”Znaroks favoritrollspelare” Ilya Arkalov blir den sista pusselbiten i VIK:s slutspelsbygge & frågan är hur tongivande en KHL-doldis blir i HA – men Arkalov ger mer karaktär, storlek och tuffhet

Ilya Arkalov: SKÄRMDUMP

 

Bloggen fick en indikation vid 17-tiden att något nytt ryskt var på gång, som vissa av Er såg på Twitter. Och 19.45 var det klart med KHL-centern Ilya Arkalov, 28, som mäter 187 centimeter och 91 kilo.

Denna ryss är enligt uppgift lite mer Andrei Lulin/Denis Chervyakov än Mishat Fahrutdinov/Alexei Salomatin. Det ska alltså vara en kompromisslös och tuff och, på KHL-nivå, defensiv center.

Arkalov ska till och med varit en av välkände ryske landslagstränaren Olegs Znaroks (ni vet han som nog inte har Rickard Grönborg på sin julkortslista) favoriter på klubblagsnivå i KHL enligt KHL-experten Karl Månsson. Månsson beskriver bland annat Arkalov som en typisk slutspelslirare.

***

Arkalov är verkligen ingen poängmaskin med bara 0,12 poäng per match. Detta dock i världens näst bästa liga såklart. Den stora frågan är hur VIK bäst ska använda Arkalov. VIK:s centrar sorterat per poängsnitt:

VIK:s centrar sorterat per poängsnitt.

Arkalov ska vara en förhållandevis stark tekare, även om vinstprocenten var låg och tekningarna få den senaste säsongen i Podolsk. 49 % totalt är ju inte direkt super på KHL-nivå, men SHL-centrar som går ner till HA brukar gå upp hela 5-10 procentenheter faktiskt. Gissar på liknande resa från KHL till HA.

Dessutom har Arkalov fina 55 % vunna tekningar totalt i den ryska andraligan VHL. Där ligger också poängsnittet klart högre än i KHL, men ändå beskedliga 0,43 PPG, ”sample sizen” är emellertid liten (8+8 på 37 VHL-matcher).

Det är dock inte så mycket sämre i VHL än spelare som Andrée Hult och ”vår egen” Kenneth Bergquist som var tongivande offensivt i HA under sina bästa år.

***

Oavsett om VIK i den bästa av världar såklart skulle haft en Kalle Östman, behövdes bättre bredd och större konkurrens, vilket VIK får nu. Det är ju bra för trovärdigheten och ekonomin att gå långt i slutspelet för ”SHL2022-24”

Många VIK-fans har dessutom saknat tuffhet och karaktär, vilket man får här i välmeriterad form. Även ”Greba” ska ju vara oöm och talade om sig själv som ”tuff vid behov” på VIK.se.

Både ”Greba” och Arkalov kan säkert ganska omgående bli bäst i laget gällande att skapa kaos och trafik framför motståndarnas kasse. Och Arkalov blir viktig gällande att neutralisera bland annat HV71:s stjärnor som den mest välmeriterade ”pest” VIK haft på länge.

Typ som Daniel RydmarkPeter Forsberg i SM-slutspelet någon gång i början på 1990-talet då Rydmarks MIF tog guld.

***

På tal om HV. Riskerar Hult inte ha köpt sönder sitt lag? Spännande hur rollfördelningen och hierarkin ska sätta sig nu.

***

Möjliga kedjor när Arkalov ansluter, om vi tänker oss alla friska? Det blir knivigt att sia om. Men sätter man ut Skedung på en kant kan det blir fyra riktigt bra kedjor de dagar man vill kunna hota offensivt över hela spektrumet:

Zetterberg  – Frycklund – Grebenshchikov
Skedung – Arkalov – Wikman
Lunsjö – Hakkarainen – From
Svensson – Karlsson – Bergman & Johansson/Kangas

EXTRA: Rigelius/Wiberg

Men det är ruskigt svårt att veta hur Arkalov ska användas bäst, så det finns nog 10 tänkbara kombinationer.

Kanske är ändå det smartast att börja med Arkalov i sin naturliga roll, och sedan se vart det tar vägen? Ryssen har ju ändå inte spelat på en månad. Men då att Arkalov kanske används framför mål i PP och som tekare?

Zetterberg  – Frycklund – Grebenshchikov
Svensson – Skedung  – Wikman
Lunsjö – Hakkarainen – From
Johansson/Kangas – Arkalov – Bergman

EXTRA: Karlsson/Rigelius/Wiberg

Vad tror ni, kära läsare?

10 Responses

 1. Misse skriver:

  Tycker Z har utvecklats väldigt mycket, bidrar inte bara med sitt skott, utan med spelsinne, passningar och fysik. Men alla ser vi uppenbarligen olika på saken. Men målproduktionen låg senaste tiden dock

 2. anders skriver:

  fint kanske hv björklöven karlskogas fegisar kan få smaka lite för det behövs verkligen,,Varför inte sätta ihop en kött-femma med ryssarna jardeskog och någon tuffing från j20 och sen in och tryck på dom direkt i slutspelet

 3. Peter T skriver:

  Tycker det känns som vi fått in två tuffingar, som inte backar när det börjar osa katt.
  Exakt det jag tycker vi saknat de senaste åren.
  Sen förutsätter jag att de även kan lira hockey, på en hög HA nivå.

 4. Janne S skriver:

  Bägge nyförvärven verkar onekligen vara bra och vi får hoppas att Z har lyckats landa två ”fullpottare”.

 5. Mikael skriver:

  Tror han blir riktigt bra i detta lag för vi har verkligen saknat en ”tuffing”. Ryssar brukar ju inte vara rädda för att gå in och gröta.

 6. PatrikH skriver:

  Jag tror båda ryssarnas roller kommer behöva lite tid för att utröna, men jag tror att tuffheten och arbetskapaciteten måste finnas i alla våra kedjor, t.ex. är Bergman ovärderlig högre upp i hierarkin för att skapa utrymme åt t.ex. Zetterberg. Samma gäller Vikman vars jobb öppnar upp för t.ex. Svensson. Vi har inte så många hårt arbetande tuffa spelare som vi skulle behöva och därför är Arkalov ett mycket välkommet tillskott. Blir oerhört spännande att följa våra ryska nyförvärv framöver!

 7. Pelle skriver:

  Varför z i 1:a femman.Har vart helt iskall sista matcherna..Han behöver steppa upp lite och delta mera och smälla på.inte bara vänta på det berömda skottet.flyttar hellre upp Bergman som är både snabb och åker mer skridskor

  • PatrikH skriver:

   Håller helt med dig angående Bergman och att Z:a måste steppa upp och involvera sig mer.

  • Mathias skriver:

   Endast Frycklund, Bergman och Jardeskog har tacklats mer än Zetterberg i hela laget. Zetterberg har också skjutit överlägset mest av alla i hela laget.

   Så att säga att han bara åker runt och inte är involverad i spelet, inte smäller på, samt ”bara väntar på det berömda skottet” stämmer inte.