Tio frågor till Fagervall: ”Bulans” & ”Mickis” förmåga att täcka puck i farten är fantastisk”

Laget har gått bra efter den tunga förlusten i Örebro. Man har vunnit sex av sju matcher där enda förlusten kom i slutminuterna hemma mot Södertälje. Senast vann laget hemma mot Oskarshamn. Kanske kan VIK rent utav ta upp jakten på Leksand och BIK Karlskoga?

Centralen tog pulsen på coach Jocke Fagervall:

Vad är din analys gällande framgångarna där ni vunnit sex av sju? Vilka detaljer har varit viktiga?

– Att vi har haft ett fungerande spel, med en bra defensiv samt stort tålamod i de matcher vi inte gjort många mål i. Vi hade en period när inte power play funkade speciellt bra i och då höll vi oss till vårt spel och litade på det. Självklart har även boxplay varit en nyckel och nu i slutet kunde vi även sätta några i vårt power play. Vi har ett stort målvaktsspel varje kväll som ger oss chansen.

Vad är det som gör Backlund och Berglunds så svårfångade i dina ögon? Vilka är de viktigaste detaljerna i deras spel, som kanske inte vi fans ser, såsom en tränare ser?

– Både ”Mickis” och ”Bulan” har ett stort spel i att kunna täcka puck på ett fenomenalt sätt. Det gör att man är svårfångad. Sen att göra allt i fart som de gör…

Vad kan övriga spelare lära av Backlund och Berglund? Hur kan man utnyttja deras tid här på bästa sätt?

– Massor. Att täcka gummit och våga spela i trånga utrymmen. Offensiva tacklingar för att vinna puck, snabba förstapass och att ta skott i inte alltid självklara lägen. Och det kanske viktigaste av allt: Alltid ge allt i alla lägen.

Vad är det som gör att ni klarar uppspelen så mycket bättre nu? Orkar inte lagen tokforechecka lika hårt nu en bit in?

– Farten, timingen och enkelheten. Jag kommer tillbaka till det enkla första passet som ger fart och fördel oavsett forecheckande spelare.  Sen ger vinster självförtroende att man vågar mer.

Nu har vi fått se VIK kriga hårt i hela sju raka matcher efter ickespelet i period 1 i Örebro. Vilka detaljer spelar in för att laget ska vara suget och fräscht varje match? Detta har ju som sagt varit en stor svaghet i ”VIK-kulturen” tidigare, dvs. att laget tar mer eller mindre ”ledigt” mentalt kanske var tredje-fjärde match och ”skänker” bort poängen till lag som alltid kör…

– Detaljer i spelet exakt är svårt att peka på men vi i laget har regler som vi tillsammans tagit fram och som alltid ska finnas med oavsett vilka vi möter. Tycker vi har ett lag som är beredd att göra det varje kväll. Ingen vill ge bort någonting.

Hur balanserar du mellan vila och träning för killarna? Kan tänka mig att det är en balansgång för att ha fräscha ben och skallar både kort- och långsiktigt? Är ni flexibla och lyssnar/känner av, eller har ni ett träningsschema ni följer benhårt?

– Jag tycker det är jätteviktigt att vi känner av läget och vågar ta en ledig dag. Vårt spel kräver att vi har tryck i kroppen. Helt riktigt att det är en balansgång mellan träning, match och vila. Ingenting annat är skrivet i sten än att vara redo att vinna varje kväll vi har match.

Många blev smått chockade av Mårtenssons ”NHL-skott” mot IKO. Har han tränat extra på det offensiva och skottet? Hur skulle du vilja beskriva Viktors potential?

– Viktor sköt ett skott som inte var det självklara läget och ställde även deras målvakt.  Viktor, precis som alla andra, jobbar hårt för att förbättra sig. Viktor har inte än kommit tillbaka fullt ut efter sin skada men är på uppgång.

Har ni någon plan att låta Lindvall stå, eller tar ni det från dag till dag hur Lasse känner? Vad är dina tidigare erfarenheter gällande att matcha målvakter?

– Vi jobbar i nuet helt och hållet med målvakterna. Mina egna erfarenheter är olika men oftast har jag jobbat med en uttalad 1:a men sånt förändras i bland under säsong.

Vilken spelare har varit den största positiva överraskningen för dig så långt?

– Svårt att säga det finns flera som jag inte visste så mycket om. Jag tycker Micke Frycklund växer med spelet och kommer mer och mer. Warg har vuxit fram och blivit en rese på många sätt där bak.

Något annat du vill ta upp som blir en nyckel för fortsatta framgångar?

– Bäst förberedd och inga ursäkter, säger Jocke avslutningsvis.