Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Spelarkoll backsidan: Scoutrapporterna på Leduc och Nilsson stämmer och några nycklar för framgång i bakre leden

 

Fem av sju träningsmatcher är avverkade och premiären hemma mot AIK den 20:e september närmar sig. Det är dags för en spelarkoll och bloggen börjar med backsidan:

Calle Ehrnberg får goda vitsord, bland annat av bröderna Falk i J20 då man spelat mycket tillsammans. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

Carl Ehrnberg – Har en fin förmåga att göra sig spelbar högt upp i banan som ”fjärde forward”. Därmed passar 19-åringen mycket bra in i spelidén då VIK verkligen vill involvera backarna offensivt. Återstår att se om Ehrnberg har skottet och skickligheten att förvalta lägen också och producera. 2+14 i J20 var bra, men inte enastående och har inte producerat så mycket tidigare i karriären. Hittills har Ehrnberg inte fått tillräcklig kvalitet i avsluten. Är inte så stor och måste jobba hårt med att bli ännu lite snabbare för att kompensera det.

Jerome Leduc ser ut att vara en äkta allroundback som kommer få massor med istid i alla situationer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jerome LeducBloggens scoutrapport från då kanadensaren värvades stämde ganska bra: ”Tvåvägsback, väldigt bra fötter, rör sig bra med och utan pucken. Ganska bra puckbärare, kan ta ut pucken ur egen zon på egen hand. Kan spela i alla situationer. Anständigt skott med sin högerfattning, men är inte en “big-time quarterback”, mer av en “puck mover”. Okey med klubban i egen zon, inte överdrivet fysisk men absolut inte mjuk.”

När Leduc värvades menade många förståsigpåare att han hade tveksam defensiv (kanske mest baserat på mindre bra plus/minus) men det kan löna det sig att läsa bloggens professionella scoutrapporter. Det scouten dock missade lite var att betona att Leduc är en stark spelare som gärna spelar fysiskt.

Det enda som kvarstår är att se hur Leduc kan skjuta. Hittills har Leduc, precis som scouten sa, varit en back som mest passar runt pucken på ett skickligt sätt. Ska vi gissa att Leduc gör typ 6+23 och dessutom blir viktig i varje spelform med massor av istid?

Jimmie Jansson har börjat bra offensivt och trots knappt något PP har det redan blivit 2+2 för backen som nog blir svår att hålla utanför PP. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jimmie Jansson – Vi känner redan den eldige backen väl. Har utvecklats till en högklassig allroundback som producerar väldigt bra i 5v5 och 5+12 för 17 poäng ifjol utan PP imponerar.

Nu är det fråga om att finputsa allt och särskilt skottet. Ifjol hade Jansson faktiskt bland de sämsta siffrorna i VIK gällande att få igenom skott, och träffa mål och 6,10 % i skottprocent är klart förbättringsbart.

Alex Younan tog kanske karriärens första fight? Har tidigare haft extremt lite utvisningsminuter. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Alexander Younan – Hade en svår start på förra säsongen och var faktiskt petad en match trots att han hämtades från en full SHL-säsong med Rögle. Tog sig dock efterhand och Paananen menade i podden att 22-åringen är bäst i laget att stöta bort pucken från motståndarens klubba.

Är i grunden en allroundback men har saknat spets i offensiven och intensitet. Dock lovande start på försäsongen med mer offensivt driv och mer tuffhet då han gick en runda mot Denis Tolpeko i AIK. Dessutom målskytt då med ett distanshandledsskott som överrumplade Johannes Jönsson. Behöver fortsätta förbättra skottet avsevärt. 2,8 i skottprocent var klart sämst av alla beprövade spelare ifjol.

Morgan Hassel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Morgan Hassel – Slitvargen och defensivspecialisten går in på ett nytt varv i försvaret. Här vet VIK exakt vad man får då backen vinner puckar utan att dra på sig jättemånga utvisningar. Kanske kan något av offensiven som faktiskt gav hela 59 poäng under två säsonger i starka SöderEttan för Kallinge 2011-13 synas lite, lite mer? Detta nu när Hassel fått en stark HA-säsong i ryggen 18/19.

Erik de la Rose. (Skärmdump från tjeckisk TV).

Erik de la Rose – En smart och tekniskt skicklig back. Den stora frågan är hur det höga allsvenska tempot kommer hanteras av 26-åringen. Samt hur skottet är under HA-press. Placerade in en fint mål från distans mot Storhamar, annars inga poäng under försäsongen. Många menar dock att om VIK ger De la Rose lite tid kommer han växa fint in i den allsvenska kostymen. Har spelat i lugnare ligor några år och måste acklimatisera sig till det allsvenska tempot och steg har tagits under försäsongen.

Kenny Källström – Har äntligen fått vara skadefri och har gjort en solid försäsong. Har väldigt många fina verktyg både offensivt och defensivt. Kan göra sig spelbar högt upp. Den stora frågan är lite fortfarande hur mycket fotarbetet kommer tillåta Källström att delta på allvar i spelet, exempelvis borta mot Modo och Timrå, när väl serien drar igång.

Många är väldigt positiva redan och det blir spännande att se om Källström kan vara en bra back även då tempot höjs lite. Många är övertygade att det kommer bli en mycket bättre säsong än ifjol för kvalhjälten.

August Nilsson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

August Nilsson – Paananen jämförde nyligen Nilsson med Alexander Younan. En främst defensiv back med bra rörlighet är vad vi sett hittills. Detta under en försäsong där Nilsson kanske inte synts överdrivet mycket. Bloggen talade med en scout tidigare:

”Väldigt nyttig back i och med att han är både skridskoskicklig och har bra storlek, svår att ta sig förbi och lätt att spela med. Väldigt allround, bra med pucken utan att vara flashig, funkar som komplement till någon ännu skickligare eller som den mer spelförande med någon sämre back. Trygg tvåvägsback som man lär sig att uppskatta ju mer man följer honom. Jag tror nog han kan ta sig tillbaka till att bli en pålitlig djupback i SHL så småningom om han orkar hålla i koncentration och träningsnivå, de verktygen har han. Är inte någon som har de här riktigt höga höjderna i sitt offensiva spel, är inte elak eller fysiskt dominant, “bara” hyfsat bra på det mesta. Är väl lite defensiv hårdhet som alltid kan bli bättre och att klara av att vara ännu lugnare med pucken under press.”

Gott så, vi får inte heller glömma att Nilsson bara är 21 (och Younan 22). Bägge kan plötsligt ta kliv från redan hög nivå.

***

Backsidan som helhet då? Säkra, men även delvis utvecklingsbara, kort i Leduc, Jansson, Hassel, Nilsson och Younan. Blir sedan intressant att se hur Källström 2.0, Ehrnberg och De la Rose kommer stå sig när väl den snabba allsvenskan drar igång i ett lag med höga mål och krav.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1567421512
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1168476630890766336";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1168476630890766336";s:5:"pDate";s:19:"2019-09-02 10:51:52";}}";

Tweets

Andreas Häggström - AvatarscottfukamiAndreas Häggström

Scout om Renars Krastenbergs, ny i SSK. Var tydligen aktuell för KHL. #twittssk https://t.co/ZxIR6RuIqt https://t.co/TYicI3d9Tl

SvaraRetweetFavorit
Adam Karlberg Gonzalez - AvatarKaamelenAdam Karlberg Gonzalez

RT @VIKFanCentral: Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt om ny…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @adamjjohansson: Den gulsvarta analysen. Västerås ser bra ut. Kan bli en otäck motståndare för många lag i vinter. https://t.co/TvM2hc…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto