Spelarkoll svenska forwards: ”Bromé och lånen från HV71 och Skellefteå de stora glädjeämnena”

Bromé är det största glädjeämnet bland de svenska forwardsen. Tänk när puckarna börja sitta sedan, då blir det många offensiva hot att hålla koll på för motståndarna… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Efter att ha kikat på backar och de transatlantiska forwardsen analyserar vi slutligen övriga forwards.

***

#47 Kenneth Bergquist 28 matcher, 5 mål + 3 assist= 8 poäng, 10 utv.min, -2, 38 skott på mål.

Det är alltid smärtsamt att se gamla fina spelare få sina kunskaper eroderade på den idrottsliga hösten. 33-årige ”Bacon” verkar vara en stor favorit hos coach Fagervall och de har band som går tillbaka till ryska Perm, där de två säkert hade mycket tid tillsammans som några av få svenskar 2010-11.

För i ärlighetens namn har ”Bacon” bara varit riktigt bra i VIK hösten 2011 då det sprutades in mål. Sedan har den landslagsmeriterade veteranen sett trög ut på isen och inte producerat speciellt bra. Men något har Bergquist som Fagervall älskar, något som många har svårt att se.

Trots istid i powerplay och bra med istid i övrigt är det just den svaga produktionen från en sådan som Bergquist som VIK gjort så lite mål, stor brist på ”secondary scoring” alltså. Med nuvarande poängsnitt är Bergquist på väg mot 15 poäng i år. Det håller inte om VIK ska gå upp till SHL. Dessutom spelar inte Bergquist fysiskt trots storleken.

På 13 kvalserie/playoffmatcher i VIK har Bergquist bara orkat med en fattig assist. Det är dags för Fagervall att ”kill your darling” och låta Bromé få all den istid 33-åringen fått. Lite märkligt att Bergquist fått fortsatt massor med istid när VIK i övrigt har mycket begränsat tålamod med underpresterare…

#12 Fredrik Johansson 21 matcher. 2+4 = 6 poäng, 14 utv.min, +5, 23 skott på mål, 52 % vunna tek.

Med tanke på skador och det tråkiga med familjen som hänt bredvid isen är det såklart en jätteprestation att Freddan är med och bidrar. Med sin snabbhet och puckkontroll ger 29-åringen VIK en oerhört bra bredd i tredjekedjan.

Med en Freddan i fart kan liksom aldrig motståndarna slappna när VIK har en så ”jobbigt snabb” och teknisk spelare i tredjekedjan. Problemet har, liksom för Bergquist, varit effektiviteten. Freddan har bara sex poäng hittills trots att potentialen finns för så mycket mer, men med allt runtomkring är det inte så konstigt. På de 14 senaste matcherna är Freddan mållös med fyra assist.

Det har dock hattats fram och tillbaka med kedjekamrater och Freddan ingår inte direkt i den första powerplayuppställningen längre.

Men med Freddan i laget känns VIK som ett mycket mer svårslaget lag då det ger en väldig bredd av skicklighet och fart. Vi får hoppas att Freddan får bättre utdelning framöver – då blir VIK ännu mer svårslagna.

# 20 Sam Marklund 16 matcher 1+4= 5 poäng, 20 utv.min, +2, 46 % vunna tek.

Redan från första matchen som center såg undertecknad hur Marklund lyfte och gav alla tre stjärnpoängen till Skellefteålånet då. Har en bra frekvens och intensitet och kommer mycket mer rätt som center än som energiytter.

Även en bra playmaker som kan slå fina pass. Kan även blixtra till med tekniska nummer. Är dock trots detta en smula ojämn rent tekniskt och kan tappa vissa puckar och skottekniken har stor utvecklingspotential. Startade bra som tekare men har ramlat en bit under 50 % nu.

Jobbar stenhårt och har hjälpt Williams och Caputi att producera – bara det är värt hur mycket som helst och ett bevis på Marklunds växande storhet. Har dock bara själv fem poäng hittills och även här, som med Freddan & ”Bacon”, känns det som VIK borde få mer produktion framöver om Marklund får lite bättre självförtroende och kyla i avsluten.

Vågar vi hoppas på lite, lite mer produktion från #82 och #33? Det skulle avlasta #18 & Co. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

#33 Marcus Jonsson 26 matcher 3+1= 4 poäng, 32 utv.min, -1, 13 skott på mål

Energifenomenet från norr fortsätter imponera med sin extrema arbetsmoral och fina fysik. Precis som att Freddan är en oerhört jobbig spelare för motståndarna i tredjekedjan är ”Messy” en lirare i fjärdelinan som inte låter motståndarna slappna av en sekund.

Jonsson kan nog kanske vara den mest renodlade energiska och fysiska forward som lirat i VIK i modern tid, kanske tillsammans med Stefan Holmgren, med risk att jag är helt ute och seglar här (kommentera gärna och kom med exempel på andra historiska rivjärn).

Det positiva är också att Jonsson verkar förbättra det offensiva en aning, dock från en låg nivå. Tre mål på 26 matcher innebär ett snitt på väg mot sex mål totalt i år och nytt personbästa där är på gång.

#82 Marcus Söderkvist 27 matcher, 0+3= 3 poäng, 12 utv.min, +5, 17 skott på mål, 47 % vunna tek.

Mr. 600 + matcher i VIK fortsätter ge järnet varje match. Täcker skott och åker bra med skridsko. Ger VIK det där så viktiga och svårkvantifierbara hjärta och kontinuitet. Tänk vad häftigt att ”Slangen” var med redan hösten år 2000 i div.2 Västmanland.

Flitigt anlitad tekare som fortsatt har förtvivlat svårt att klättra över 50 % vunna även om förbättring skett ifjol och i år.

Visst förtjänar defensivspecialist Söderkvist alla hyllningar för sitt slit och lagmoral, men samtidigt har nog ”Slangen” tidernas sämsta skott i VIK. Det är nästan komiskt nu att 31-åringen varit mållös minst 78 raka allsvenska matcher trots en del goda chanser tack vare den fina skridskoåkningen.

Det har ju varit ett litet problem att VIK:s fjärdekedja varit så tam offensivt jämfört med många andra lags fjärdekedjor. Men alla andra positiva delar Söderkvist ger väger över.

#15 Filip Sandberg 8 matcher, 1+1= 2 poäng, 4 utv.min, 63 % vunna tek. 15 skott på mål

Stortalang som bidragit starkt till att VIK vunnit alla matcher sedan debuten. Otroligt vass tekare, bäst i Allsvenskan. Något VIK-fansen inte varit bortskämda med.

Mycket kreativ och skicklig med pucken. Arbetar hårt över hela banan. Fin skridskoåkare med låg tyngdpunkt. Skicklig att hålla i pucken. Dock bara två poäng hittills, frågetecken för effektiviteten och kyla vid avgörande.

Har tagit ett stort defensivt ansvar som center. En nyckel för VIK är om man kan behålla Sandberg året ut. Om Sandberg sticker blir det en kännbart tapp, svårt att ersätta. Samtidigt hade HV 71 NHL-meriterade Jason Krog som femtecenter på bänken i afton…

#25 Viktor Mårtensson 22 matcher 1+1= 2 poäng, 26 utv. min, 16 skott på mål, plus/minus 0.

Mårtensson har fortsatt utvecklas mycket offensivt. Riktigt spännande att se var det slutar. Med den enorma fysiken och arbetsmoralen ger redan små förbättringar i teknik och känsla för spelet stor utväxling i resultaten på isen.

Dock oroväckande med ”hemlig” skada. En så fysisk spelare som Mårtensson ska helst inte åka på segdragna skador då det fysiska är en så stor del i spelet.

#91 Mikael Frycklund 24 matcher 1+1= 2 poäng, 12 utv.min, +2, 26 skott på mål, 43 % vunna tekningar.

Fortfarande blott 20-årige Frycklund har egentligen alla fysiska attribut som behövs. En naturlig fin skridskoåkare med bra fysik och fin storlek. Bra teknik i grund och botten. Men har krånglat till det i år och har inte heller utnyttjat storleken i det fysiska spelet.

Har inte funnit sin nisch på seniornivå efter en succéartad avslutning ifjol med två riktigt snygga mål i krysset i kvalserien mot Rögle och Leksand. Tålamod är grejen och det skulle inte förvåna om Frycklund är en nyckelspelare i Allsvenskan vid 23-24 års ålder.

#23 Kevin Weiskog 16 matcher 0+2= 2 poäng, 4 utv.min, -1, 9 skott på mål

21-åringen känns lite som ett ”utvecklingsprojekt” som kanske inte riktigt är lika slipad tekniskt som Frycklund i grund och botten. På NHL-språk skulle man nog säga ”raw”. Har dock någon form av ”edge” (ursäkta engelskan, men de har ett rikare språk än oss som även Bosse Wallin skrev) med sin storlek och vilja vilket gav fyra fina mål på försäsongen ifjol.

Måste dock förbättra och överkomma brister i teknik och skridskoåkning. Har ett bra spelsinne. Är en storväxt spelare som inte riktigt vuxit i sin stora kropp, det är inte ovanligt för större spelare. Tålamod är grejen här också som med Frycklund.

#14 Mathias Bromé 13 matcher 0+1= 1 poäng, 0 utv.min, 16 skott på mål, +2.

Det stora glädjeämnet! Vilken fart! Vilken teknik! Vilken vilja! Efter 32 poäng på bara 16 J20-matcher har Bromé gjort en enorm spelmässig succé även i Allsvenskan.

Vinner puckar längs sargen som ett gammalt NHL-proffs, oerhört imponerande att se. Jobbar stenhårt varje byte i varje match. Med lite mer rutin och muskler kommer Bromé snart bli en allsvensk stjärna poängmässigt.

Borde få ta Bergquists plats högre upp i hierarkin. Fint av Fagervall annars att direkt ge Bromé förtroende och säga att man ville ha honom kvar, vilket säkert stärkte självförtroendet.

***

De utlånade får vi be att få återkomma till.