Tre forwards ska in – är Mattias Beck och Jesper Johansson möjligen två av dessa och AIK:s Jens Jakobs till utlandet?

Mattias Beck har varit med länge. Här i Moras dress 13-14 mot VIK:s Matt Fornataro. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under fredagens Silly-TV på VLT.se avslöjade Patrik Zetterberg att man träffat veteranforwarden Mattias Beck. 35-åringen har lirat tre säsongen i den tyska andraligan DEL2 för tidigare storlaget SC Riessersee.

Beck har snittat 0,96 poäng per match under tre säsonger i respektabla DEL2, trots vissa skadeproblem. Det är ändå helt okey med tanke på att spelare som Greg Squires (1,02) och Brady Leisenring (1,00) också legat i den poängtakten.

Viktigare är kanske att Beck varit assisterande kapten i såval AIK som i Riessersee som importspelare. Att få vara kvar tre säsonger som ganska välbetald import i samma klubb tyder också på någonting.

– Beck kom tillbaka från en svår knäskada och var okey igen och gjorde några fina mål, säger en källa på insidan i Tyskland. Riessersee är för övrigt nära att gå i konkurs nu.

– De bästa importerna tjänar mellan 40 000 – 50 000 Euro skattefritt per säsong (motsvarar cirka 35 000 – 45 000 kronor rent i månaden räknat på 12 månader) där i DEL2, så där måste nog Zäta få till en rabatt.

– DEL2 är en av de bästa andraligorna i Europa men du kommer fortfarande undan med några brister som spelare, menar källan.

***

Zäta har ju sagt sig leta efter en forwardspappa och där passar Beck bra in. Var väl också en av få som inte gjorde bort sig då Södertälje ramlade ur 2014-15.

En annan forward med liknande dignitet är annars Jens Jakobs (ex AIK, Malmö etc.). Men nu ska Jakobs vara extremt nära utlandsspel.

***

Något som vi kanske inte talar så mycket om, som vi kanske borde, är hur viktig spelarnas karaktär, självinsikt och hur man påverkar gruppdynamiken är. Dessutom hur spelare uppfattas av lagets sponsorer då de ju är ständiga ambassadörer när de är ute.

Detta är ju något som det talas tyst om utåt men såklart är en jättegrej för ledarna att hantera. Spelares självförtroenden ska stärkas samtidigt som inte egon får bli för stora. Kan inte vara lätt av vara ledare alla gånger och anpassa sig till alla olika människor.

Framtida kaptensämne? Jesper Johansson hyllas för sin karaktär. FOTO: RUNE ÅHLÉN

En spelare som hyllats för just sin karaktär både på och vid sidan av isen är Jesper Johansson. ”JJ” är den ende spelaren från Ettanlaget som det råder osäkerhet kring. Men en inte alltför vågad gissning är att högerskyttens driv och vilja kommer ta med honom till Allsvenskan.