Tankar efter Piteå & scout om Karlskronas nya Akim Aliu

Pontus Holmberg fick stort beröm i nationell TV efter sin insats i Växjö men har poängtorka i VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter näsbrännan i Piteå finns ett antal frågetecken i VIK-land. Kommer laget ta till vara på erfarenheten och bli bättre? Eller tappade man kanske luften?

Hockeysäsongen är dock ett maraton och spelare är vana att det svänger. Det är kanske jobbigare för oss på sidan. Södertälje föll exempelvis med 5-1 i Kristianstad samma säsong som de sedermera återtog en allsvensk plats.

I Piteå sattes Pontus Holmberg tillbaka med Johan Skiöld och Marcus Bergman efter ett tag. Holmberg var annars en få ljusglimtar där som en av relativt få spelare i VIK med både bra fart och huvud som kunde matcha Piteås diton den eftermiddagen.

Nu är ju såklart Holmberg ung, men på de elva senaste matcherna har stortalangen bara två assister och är poänglös i AllEttan. Om VIK ska nå framgång måste man helt enkelt man få ut mer produktion av en så begåvad spelare.

Laget skulle behöva en gnista i något nyförvärv som kan tända produktionen lite mer i hela laget. Spelare som Petter Mattson och Kevin Weiskog är även de fortsatt poänglösa i AllEttan och över tid har Mattson 4+1 på den senaste 13 och Weiskog har bara ett mål på de senaste 12 matcherna (1+4). Trenden är således ganska tydlig.

Anthon Eriksson är poänglös i sex raka nu och där måste man också kunna få ut mer. Eriksson gjorde ju faktiskt sju mål i Allsvenskan för Asplöven här om året. Att jämföra med Marcus Bergmans åtta mål ifjol.

Om Oscar Pettersson kommer tillbaka snart vore det mycket välkommet. Men risken är ju att någon annan går sönder istället rent sannolikhetsmässigt.

På backsidan är frågan om man inte skulle behöva någon skridskoskicklig back som kunde ge bättre acceleration. Radioexperten Lars-Gunnar Janssons (det brukar ligga något vad sådana gamla rävar säger) ifrågasättande av VIK-backarnas generella rörlighet första meterna fick nytt liv efter Piteåsmällen. Men det går såklart att kompensera med annat.

***

Karlskrona har värvat Akim Aliu, som tidigare var forward i AIK. Nu senast back i Slovakien. Så här säger en NHL-scout som nyligen såg honom:

– Såg honom spela efter julafton – bra fötter, går med i anfallet, bra åt båda håll i snabba spelvändningar. Anständig produktion. Ser bättre ut som back än som forward. Frågetecken off-ice. Han såg förvånansvärt okey ut i Slovakien men jag skulle inte satsa hela mitt hus på att han lyfter Karlskrona.

4 svar

 1. Bozo skriver:

  Klart budget är viktigt för att bygga ett slagkraftigt lag. VIK har inte en budget som gör en avgörande skillnad mot de andra toppkonkurrenterna i Ettan, men samtidigt har man nackdelen att man ska bygga mer eller mindre ett nytt lag. Vi får se i kvalserien vad man fått ihop.

 2. Gurkan 63 skriver:

  Att gå upp redan i år är väll allas dröm ..Jag ser det inte som ett misslyckade om vik inte tar steget i år , . Det kan vara lärorikt att vara en säsong till i ettan för att se och lära vad som behöver snäppas upp inför nästa säsong som exempel spelare och orginasition . Ett lag för allsvenskan tror jag inte vik har idag och kanske bättre att gå upp och vara mera rustad för det klivet. Har för mig att förbundet har flaggat för förändringar för SHL -lagen inte ska kunna dumpa ner fler än tre spelare per säsong till allsvenska lag och det är helt rätt . SHL-lagen får börja ta ett störd annsvar för sinna köp av spelare precis som en ceriös arbetsgivare . Jag tycker vik är inne på rätt linje när dom säger hur dom vill driva föreningen åt för håll. Allsvenska lagen måste stå upp och säga nej till lån av SHL spelare den erfarenheten jag har fått av alla år man sett hockeyn så är det inte större nytta att låna in spelare som bästa dag drar igen , i denna fråga måste allsvenskan välja sida .

 3. robert jonsson skriver:

  Alla hoppas väl att Vik skall ta sig upp i HA så snabbt som möjligt. Att man har en begränsad budget spelar dock naturligtvis en stor roll.
  Budgeten i HA var betydligt större än den är nu i Ettan.
  Ser dock att flera Allettan lag lånar in spelare från HA samt även har en del SHL knutna spelare lånats in av några lag. Det är sannolikt en möjlighet som borde kunna utnyttjas om dessa kontakter finns. Borde kunna bli billigare.

 4. Patrick skriver:

  Ärligt talat, vill ska väl gå upp till HA. Då håller inte era bortförklaringar om budget mm, den var för övrigt begränsad förra året också och ser man till vilken respektive serie dem spelar i så är nog budgeten i år jämförbar med förra året med tanke på motstånd och deras budget, sura, Grums osv. Jag har inget annat krav än att dem ska tillbaka till HA., för min skull för fansens skull men framfört allt för klubbens skull annars är de stort risk att att de dröjer många år innan vi går upp till HA igen och då är risken stor att fans och sponsorer försvinner, och att Vik långsamt dör ut i intet. De är vad jag tror.