Spelarkoll målvakter och backar: Framtiden påverkar nuet och vice versa då sportcheferna så smått börjar blicka mot 19/20 – vilka blir kvar?

Alexander Younan - vad händer 19/20? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ganska precis en månad till transfer deadline 15:e februari. Zäta har ju deklarerat att han sannolikt inte kommer att ge sig ut hårt på spelarmarknaden. Om nu laget inte drabbas av skador.

Dock sträcker sig sportchefernas planering mycket längre än till deadline i februari. Det är nog ganska febril aktivitet bakom låsta dörrar gällande lagbyggen inför 19/20.

Om vi nu tar oss friheten att titta in i kristallkulan och framtiden:

Samuel Ersson – Det mesta är redan sagt och skrivet om den store målvaktstalangen. Lutar ju starkt åt Brynäs nästa säsong. Vi får passa på att njuta av Erssons sista tid i VIK. Sen går ju inte VIK lottlösa om Ersson lyckas i NHL. Då kommer man få in några hundratusen. Det lönar sig på flera sätt att scouta bra…

Marcus Dahlbom (kontrakt över 19/20) – Vi får hoppas att Dahlbom från och med nu lägger i tidernas växel i att träna upp sig fysiskt och mentalt för att bli den där stabila målvakten även i HA. Annars, om keepern inte lyfter sig, har VIK en huvudvärk då man enligt rykten sitter fast i ett relativt bra kontrakt till våren 2020 med kvalhjälten.

Klassbacken Jonas Liwing borde kunna skjuta mer? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jonas Liwing (utgående kontrakt) –Mr Smooth” slår knappt bort några passningar. Väldigt pucksäker och har verkligen i det tysta starkt bidragit till att stabilisera VIK till att ha ligans bästa power play. Smart back som för det mesta är välplacerad. Fina uppspel. Brister ibland i det fysiska i egen zon, främst en offensiv back. Skjuter dock för lite i powerplay. Frågan är om Liwing, som snart fyller 36, vill spela mer efter denna säsong? Beroende på pris är nog detta en spelare Zäta vill behålla, spelskickliga rightbackar växer inte på träd. Samtidigt kanske Zäta vill ha en mer skottvillig rightback för att hota mer i PP?

Jesper Appel (utgående kontrakt) – Appel har haft svårt att övertyga i HA. Just nu åttondeback och utlånad till Grums. Tog aldrig riktigt steget som förväntat från Ettan till HA. Zäta menade ju på att ”Appel bara gick på 70 % i Ettan” men det verkade inte riktigt stämma. Smart spelare som dock saknar andra verktyg som sticker ut. Får nog börja om i ett riktigt bra topplag i Ettan. Fyller snart 26 ändå och VIK vill nog fylla truppen med yngre mer dynamiska backar.

Morgan Hassel (kontrakt över 19/20) – Under många år saknade VIK någon riktig pappaback. Varför krångla till det tänkte Zäta och landade Hassel (och Kenny Källström). Resultaten har sedan talat för sig själva. Hassel har nog gjort sin bästa säsong i karriären nu. Varit lagets bästa defensivback, tätt följd av Jimmie Jansson. En svaghet är dock att Hassel är väldigt begränsad offensivt. Blir fortsatt en viktig spelare på många plan nästa säsong.

Jimmie Jansson – (kontrakt 19/20) – Har glädjande nog kontrakt till våren 2020. Backen är väldigt viktig med sin fysik där han kan sätta stopp i spelet och backpartnern kan hämta pucken. Spelar med stor eld och har viss offensiv begåvning. Behöver dock jobba med sitt skott, bara Hassel/Appel har skjutit sämre. Ett viktigt och välväxt kraftpaket i alla tre zoner som har vissa chanser att bli en god spelare i SHL på lite sikt.

Kenny Källström – (kontrakt 19/20) – Källström har liksom Hassel varit en viktig pappaback. Fick försäsongen förstörd pga axelskada. På Ettannivå är Källström en allroundback, men fötterna medger inte mycket offensiv i HA. Trots storleken spelar inte Källström speciellt fysiskt ännu i HA, är kanske rädd om axeln. I dagsläget sjundeback. Visst är Källström solid men känslan är att Zäta kanske vill ha något mer spännande yngre namn är till nästa säsong. Källström kanske kan få en annan roll i föreningen, jobbar ju redan på kansliet lite.

Alex Lindelöf – (utgående kontrakt) – Lindelöf har verkligen stärkt sina aktier sedan förra kontraktsförhandlingen. Leder nästan varje kategori på backsidan. Har alltid varit begåvad offensivt med sina fantastiska händer, men nu har även fötterna och försvarsspelet lyfts. Faktum är att när Lindelöf är på isen är risken för motståndarmål som minst av alla VIK-backar – och chansen för VIK-mål som störst. Högsta prio att behålla för Zäta!

Acke Ringström FOTO: RUNE ÅHLÉN

Acke Ringström – (utgående kontrakt) – Den oerhört puckstarke 27-åringen har fått kämpa i VIK. Petad i premiären, och sedan petad ytterligare tre matcher i oktober. Men nu har Ringström jobbat sig in som en given topp-6-back. Gnestasonen vinner nästan alla puckdueller tack vare sina starka och flinka händer. Dock är kanske inte Ringström den snabbaste och har haft problem med ljumskarna, men känslan är att Ringström växt in allt mer i det allsvenska tempot. Lite svårt socialt kanske med flickvännen kvar i Kristianstad, enligt uppgift. Men det vore intressant om Paananen/Ivarsson fick marinera Ringström en säsong till här, backar med så bra händer är svåra att hitta. Men en prisfråga också såklart.

Alex Younan – (utgående kontrakt) – Totalt sett något av en besvikelse sett till förväntningarna. Det sades att Younan delvis var försteback i Rögle i SHL, och hyllades från Hästenhåll också. Men visade sig vara mer av en defensivback än någon för powerplay, även om Younan är väldigt svår att sätta i ett fack. Spelar inte fysiskt överhuvudtaget, knappt några utvisningar och inte en enda tackling registrerad. Vi glömmer dock bort att Younan trots allt bara är 21 år. Har en del intressanta verktyg då han ibland slår fina längre pass och har bra fart med pucken rakt fram i vissa offensiva räder. Efter Lindelöf den som är inblandad i mest mål framåt då hans femma är inne. Knepigt om Zäta vill behålla, prisfråga och vilken attityd Younan har till att förbättra sig.

1 svar

  1. Pelle skriver:

    På ett sätt lite märkligt om Dahlbom har ett dyrt kontrakt som dessutom inte går att säga upp efter den här säsongen (typ 1+1 kontrakt). Han har ju aldrig övertygat på den här nivån, och måste ju ha setts som en chansning.

    Åtminstone tyckte jag inför säsongen att målvaktssidan var den mest tveksamma lagdelen. Sen blev man ju snabbt lugnare när man såg hur bra Ersson spelade.