Intervju William Wikman om tiden i Leksand och Kristianstad: ”Hade hoppats på en större roll och mer förtroende men kommer vara mer redo än någonsin i VIK”

Är William Wikman redo att göra mycket poäng i Allsvenskan? FOTO: RUNE ÅHLEN

 

Fortfarande blott 20-årige William Wikman har redan varit med om en del. Avancemang till SHL, fina 4+1 på 15 SHL-matcher och forwarden har gjort positiva avtryck i både VIK och Kristianstad.

– Förra säsongen var speciell, säger William till bloggen. Jag fick en skada som rörde till den och var borta länge.

– När jag kom tillbaka var det tufft men tycker jag fick åka till Kristianstad och avsluta säsongen bättre och fick bra bemötande där nere, menar William som hyllades av KIK-experten Max Strömberg Melin som sa att William var ”riktigt, riktigt bra, vår bästa forward sedan han kom.”

Om vi tittar tillbaka, hur startade din karriär? Varför blev det hockey?

– Det stod väl alltid och vägde mellan fotboll och ishockey när jag var mindre men till slut blev det hockey eftersom det var roligast.

Förebilder?

– Inte någon speciell men det är många personer man ser upp till.

Hur är du som människa?

– Jag är lugn, självsäker och är sällan på dåligt humör.

Hur är du som hockeyspelare?

-Jag är snabb, har ett bra skott och en vilja att komma framåt hela tiden.

Vad kan du främst förbättra på isen?

– Få det lilla extra drivet att ta mig inåt och göra så det lossnar poängmässigt på denna nivå, säger William vars tidigare lagkamrat i Kristianstad, Johan Skinnars, tror att William är redo för 20 mål i Allsvenskan, ”så bra är skottet”.

Du gjorde du en del mål i SHL och sedan kanske mindre förtroende i LIF, hur beskriver du den tiden? Besviken?

– Inte besviken, men hade hoppats på en större roll och mer förtroende den gångna säsongen med LIF. Men tyvärr med skadan och hela den biten blev det inte så, menar William, som bara fick runt sju minuters istid per match under de två senaste allsvenska säsongerna i Leksand.

William Wikman och Fredrik Hetta – numera lagkamrater. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur upplevde du playoffserien mot Västerås för KIK? Hur var VIK att möta?

– Det var väldigt kul med tanke på att det var många grabbar jag kände och såklart spelade jag här innan. Det var en tuff och jämn serie med två lag som jag tycker båda skulle varit i kvalserien, men Västerås var lite hetare.

– Jättekul att få se att det gick hela vägen efter det, jag höll tummarna hela tiden.

Hur kom VIK in i bilden och varför valde du Västerås?

– För att jag har varit här innan och har haft bra dialoger med Thomas och Zäta, säger William som gjorde 4+4 på 28 matcher som ett lån för VIK i Allsvenskan då han gick fram och tillbaka mellan Leksand och VIK säsongen 16-17.

– Jag tror på det som är på gång här och hoppas jag ska kunna ta stora kliv i Gulsvart, menar William som gjorde det bra senast i VIK med sin energi även om det blev väldigt hattigt fram och tillbaka med minimalt med istid i PP.

Hur ser du på kommande säsong?

– Jag tycker det ska bli grymt kul. Det blir en utmaning såklart med ett nykommet allsvenskt lag då. Men jag är redo och tror stenhårt på det här.

Hur beskriver du Isac Skedung, som också hämtats från Leksand, har ni spelat mycket ihop?

– Vi har spelat väldigt mycket tillsammans nu och känner varandra väldigt bra. Sjukt kul att han också hänger på till VIK. Han är en glad och skön kille som kommer gå långt med sin hockey.

Vilken position har du helst?

– Ytterforward. Spelar helst med spelare som vill flytta pucken ner i anfallszon och sätta puckar, menar William som senast i VIK bland annat avgjorde även en match (se från 2:00) borta mot Oskarshamn med ett distinkt direktskott i taket efter drömpass av Linus Svedlund.

Hur laddar du för match?

– Mycket mentalt under hela dagen och ser till att vara så pigg i benen som möjligt. Mitt spel går ut på att vara pigg och explosiv, är jag inte redo att vara det så funkar det inte.

Vilka är dina bästa minnen så långt?

– När vi gick upp i SHL med Leksand, säger William som bland annat bjöd på den här Gretzkypassningen mot Mora.

Vilken är det bästa spelaren du mött, och varför?

– Bästa spelaren jag mött måste väl vara någon internmatch mot Filip Forsberg, väldigt skicklig är han.

Vilket är den bästa du spelat med och varför?

– Jag vet inte. Har spelat med många skickliga spelare

Har du några planer för sommaren?

– Jag ska ladda batterierna för det som komma skall till hösten. Men kommer också ligga i hårt med träningen för att vara mer redo än någonsin tidigare. Jag känner att jag fått bra förutsättningar med fysen här i VIK och så var det även i Leksand.

Hur ser sommarträningen ut och kontakten med Helena Ambjörn gällande fysträningen? Hur skiljer sig från fysen från LIF/KIK?

– Hon känns jätteduktig, hon har lite samma stuk på sin träning som den jag kört i Leksand också. Jag tror den typen av träning är riktigt bra.

Vad kommer du göra förutom hockeyn, eller blir det 100% hockey i VIK?

– Det blir 100% hockey i VIK.

Något du vill hälsa VIK-fansen?

– Jättekul att vara tillbaka och längtar tills vi ses igen!