TREvligt värre för Dave Lundbohm då allt bättre Västerås mosade Malmö

Dave Lundbohm styrde in två puckar denna afton och pricksköt in det tredje.

Formkurvan fortsätter luta brant uppåt för Västerås. På måndagskvällen utklassades ett playoffjagande Malmö spelmässigt med 4-1 efter 44-20 i skott och 60-40 i puckinnehav. Därmed väntar en episk match hemma mot Karlskoga på onsdag – slaget om kvalserieplatsen.

VIK tog tag i taktpinnen direkt och gasade på rejält. Men likt som senast då Malmö gästade agerade Pontus Sjögren vägg i Malmökassen. Det kändes verkligen igen från då Malmö lyckades vinna med 1-4 i ABB Arena senast då Sjögren var magisk och tog 38 av 39 skott. Skulle Sjögren åter råna VIK? Vissa blev nog oroade och fick deja vu-känslor.

Dave Lundbohm, mannen som tvingades runt på en lång Europaresa av VIK, visade dock att han är tillbaka på allvar. Efter mycket bra förarbete av Matt Fornataro och Christoffer Björklund kunde Lundbohm styra in 1-0-pucken efter 9.03.

VIK fortsatte att trumma på med bland annat Micke Frycklunds nyvunna otroliga fart och Björklunds och Heeds fina uppspel. Skotten slutade talade nog 17-2 i första perioden och senast MIF var här var det 14-1 i skott till VIK efter första.

I andra perioden kom VIK fortsatt ut hårt och Malmös talang Calle Andersson tappade pucken till Fornataro som elegant direktpassade pucken till Lundbohm, 2-0 efter bara 28 sekunders spel. Klassavslut av Lundbohm där.

Lundbohm styrde in 3-0 mycket påpassligt efter skott från Marcus Söderkvist efter 26.33. Redan här kändes Malmö som ett slaget lag. MIF tog odisciplinerade utvisningar på löpande band. VIK hade dock väldigt svagt powerplay, lite oroväckande inför Karlskogamatchen.

Lundbohm var hattricksglad denna afton och har nu 11 poäng på 14 matcher, nästan lika mycket som på hela förra säsongen…

I tredje försökte Malmö komma tillbaka men pågarna var alldeles för veka för att etablera tillräckligt långa och många anfall. 4-1 till slut.

Sammanfattning

Den positiva nyheten denna gång var den nyvunna disciplinen. VIK tog inga ”too-many-men” eller andra onödiga utvisningar. Man var säkra med pucken och bjöd inte Malmö på någonting. När VIK spelar så är de mycket svårslagna.

VIK var mycket kompakta i egen zon plus att man denna match valde att forechecka stenhårt på Malmös darriga backar som nog slog rekord i indianare. Så hårt brukar inte VIK forechecka riktigt, alltså ett smart taktiskt drag av VIK-ledningen.

Eric Johansson tvingades kliva och istället fick Kevin Weiskog äntligen kliva in och så bra han gjorde det. Weiskog fick spela center och tog hela sju av åtta tekningar!

Store Kevin Weiskog kom in och gjorde det bra om center och tog 7 av 8 av tekningar. Det finns sparkapital för framtiden!

Den andre egna junioren Mikael Frycklund fortsätter gå från klarhet till klarhet. Vilken skridskoåkning! Börjar likna Patrik Berglund allt mer. Robert Kimby är kanske den bästa fjärdecenter (ikväll tredje dock) VIK haft någonsin i allsvenskan. Tyder på bra bredd i laget.

Marcus Jonsson gjorde verkligen en stark match i forecheckingen tillsammans med Jonte Berg med flera. Det känns verkligen som VIK har en bra mix av forwards nu.

Hur kan långt kan det här bära egentligen? Laget är ju fortfarande inte riktigt samspelta efter allt som hänt och känslan är att laget bara kommer bli ännu bättre härifrån allteftersom självförtroendet byggs upp. För mycket kunnande, rutin och ungdomlig entusiasm finns det i handlederna, hjärtana och huvudena i detta VIK. Oerhört spännande fortsättning följer.

Västerås tre stjärnor:

1. Dave Lundbohm – Tre mål, ett klassavslut och två fina styrningar där ”Lundy” visar att han tar kampen framför kassen.

2. Mikael Frycklund – Otrolig fart genom mittzon. Det har verkligen börjat hända grejer i utvecklingen här för 19-åringen. Blir säkert en ledande offensiv toppspelare nästa säsong om inte förr…

3. Marcus Jonsson – Är kanske på väg att utvecklas lite, lite offensivt och stressade MIF-backarna oerhört byte efter byte.

4 svar

 1. Malmöbo skriver:

  Det är härligt att se VIK nu. Vi har faktiskt fyra bra kjedjor. Det här kan bära långt och som sagt i artikeln är juniorerna riktigt bra. Fryklund tar verkligen för sig och Weiskog var en positiv överraskning.
  Men roligast var det med Lundbohm. Vilken revansch. Hoppas han tar det med sig in i kvalen.

  Det enda som oroar mig idag är hur motivationen ska fungera mot Asplöven och Karlskrona.
  När VIK inte går in 100% har man svagheter med djärva passningar och lägre tempo. Det kunde vi se i PP och i tredje perioden.

 2. Dc skriver:

  Var där igår och var otroligt imponerad av Frycklund. Han kan ju bli hur bra som helst! Tur att han är egen produkt och är signad 2 säsonger till. Han och Weiskog är ju framtiden helt klart. Så himla kul. Men igår var hela laget bra! 🙂

 3. Mikael Norén skriver:

  Tack Läktarplats, men särskilt är Frycklund intressant! Hur bra kan han bli? Vilken sanslös utveckling och vilken fart! Oerhört spännande! Garanterat en ledande spelare nästa år.

 4. Läktarplats skriver:

  Micke helt rätt val av kvällens stjärnor – men efter en så’n här härlig laginsats hade det känts rätt vilka du än valt!