Tankar inför Kristianstad – Paananens svåra uppgift att försöka få igång tron och passningsspelet

 

40 % av kvalserien är redan spelad. Inte mycket talar för att VIK ska klara sig kvar. Men det är paradoxalt nog också kanske det enda som talar för laget. Rent historiskt är det väl i princip endast som underdogs denna klubb kunnat spela bra hockey.

Laget vars tunna spel inte klarat kvalpressen slår nu ur något slags underläge. Spelmässigt är man uträknade. Thomas Paananen måste snabbt få lagets passningsspel och rörelse utan puck att komma igång.

Ett steg åt rätt håll var ju att spela Alex Lindelöf senast. Jag tror emellertid det behövs flera fräscha spelare, om nu inte de intressanta J20-spelarna är alltför skadade eller matchotränade.

Kristianstad, som ligger tvåa, har åtta poäng efter fyra matcher. Det ser alltså ut som man kommer behöva cirka 20 poäng för att klara sig kvar. VIK måste från sina fem poäng idag ta ytterligare cirka 15 poäng. Det betyder att man sannolikt måste vinna fem av de sex matcher som är kvar.

Hoppet står fortsatt till att Henrik Lundberg och power play räddar laget. Trots det magra spelet ligger Lundberg tvåa målvaktsligan med 92,4 %. Men han har lämnats ut på ett häpnadsväckande sätt på många av målen.

Dock är alla lag i kvalserien bra i power play och trots 20 % i den spelformen är VIK näst sist i den ligan. Därmed har den fördelen VIK hade i Allsvenskan mot andra lag så här långt raderats.

Thomas Paananen har nu en otroligt svår uppgift att försöka få laget att glömma det som varit och bara se framåt. Rent konkret måste helt enkelt passningsspelet komma igång. Kristianstad gäller som favoriter efter en djupt imponerande seger med hela 4-0 borta mot starka Troja.

Om man ska försöka se det positivt finns det sparkapital i om spelare som Fredrik Johansson, Christopher Fish, Simon Karlsson och Eddie Davidsson kan börja närma sig sin “normala” form. Självförtroende är en färskvara som kan komma och gå snabbt.

Minns när jag talade med Leif Rohlin för många år sedan angående självförtroende, och hur snabbt det kan komma och gå:

– Jag kommer ihåg när jag spelade VM 2001 i Tyskland, berättade Leif. Vi spelade kvartsfinal mot Ryssland och jag fick mycket istid och kände mig som en kung. Sen var det semifinal mot tjeckerna.

– Jag gjorde ett dåligt första byte, sen rasade allt i mitt spel. Jag kände att jag inte räckte till och jag fick sitta på bänken i slutet. Sen var jag helskakig i bronsmatchen. På ett byte kan du förstöra så mycket och då hade jag trots allt 100 landskamper och 15 år som proffs i ryggsäcken, menade Leif.

Det är inte så lätt med idrott med andra ord. Men vi får hoppas Paananen kan svinga med trollspöet.

snap_isAutoPosted:
1
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:404:"a:1:{i:0;a:11:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"847899700468625408";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/847899700468625408";s:5:"pDate";s:19:"2017-03-31 19:53:36";}}";

7 Kommentarer

 1. H-Man

  Det är karma alla spelare som blivit ratade under alla år pga. Inaveln . + att VIK fick friplatsen till ALLSVENSKAN man har inte gått upp på egen kraft. Sen skulle jag vilja att Mattias Jonson talar om vad som hände med frågeformuläret som han skickade ut om vad man tyckte om ledare i klubben. Det blev konstigt tyst om det.

 2. Jonn Hellgren

  Nu har jag fått nog jag har stöttat Vik i 50 år
  men nu har jag fått nog.
  Styrelse tränare och alla spelare stick från stan vill aldrig se er mer.
  Ni har skämt ut oss.

 3. MA

  Tror nog inte att 20 poäng räcker för en andra plats, efter dagens förlust mot Kristianstad. Kan inte förstå varför man byter tränare mitt i kvalserien. Har för mig att Södertälje gjorde lika, när dom åkte ner i Div.1. Skulle man ha agerat före Jul med att byta tränare om nu det är lösningen i allt elände.

  Känns som Västmanlands hockey är lite under is just nu…

 4. A

  Bänka allt/alla som inte ger 100 eller får ut ett skit. Bättre att junis får den platsen i så fall för lärdom.

 5. Påsen

  Man måste spela Davidsson som center i matcherna som är kvar..fattar inte vad han gjorde på en winge sist..

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@MartinF021 Måste sova på saken gällande kedjorna. Mycket nytt att ta in 😊🙃

SvaraRetweetFavorit
Martin Fredriksson - AvatarMartinF021Martin Fredriksson

@VIKFanCentral Tycker man ska återgå till From Karlsson Bergman, den kedjan var riktigt bra. Bra att ha en riktigt… https://t.co/3T1Adv1WUT

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Seger i genrepet mot Södertälje inför premiären mot Tingsryd med en del positiva indikationer och stekhet Lunsjö -… https://t.co/5Fb2DDuYdc

SvaraRetweetFavorit
Erik Göthberg - AvatarErikGthbergErik Göthberg

@VIKFanCentral Lunsjö bästa vikaren hittills sedan tycker jag att Östman gör mycket bra.

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto