VIK åkte på en riktig stjärnsmäll mot snabbare och skickligare Piteå

VIK föll blytungt med 4-0 borta mot Piteå på söndagseftermiddagen. VIK blev utskåpade och skotten 44-19 var talande för matchbilden.

Redan från start föreföll inte VIK redo och Johan Skiöld och Fredrik Hetta drog på sig halvloja utvisningar mot ett mycket snabbare Piteå som därmed tog ett grepp om händelserna.

Det var endast Marcus Dahlboms förtjänst att det stod 0-0 efter första, även om VIK hade några bra byten i första. I andra perioden fick Piteå rättvist 1-0 mot ett passivt VIK som inte använde ”stick-on-stick”.

2-0 kom efter en grov miss av Jimmie Jansson då han försökte ta ner en svår på tennis som siste man. Just den naiviteten kännetecknade VIK denna afton.

I tredje gjorde Piteå snyggt 3-0 efter suspekt markeringsspel av Alex Lindelöf & Co. 4-0 kom från distans.

SAMMANFATTNING

De goda nyheterna först: Alla lag gör dåliga matcher. Vi visste att det skulle bli svårt. Det kan vara nyttigt att få en sådan här stjärnsmäll relativt tidigt på säsongen. Marcus Dahlbom är fortsatt fullständigt briljant.

Men de dåliga nyheterna är att stora frågetecken kvarstår för rörlighet och bredden på offensiven. I afton var det som vanligt endast Lehmann & Skiöld-kedjan plus lite Pontus Holmberg som skapade något. Men trots några goda chanser brändes allt och VIK:s fall i effektivitetsligan fortsätter.

Kanske saknar VIK en speedig playmaker som Piteå har i den lysande Magnus Isaksson. Överlag har bara VIK några riktigt bra skridskoåkare. Då kräver det enormt bra passningsspel för att kompensera den bristen på rörlighet och VIK måste vara mentalt 100 % på varje kväll, vilket man inte var i afton.

Det var märkligt att Piteå var så bra då man tidigare inte direkt imponerat så resultatmässigt med en förlust i Skövde bland annat. Det talar kanske för att VIK råkade stöta på Piteå sin bästa dag, samtidigt som man själva inte var redo och tillräckligt ödmjuka.

VIKs backspel höll J20-nivå denna match. Har man så relativt orörliga backar måste de vara ödmjuka, släppa puck snabbt och spela enklare. Vissa backar hade extra svårt denna kväll mot ett hypersnabbt motstånd.

Detta gav en, uppenbarligen välbehövlig, injektion av ödmjukhet. Troligen behöver dock även VIK ytterligare någon mer injektion med någon/några snabbare spelare som även har spelsinne. Vissa VIK:are hade uppenbart svårt med tempot denna eftermiddag. Men samtidigt bara en dålig match och det händer alla lag.

PUCKLIGAN

5 Marcus Dahlbom

4

3

2

1

 

7 svar

 1. robert jonsson skriver:

  Sedan lär vi ju också ta i beaktande att spelarbudgeten är betydligt lägre i år om man jämför med spelarbudgeten man hade att disponera under spelet i HA. Trots det åkte man ur.
  Tror dock att detta laget kan ta sig långt. Sedan om det räcker till en kvalserie får framtiden utvisa.
  Zäta har nog värvat efter bästa förmåga med hänsyn till det ekonomiska läge han haft att utgå från.

  • Bozo skriver:

   Ja bättre kunde han inte ha gjort. Min bedömning är just nu är att laget har 75% att spela kvalserien och det är inte fy skam. Dock har man nog bara 15% chans att spela HA nästa år. Så det blir mycket viktigt vad Zäta kan värva in nu. Hade han haft 1 mille hade han kunnat göra mycket, som det är nu får vi hoppas på Fru Fortuna. Tror dock det är viktigt att laget spelar bra framöver för att locka hungriga spelare som vill uppåt i seriesystemet, annars blir det bara spelare som vill tjäna snabba stålar.

 2. Patrick skriver:

  Alltså vik har ett jämn bra lag, bra nog att slå lagen i ettan klart, tyvärr är lagen i den serien ingen värdemätare de är dem för dåliga för. Tycker att all media har höjt vik till skyarna utan att vara kritiska. Sanningen är att denna vik upplaga är en av dem sämsta på många år, att påstå att detta lag är bättre än förra årets tycker jag är helt fel. Detta lag saknar, fart, tuffhet, riktigt vassa forwards, och en riktigt bra back. Tränarna har för stor tilltro till kollektivet, de behövs spelare som vågar sticka ut som är lite ego, lite mer jävlaranama, kanske lite fight på träningen, känns som de är för mycket bomull ska vara tryggt. En jämn bra trupp som saknar spets kommer aldrig gå upp till allsvenskan. Vem ska kliva fram driva på laget, ja De vet vi att Freddan kommer inte göra de. Nu ser vi på allvar hur bra/ dåligt Z har värvat, tidigare omdömen om de har varit helt förkastliga med tanke på motstånd. 1-3 spelar med allsvensk nivå måste in. De är min förhoppning.

  • Bozo skriver:

   Tyvärr verkar inte sådana spelare med ledaregenskaper finnas på marknaden. När inte ens Conny ville gå till oss, säger en del. Tyvärr har inte Fredrik Johansson det där fighting face:t som behövs för att klara ett kval, vilket redan är bevisat. Visst kaptenen kan vara lugn och pålitlig, men helt rätt som du skriver så behövs en krigare som kan spela och har erfarenhet, sedan spelar det nog ingen roll om det är i roll i kedja eller tvåvägsback. Här kanske man endå behöver kika på att få in en hungrig transatlant.

 3. robert jonsson skriver:

  Tror vi lär var lite mer realister. Kollar man på laget så innehåller det spelare som spelat i division 1 och flera av dessa har heller aldrig spelat en Alletta utan endast fortsättningsserie, vår. Några spelare har föregående år spelat i Allsvenskan utan att få så mycket speltid samt några spelare kommer från j 20 spel.
  Allettan är en tuff serie med flera spelare som håller allsvensk klass och med det spelarmaterial som finns så tycker jag man gjort det fullt godkänt hitills.

 4. Robin skriver:

  Det är många dock och ofta suspekt. I övrigt en förståelig text.

 5. RN skriver:

  Matchen mellan Skövde och PHC var fullständigt sanslös. Så som spelet såg ut i den matchen vinner Piteå i nio fall av tio.