inte har något att förlora och som spelar helt utan press, plus såklart att de har några klasspelare.

Grebensjtjikov stod för en lovande debut där han fick spela hela 19.15 minuter – väldigt mycket för en forward. Greba är ”lite-footed” som scouter säger, då han rör sig bra utan att behöva bränna massor av energi. Var lite väl osjälvisk i början, och noterades bara för ett skott.

Men ryssen förefaller, baserat på denna match, faktiskt vara ganska komplett på denna nivå. Vann både närkamper och visade finess och styrka. Kan säkert regelbundet göra svåra saker i hög fart då han tidigare faktiskt utsetts till KHL:s bästa forward under en vecka i februari 2020.

Grebas inträde i laget har dessutom inneburit den positiva följdeffekten att det blir mer konkurrens och bredd. Förutom ryssens imponerande 8-1 i NP kan ju ofta bra spelare lyfta laget betydligt på flera plan.

Den nya kedjan med Karlsson mellan From och Bergman var riktigt bra. Filip Karlsson gjorde kanske sin bästa match någonsin i VIK-tröjan med hela 7-1 i NP och vann 58 % av teken. Froms formkurva pekar rakt uppåt med 6-1 i NP och likaså Bergmans med 6-0 i NP.

Svensson och Lunsjö visade också små glimtar av kemi och dessa två har ju hög högstanivå när allt stämmer. Skedung slet bra som en vattenbärare åt dessa lirare.

På backplats var Roe åter en gigant med magnifika 10-0 i NP i en av de bästa backinsatserna denna säsong. Amerikanen visade också lite mer offensiv vilja, vilken är det område där 30-åringen säkert kan bidra mycket mer i framöver om självförtroendet tillåter.

Även Gunnarsson var fortsatt vass på backplats och #61 gör de små detaljerna så bra, som gör att VIK kan ta fram pucken i banan. Backsidan är fortsatt solid trots att Jansson saknas.

Dock en ny jobbig match för Jalonen som tillsammans med Göransson gick bort sig vid Wiås tidiga friläge, och finländaren spelade inget mer efter det…

Nu väntar vi med stor tillförsikt på Ilya Arkalov och hemmadebuten för Greba (och Arkalov?) på fredag mot Södertälje. Plus såklart att Wikmans, Frycklunds och Janssons skador läker fort.

PUCKLIGAN

5 Logan Roe

4 Linus Ryttar

3 Svyatoslav ”Greba” Grebenshchikov

2 Mikael Hakkarainen

1 Filip Karlsson

13 svar

 1. J skriver:

  Vad står NP för?

 2. Vintermannen skriver:

  Vad har hänt med Zetterberg? Han är ju inte alls på den nivå som han var innan jul. Första kedjan skulle må bättre utan honom, just nu vet jag inte ens om han är extra forward möjligtvis går det att använda honom i enbart PP.
  Nya ryssen såg bra ut. Men det största utropstecknet är ju Roe, man var lite skeptisk till den värvningen men jösses vad man hade fel, han är klockren och spelar med sådan pondus, hoppas att han blir kvar.

 3. Bosse skriver:

  Nu verkar Kristianstad äntligen ha klappat ihop helt. 6 förluster på de 7 senaste. De har dessutom 4 raka hemmaförluster.

  Jan Malmberg kanske fortfarande håller dem som favoriter?

 4. Bozo skriver:

  Börjar vi äntligen få ihop ett hockeylag och inte enbart ett kompisgäng.

 5. Musse skriver:

  Roe och Gunnarsson spelar med sån pondus, inget kladd där. Ryttar får 5:an i min bok ikväll. Stabilt spel som höll oss kvar vid alla utvisningar. Greba stark med puck. Syns att han är ett par nivåer över HA. La några fina mackor till tyvärr ineffektiva kedjekompisar. Blir nog en bra lekkamrat till Frycklund framöver. Är landsmannen lika stark kan det här bli riktigt bra. Lyssnade på Humle & Dumle i VLT idag som tyckte vi skulle satsat på en back istället. Det är ju starka forwards som vi saknat för att få fast pucken och få längre spelsekvenser i anfallszonen.
  Det som kan bli bättre. Tycker passningsspelet är för dåligt hos för många. Eller är det för att jag sett OS hockey den senaste tiden? Sen är det nästan bara Karlsson som vinner tekningar, och vi förlorar för många i ”viktiga lägen”

  • Observant skriver:

   Humle & Dumle! Haha klockrent!

   • Breider skriver:

    Humle och Dumle var faktiskt skojigare att se på sin tid än VLT:s självutnämnda experter.

 6. Svanteturesson skriver:

  Vet att man inte ska lovorda någon som precis kommit till VIK men hel…. vilket driv Greba har i åkningen och med puck. Och då inte spelat på ett tag, jett-laggad, ny omgivning etc etc. Men det såg riktigt riktigt bra ut bara hoppas det håller i sig och inga skador på han tack.

 7. Mathias skriver:

  Förstår inte varför man lirar LillZ, Kan vara den kallaste spelaren i hela allsvenskan för tillfället och likt Jalonen går det alldeles för fort för honom. Grebas insats idag var kanon, och även om Roe och Ryttar var bra tycker jag Greba gjorde den absolut bästa förstamatch man kan tänka sig av alla nyförvärv hittils och borde få en femma. Och det efter bara (en)? träning. Hade han lirat med exempelvis Bergman som var på spelhumör hade han lätt gjort två poäng till. LillZ skulle må bra av att få vila lite tror jag, spelar ingen roll att pappa sitter som sportchef. Ta Olle Liss som exempel som stått utanför i Björklöven, han är inte heller gratis men när han kom tillbaka så började han med ett stenhårt slagskott i krysset och bakom Gustafsson och idag ett hattrick.

  Hoppas den andra ryssen är lika bra, skulle vara väldigt intressant att se ryssarna tillsammans med Bergman i en förstafemma, eventuellt ”Greba” Frycklund och Bergman i en första line.

  Za kan dom sätta som 13 i några matcher, lika så Lunsjö. Dags att ställa lite krav och inte leva på gamla meriter om vi ska komma någonstans.

  Framåt Västerås

  • C skriver:

   Inför matchen låg Zetterberg på 13plats i hela seriens poängliga och eftersom Fryklund är borta är han den tillgängliga VIKare som gjort mest poäng i serien i år. Han jobbar dessutom hårt hela tiden (till skillnad från Liss kanske?) även om han är inne i en svacka.

   Att ens blanda in att hans farsa är sportchef här blir bara löjligt. Innan matchen hade VIK gjort 3 mål under ordinarie tid på de 4 senaste matcherna, det är under all kritik och nu har vi värvat och blandat i kedjorna. Men att bänka spelaren som gjort mest poäng i laget verkar vara en väldigt ovanlig lösning, tämligen unik och jag tror mer på att ge Z fortsatt förtroende för plötsligt lossnar det igen.

   • Mathias skriver:

    Hutchings låg också i toppen av poängligan men han har stått utanför nu några matcher, det gjorde liss också och svarade med ett hattrick igår.

 8. Observant skriver:

  Bra analys. Bra defensiv/boxplay. PP måste upp men löser sig nog när Greba blivit varm i kläderna och Fryckund tillbaka.

 9. Anders Karlsson skriver:

  Håller ryss nr 2 samma kaliber kan detta bli en obehaglig överraskning för många motståndare. Åtminstone om motivationen finns kvar.