Tiden för Berglunds comeback troligen på väg att rinna ut, vilket möjligen gör att NJ måste hushålla mer och kanske skippa tredjetränare & scout om Karlis Cukste – ny i Brynäs

 

Precis som NJ indikerade på VIK.se för några veckor sedan verkar det inte bli någon comeback för Patrik Berglund. Bloggen hör samma från flera källor, trots att det tränas på.

Detta från att Berglund så sent som den 25:e april i en St. Louis-podd typ sa att han skulle lira i VIK – till att Berglund nu inte anslutit med alla andra nya spelare. Endast Hannes Hellberg ska saknas då han är på juniorlandslagsuppdrag i USA.

Det med Berglund ritar nog om kartan lite kanske för NJ. För vad jag förstår skulle ”Bulan” i princip ha spelat gratis, men nu måste NJ hålla i pengarna för att förr eller senare spetsa och bredda den numerärt tunna truppen, med alltså bara 13 forwards inklusive påläggskalven Karl Andersson som även kan spela i J20 och alltså unge SHL-lånet Hellberg.

Men det innebär ju också att alla yngre spelare kommer få rejäla chanser från start, och så kan NJ vid behov spetsa till och bredda laget senare. Och centersidan ser välbeställd ut från start, vilket är tryggare än att tvingas jaga toppcentrar som inte finns senare. Bra yttrar går nästan alltid att finna, och det är just där VIK är mest svårbedömda på förhand.

NJ kan exempelvis senare värva spelare som inte klarar NHL/AHL-”cutten” då träningslägren drar igång där i mitten av september.

Kanske har osäkerheten med Berglund gjort att det inte blev någon tredjetränare då man vill hålla i pengarna. Trots att det verkligen tidigare lät på NJ som det skulle varit väldigt bra med ytterligare en tränare.

***

Bloggen tänkte annars att en gyllene medelväg hade varit att gått ut hårt med att Bulan skulle få en ren try-out, då hade det ju inte blivit så stort allting. Men lätt att sitta här och skriva. Då kanske man bara tappar ännu mer tid.

***

Brynäs har värvat lettiske VM-landslagsmannen Karlis Cukste som är en välväxt back på hela 193 cm och 100 kg. Kanske tog Brynäs denna bjässe istället för Oliver Bohm?

– Mindre skicklig än Uvis Balinkskis (nu i NHL), mer än Kristaps Zile (ex Örebro) av de lettiska landslagsbackarna, säger en NHL-meriterad scout till bloggen.

– Andra powerplay-enheten i en landslagsmatch jag såg. Stark och lång, fötterna är okej, gedigen defensiv back. Men högst medelmåttiga offensiva färdigheter.

– En av de mesta använda VM-backarna i Lettland, andreback då jag såg, spelade i andra powerplay-enheten. Cirkulerar pucken okej men utgör inte ett stort offensivt hot själv. Spelar inom sina gränser.

– En stabil back med storlek även för Trinec i Tjeckien. Ingen powerplay-tid där då jag såg, spelade lugnt utan att ha särskilt stor påverkan på spelet.

– Enormt stor back, väldigt stark även på tjeckisk toppliganivå. Naturligtvis inte särskilt rörlig, men kommer framåt ganska bra ändå. Händerna är under genomsnittet, men han försöker använda sin storlek ibland i offensiva strider. En rollspelare som en back med storlek.

2 svar

  1. Mats i Wien skriver:

    Synd om Berglund inte kan (vill spela) speciellt när han tidigare gett besked att han ville spela .
    Hoppas att han kommer in senare i säsongen Full tränad som ein Joker..
    Hoffnung stirbt zuletzt. Hoppet är det sista vi förlorar. Svik oss inte Berglund, vi behöver dig..