Spännande nystart med Appelgren & Zetterberg som sportchefer: Kan de bygga ett VIK som är bäst när det gäller?

Äntligen kom lite positiva nyheter då VIK.se presenterade Andreas Appelgren som sportchef och Patrik Zetterberg som assisterade sportchef.

Två sportchefer kan låta mycket men samtidigt ska de jobba över hela spektrat från knattar till A-lag. Hoppas denna investering betalar sig, det borde den göra då den verkar vara en bra kompromiss med VIK-hjärta och kompetens utifrån.

Fick ett spontant SMS av en mycket insatt extern källa i Norrland under presentationen på VLT.se: ”Tror det blir grymt bra med Äpplet/Z”. Detta är en källa som inte har behov att fjäska eller något sådant.

Appelgren har ett mycket gott rykte runt om i Sverige vilket gör VIK mer attraktivt. Det är nästan så att slår man upp ordet ”sympatisk” så finns en bild på Andreas Appelgren.

Äpplet borde ha all social kompetens som behövs för att knyta samman alla så extremt kunniga och meriterade hockeymänniskor det finns i Västerås. Det kommer dock vara tufft att hantera allas åsikter och hoppas Äpplet är lite tuffare här än då han verkade lite snäll som tränare.

Sedan återstår det att se hur bra kontaktnät av scouter Andreas har. Det är ju av yttersta vikt att man inte går miste om en ny Broc Little i onödan. För VIK kommer sannolikt behöva de här billiga superfynden även fortsatt om det ska bli SHL.

Det är bra att Z & Äpplet trycker så hårt på juniorverksamheten. För om vi ska skissa på en tänkbar framgångsformel så är det att VIK troligen aldrig kommer att kunna värva eller ”köpa” sig till SHL.

Det kommer handla om att man får fram varianter av William Karlsson, Patrik Berglund och Markus Ljungh som är med och lyfter laget på allvar, plus att man fyndar några lågprisare som Broc Little eller Damien Fleury utifrån. Plus såklart att man dammsuger hemmamarknaden på spelare som Fish och Borgman.

Sedan att man likt vad Leksand gjorde nu skapar en gruppdynamik av äregiriga typer med mustiga skägg och halvgalen blick som aldrig ger sig och att man såklart skaffar sig en målvakt av yppersta klass. För utan en toppmålvakt faller precis allt.

Om man inte har någon supertalang på sin målvaktsradar hoppas jag att man lägger en stor del av budgeten på en toppmålvakt. Karlskrona har bevisat två kval i rad hur mycket brister man kan maskera med övermänskliga målvakter.

Det vore bra om Appelgren kan få med sig publiken och att vi alla kanske kan bli lite mindre bittra över det som varit och istället nu börjar se framåt. Spelare har sagt till mig att miljön ibland varit väl tuff i Västerås.

Här finns sannolikt också förbättringspotential och att vi kanske bidrar till att bygga upp spelares självförtroenden i lite större omfattning. Det mentala är stort för en hockeyspelare som Fredrik Johansson sa till mig.

Hoppas den nya ledningen kan bidra till att skapa en mycket mer vinnande atmosfär där fler känner sig delaktiga. Tänk om Z och Äpplet faktiskt kan bygga ett lag som är bäst när det gäller. Det är ytterst kanske den viktigaste uppgiften.

6 svar

 1. M-G-E skriver:

  Är det så att Zäta tar Roland Erikssons roll som han hade i ungdomsverksamheten? Är han isf anställd av ungdom eller av elit? (eller båda?).

 2. Kjelle skriver:

  Ska man lyfta juniorverksamheten i Västerås så bör man se till så man ger de ledarna förutsättnignarna att lyckas. VIK är enda förening som ej har heltidsanställd tränare för J-20… (Super elit).

  Träning, Video, Samtal skall tränarna göra på övrig tid utöver sina vanliga 40 timmar i veckan. Idag är vik beroende på att spelare väljer VIK och inte tvärtom. Leksand har spelat 2 SM-Finaler för J-18. Djurgården har vunnit 2 raka SM-Guld för J-20. Ge ledarna förutsättning och förvalta juniorerna.

 3. Jimma skriver:

  Mycket spännade lösning och jag hoppas å tror att det här var sista pusselbiten för att folk ska hjälpa till med dem sista pengarna.

 4. Grabben skriver:

  Bra med två bra sportchefer lycka till. Angående träning som är hårdare än match .Brynäs
  interna fredagsmatcher .Vi spelade alltid om en back öl Det var det som var själva grejen man var beredd att offra allt för att vinna .Alla tog det otroligt allvarligt slagsmålet mellan mig (BS ) och Sisse var bara ett av många . Jag minns en gång att Lars Göran Nilsson blev så sur att han och åkte hem. Och en domare som vi hade bett döma oss stack därifrån en gång skakade på huvudet och sa att han aldrig mer skulle döma oss . Var det så hårt ? Ja det var såå kul (BS )VINNARSKALLAR !!

 5. Mr H skriver:

  Hoppas att det inte kostar klubben för mycket med 2 sportchefer bara. Annars är det naturligtvis roligare och mer tungt med både Z och Äpplet samtidigt.
  Får se hur lång tid det tar att få ihop tränarsidan. Snart finns väl några namn att spekulera runt. Spännande med detta i alla fall, och Appelgrens övriga bakgrund verkar vara rätt för att utse honom som en av dessa sportchefer.

 6. Vimmerbyar'n skriver:

  Är konkurshotet avvärjt mån tro. …? I annat fall är det helt obegripligt för mig hur man kan göra klart med sportchef och två dessutom, när man inte ens vet om klubben överlever?? Vi talar ju ändå om två anställningar, där det ska betalas ut två löner under åtskilliga månader framöver. Kan ju faktiskt bli omstart i tvåan igen om det vill sig illa. Appelgren trivs uppenbarligen i VIK.