Starkt Västerås bjöd in Rögle men lyckades vinna till slut efter Söderkvists kanon och första mål

VIK var steget före hemmastarka RBK i spel 5-mot-5. Nu är det inte bara resultaten som imponerar. Även spelet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På lördagseftermiddagen var det chans till Ängelholmsrevansch efter domardebaclet i november. Då blundade domare Häll bland annat för en saftig boardning på Caputi för att sedan ge Rögle ett oerhört billigt 5-mot-3 i slutet varpå RBK segrade då.

Hatar att skriva om domare, men detta var då i raden av oturliga hemmadomare för VIK på bortaplan samtidigt som domardebatten gick het, men nu är domarna riktigt bra. Kanske var debatten nyttig. VIK fick ju också fördel exempelvis hemma mot Malmö då man fick ett billigt power play i slutet då man vände.

Nu var det faktiskt Häll som dömde igen men denna gång var det inga hemmadomartendenser. Skönt att alla kan få en andra chans. Denna gång vann VIK med 3-2 då lagen fick spela lika mycket i power play. I spel 5-mot-5 var VIK klart bättre denna afton.

VIK kom ut bra direkt och det syntes att alla var “på” från första nedsläpp. Det kändes som att man skulle tvinga Rögle att plocka fram sitt bästa denna eftermiddag och inte bjuda på något.

Williams vägrar sluta göra poäng och skuggar Tenute i poängligan. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK fick ett tidigt power play där mycket formstarke McArdle visade bra skicklighet då han vispade in en retur på backhand, inte så lätt som det såg ut, då powerforwarden gjorde sin fjärde poäng på tre matcher. Målet föregicks som vanligt av iskallt backspel av Mitell som smög upp med pucken från blå.

Bortalaget gjorde det bra under perioden och Freddan Johansson kunde kosta på sig en lyckad klacksparkspassning (!). Mycket positivt var att faktiskt alla fyra kedjor skapade tryck i anfallszon. Ett mycket stort steg framåt.

I slutet av första spelade VIK svagt i ett powerplay och RBK kom i en 2-mot-1 vilket tvingade Fransson till en fantastiskt räddning mot sitt gamla lag. Freddan Johansson brände en jättechans i slutet och 0-1 stod sig perioden ut.

De första elva minuterna av andra perioden kan ha varit det bästa bortaspelet i år. VIK stängde totalt ner Rögle och efter RBK:s fina chans i 22:a minuten var det VIK för hela slanten.

Andrakedjan lirade riktigt bra varpå Marklund serverade McArdle en jättechans som brändes. Även fjärdekedjan skapade tryck. Legein och Fornataro bommade också bra chanser.

McArdle är riktigt på gång med fyra poäng (3+1) de tre senaste. Nu känns den offensivt vässade powerforwarden mycket svårstoppad då han är inspelad på stor rink. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Romano satte dock påpassligt 0-2 efter en retur efter 26.53. VIK hade verklig kontroll och det enda som inte fick hända var onödiga utvisningar. Vilket tyvärr var precis det som hände.

Frycklund var olycklig/oaktsam då han körde upp klubban i ansiktet på Jensen för en klockren 2+2 efter blodvite. VIK dödade nästan det långa power playet men i slutet kunde Zaar trycka in 1-2-reduceringen trots att Bergquist gick ner på alla fyra för att täcka skottet efter 35.09.

Sedan åkte sig Williams fri och drogs ner. Straff. Dock missade superskytten då han försökte med sin patentare från kanten efter 35.53. Då kändes det lite jobbigt.

En ganska seg Frisk drog sedan på sig en dålig fasthållning varpå Rögle mycket snyggt kunde utjämna till 2-2 genom skicklige Tessier efter 38.46 i power play.

Nu skulle VIK trots den tidigare dominansen tvingas återställa hjärnorna inför tredje. Hur skulle det karaktärstestet gå? Bra, skulle det visa sig.

Frisk drog på sig en ny relativt onödig utvisning i början på tredje och oron spreds sig säkert bland alla VIK:are som följde matchen. VIK redde dock ut det hela.

VIK kom allt mer desto längre perioden gick och man började åter ta över i spel 5-mot-5.

Snabbe Emmerdahl, som haft en ganska mager säsong poängmässigt, stod för en fin rusch och vändning och serverade sedan nyblivne backen Söderkvist som på bästa Jeremy Williams-manér bombade in pucken i krysset från blå. Detta efter 47.50 och mycket fint arbete framför kassen av Marcus Jonsson som skymde Lindskoug.

Detta var Söderkvists första mål för säsongen och veteranen ska nog fortsätta skjuta från blå.

VIK och Fransson lirade sedan stabilt och lyckades konsververa 2-3-resultatet. VIK vann återigen och tog sin sjunde raka seger på bortaplan.

Sammanfattning

Eftersom alla tre konkurrenterna om topp-3 vann var det extra viktigt att VIK inte kastade bort denna seger. Det var nära att man gjorde det trots det fina spelet.

Det gäller att i varje byte att ha stort fokus och ödmjukhet för att inte tända eller bjuda in motståndarna med dåliga utvisningar, lätt att säga framför en dator då det går fort därute. Men vi har sett detta någon gång för mycket denna säsong och i kvalserien är det bara att glömma att VIK kan ge AIK och Örebro en massa gratis power play.

Det mest positiva denna afton var totalhockeyn från Fransson till Mårtensson i fjärdekedjan/bänken. Äntligen skapade alla VIK:s kedjor saker och hamnade i anfallszon. Backarna var bättre med pucken samtidigt som forwards hjälpte till och höll sig mycket mer spelbara än tidigare.

McArdle gjorde en ny mycket bra match och vi kan konstatera att det tidigare förstarundsvalet i NHL på allvar lärt sig spelet i Allsvenskan. När man är så stark och snabb som McArdle blir han mycket svårstoppad. Visade dessutom mycket bra teknik och skott vid målet, inte så lätt med ryggen vänd mot mål och med backhand att få så bra träff.

Positivt var också att Gulsvart höll nästan jämna steg med Rögle i tekningarna, och då är RBK erkänt skickliga och tvåa i serien med nästan 53 % vunna att jämföra med VIK:s mycket bleka 48 % vunna.

Men ikväll lyckades exempelvis Fornataro vinna tekningar så där klockrent i anfallszon som behövs för att ge backarna skottchanser. Även Freddan Johansson klev in i slutet och vann bland annat den så viktiga sista tekningen med bara åtta sekunder kvar i egen zon.

Niklas Johansson berättar att “killarna tränar tekningar hela tiden, de jobbar hårt för att vässa den delen”. Tekningarna i afton får vi hoppas var ett resultat av detta även om RBK vann 31 mot VIK:s 28.

Alla spelare förtjänar mycket beröm. Den enda meriterade spelaren som inte synkar riktigt är Frisk. Med hans meritlista borde han kunna ge mer. Den största frågan just nu är hur man ska fart på Frisk, som egentligen har allt för att vara en ledande spelare i Allsvenskan. Till att börja med måste den nyblivne 30-åringen börja åka mer skridskor.

Västerås tre stjärnor:

1. McArdle – Riktigt på gång. Fin teknik med backhandskottet fram till 0-1. Aktiv i övrigt och mycket jobbig för motståndarna, då den nyblivne 27-åringen har många strängar på sin lyra.

2. Emmerdahl – Lirade +2 och låg bakom segermålet med sin fina rusch, vändning och assist till Söderkvist. En viktig bricka i försvaret som inte syns så mycket.

3. Söderkvist – Väldig rejäl och bra som back, borde stressa Frisk att lyfta sig. Fantastiskt skott vid segermålet. Så skjuter han inte som forward. Borde vara back resten av karriären nu.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://24.media.tumblr.com/0953bcd446ec41e21045ecd84d1a4239/tumblr_mv1dxfuBfZ1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

3 Kommentarer

 1. Mikael Norén

  Lillgurkan, tack för uppmärksamheten, men det var ett “backskott” ändå 😉

  ***
  Hasse, precis, det är ju viktigt att man är samspelta genom hela tekningssmomentet. Tyckte det såg bättre ut mot Rögle på detta då man vann flera tek klockrent i anfallszon.

 2. Hasse

  Micke, angående tekningarna så tycker jag de ofta förlorar i det kampmoment som uppstår någon sekund efter att pucken släpps (när ingen av tekarna vinner rent). Något du funderat på?

 3. Lillgurkan

  Bra text som alltid Micke! Men Slangen var inte back bytet då han gjorde mål 🙂 Han var inne med Messy i en traditionell VIK-boxuppställning.

Tweets

Johan Holm - AvatarJohan68HolmJohan Holm

@VIKFanCentral Känns bra att VIK gjorde rätt för sig mot Borlänge i samband med värvningen av Östman jr. Det är kla… https://t.co/rDJzGY6QOf

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Jonisxx Ja. Det är alltid en relevant fråga då man tittar på svårbedömda ECHL.

SvaraRetweetFavorit
Jonny Ishak - AvatarJonisxxJonny Ishak

@VIKFanCentral Att han möter hockeyettan försvar

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto