Svagt Västerås förlorade i genrepet mot Almtuna och många frågetecken inför premiären

Viktige centern Robert Kimby saknades på fredagskvällen. Kanske en orsak till en blek insats?

På fredagskvällen föll VIK med 0-3 hemma mot Almtuna i den sista träningsmatchen inför premiären.

– De spelade smart, men jag tycker vi ägde matchen, säger Victor Backman till Centralen. Vi måste dock vara hungrigare överlag.

– Vi kommer igen till premiären. Jag är jättesugen på att lira matcher som betyder något, säger målfarlige Victor avslutningsvis.

***

Kanske tur att det är just bottentippade Tingsryd som gästar då. Det verkar inte som VIK är riktigt är redo att brottas med de stora allsvenska elefanterna än. Det saknas linjer i spelet offensivt. Det har ännu inte kuggat i.

Alla sju träningsmatcher är nu avklarade. Västerås har vunnit fyra och förlorat tre. 18-16 i målskillnad. 2,6 mål framåt i snitt per match och 2,3 insläppta per match. Vad säger det? Svårt att sia om. Men det verkar som VIK:s defensiv är fortsatt ganska tät.

Kommer exempelvis ihåg säsongen 2005-06 då VIK glänste på försäsongen med segrar mot flera elitserielag för att sedan tidigt få soppatorsk och sluta nia.

Förra säsongen dominerade VIK också på försäsongen och en bit in på säsongen innan det blev mer eller mindre soppatorsk. Omvänd resa gjorde Rögle som länge låg 12:a i allsvenskan för att sedan hitta formen i slutet på säsongen. Och det rejält.

Efter att ha sett ”just-nu-statusen” på denna årgång av VIK under denna försäsong kan vi nog glömma att laget rivstartar som ifjol med att vinna åtta av de nio första matcherna då laget tog 25 av 27 möjliga poäng. För att sedan avsluta generande dåligt i förkvalserien.

Intressant är att Fagervall poängterar att är målet denna säsong är att avsluta starkt. Kanske är upplägg och träning annorlunda nu med Niklas Johanssons goda minne vilket kommer visa sig närmare och efter jul.

Nåväl, några få saker kan vi slå fast efter denna försäsong gällande nyförvärven:

* Robert Kimby kommer bli ytterst viktig som en producerande toppcenter.

* Snipern Victor Backman kommer med stor sannolikhet göra runt 20 mål.

* Stefan Warg kommer bli en viktig defensiv gestalt i försvaret.

Några saker är alltjämt frågetecken:

* Hur effektiv är Brady Leisenring offensivt i en liga där han får mindre tid och utrymme?

* Vilken är Gustaf Lindvalls rätta nivå, den fantastiska som mot Leksand eller mediokra som mot Mora?

* Kommer Lasse Johansson spela på sin höga högstanivå största delen av säsongen?

* Kommer solide och snabbe Christoffer Björklund även vara en bra quarterback i power play på blå?

* Kommer 30-plussarna Kenneth Bergquist, Dave Lundbohm och Mikael Zettergren göra bättre säsonger än ifjol?

* Kommer intressanta playmakern Marcus Eriksson kunna anpassa sig till allsvenskt tempo och vara mentalt laddad i 52 hårda matcher, där inget kommer ges gratis som mot Grästorp och Mjölby i ettan?

* Kommer andretränare Jens Hellgren som ansvarar för forwards och power play lyckas hitta fler kedjor som fungerar? Förra säsongen fick Hellgren/Waltin bara ihop LÖK-kedjan. Hellgren verkar gilla att mixa kedjor och att sätta ihop grovjobbare med offensiva spelare som är tänkta att producera. Att matcha lagets bästa tekare har inte heller förekommit i någon större utsträckning, överraskande nog. En något udda strategi i hockeyvärlden där många lag försöker maximera nyttan av rollspelare. Tänkta offensiva spelare bör väl ges chansen i offensiva miljöer för att få en rättvis chans?

***

Det kan ju bli en bra säsong om dessa frågetecken får positiva svar… Men för att maximera sannolikheten för att göra en bättre säsong än ifjol bör nog Niklas Johansson snarast möjligt försöka förstärka laget.

 

3 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Magnus, dina tips hamnade lite i fel artikel, har du lust att klistra in den i artikeln längst upp där alla andra lämnat kommentar?

 2. Magnus Kahlert skriver:

  1. Leksand
  2. Djurgården
  3. Västerås
  4. Södertälje
  5. Malmö
  6. Örebro
  7. Asplöven
  8. BIF Karlskoga
  9. Mora
  10.Almtuna
  11.IKO
  12.Karlskrona
  13.TAIF
  14.Troja

  Utslagsfråga 1: 3120
  Utslagsfråga 2: 155

 3. Ludde skriver:

  Den hockey som spelades i ABB Arena idag var den mest mediokra jag sett på väldigt länge från viks sida…