Trots spelövertag i 50 minuter mot Almtuna dröjde det till 59.12 innan Östman kunde styra in Ringströms matchvinnande skott

Morgan Hassel efter sin hjälteroll i kvalet våren 2018. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås fick sen betalning efter 50 strålande minuter hemma mot Almtuna på fredagskvällen. Först vid 59.12 kunde Kalle Östman hur rättvist som helst styra in ett skott av Acke Ringström fram till 3-2 till VIK inför en åter fantastisk hemmaklack.

Almtunas vassa förstakedja presenterade sig i första bytet och Viktor Hertzberg mycket elegant hittade levande legenden Tony Mårtensson fram till 0-1 efter 47 sekunder.

I power play kunde Lukas Zetterberg sedan sätta viktiga 1-1 efter sex minuter, en puck som styrdes och gick någon konstig båge in i mål.

VIK gjorde mycket bra första 12-13 minuterna, men fick som vanligt dålig betalt för fint spel. Sedan kom Almtuna lite mer in i det. Skotten slutade 14-7. Skedung var stark i kedja med Fredda J och Hetta och denna enhet skapade massor, bland annat hittade Skedung med en fin instickspass som Hetta dundrade i ribban (?).

Något konstig andraperiod där VIK började bra. Sedan gjorde Almtuna många riktigt fina byten och 1-2 kom där Younan var olycklig, såklart låg spelgeniet Mårtensson bakom AIS ledningsmål.

Mitt i denna Almtunapress visade Jimmie Jansson stort tålamod och väntade till rätt läge att passa Beck som äntligen satte sitt första och 2-2 kom via retroaktiv utdelning.

Det var ytterst ovisst inför tredje hur den perioden skulle te sig, skulle VIK orka? Skulle AIS orka? Svaret blev att VIK vann skotten med 14-3, vilket var talande för hur det såg ut.

Att det dröjde ända till 59.12 var snarare ett under med tanke på VIK:s kompakta spelövertag i sista. Målet föregicks av strålande förarbete och en offensiv tackling av Sebastian Benker och ett backskott av Acke Ringström som Östman styrde in.

SAMMANFATTNING

Vi på läktaren börjar gilla allt mer det vi ser av VIK anno 18/19. Laget består av fyra kedjor där alla enheter sliter som galärslavar varje byte, dessutom ökar antalet offensiva finesser och fina passningar för varje match.

Laget har en backsida med riktiga kämpar som den fantastiske Morgan Hassel, kloke Kenny Källström och den så eldige Jimmie Jansson, plus puckskickliga lirare som Acke Ringström, Jonas Liwing och Alex Lindelöf, plus att Younan ibland blixtrar till lite.

Med andra ord är Zätas och Paananens gäng lätt att tycka om. Vi kan nu se att laget börjar hitta varandra och spelet på allvar. Faktum är att VIK mer eller mindre dominerade i uppåt 50 minuter mot ett formstarkt Almtuna som hade två segrar och 6-0 på sina två senaste matcher inför kvällens match.

Isac Skedung gjorde sin klart bästa match i VIK i mina ögon. I första perioden bodde nästan kedjan som även innehåller Hetta och Fredda J. i anfallszon. Skedung vann och fördelade puckar och verkar vara på väg mot storformen. Hetta var också lysande i afton och forwarden är på väg att bli riktigt varm i kläderna i HA.

Kalle Östman har visat stor hunger och törst efter framgång hittills. Nu kom utdelningen. FOTO: JIMMY GERDIN

Kalle Östman (1+1 i afton) var briljant som center mellan en allt mer aktiv och tuff Lukas Zetterberg som tar steg det fysiska spelet och Benker som gjorde en del bra saker i afton.

Kedjan med Beck – Frycklund – Bergman var inte riktigt på just denna kväll, men då finns istället tre andra kedjor som kliver fram i ett oerhört jämnt VIK. Beck fick dock äntligen näta, dessutom var det oerhört viktigt att VIK fick målet då precis då AIS haft press.

På tal om bredd. I afton fick Anthon Eriksson och Jesper Johansson spela mer än tidigare. Bägge gjorde en massa bra saker och de sätter verkligen press på ordnarie topp-12 att prestera. Anthon ger härlig energi och skapar oro hos motståndarna.

Jesper Johansson har hyllats för sin karaktär. Men JJ har även spelsinne/skott och borde få spela mycket mer enligt denna blogg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Undertecknad är särskilt förtjust i mycket smarte Jesper Johansson. I mina ögon är han bättre än några av topp-12-forwards i dagsläget. Hoppas verkligen JJ får mycket mer istid snart, då han har bra spelsinne, bra skott och jobbar extremt hårt på isen. Dessutom inte fel med ytterligare en rightare.

Morgan Hassel var kung i egen zon i afton. Vilken fältherre den store kvalhjälten har utvecklats till. Ringström tar för sig mer och mer och blir spännande att se var det slutar, känslan är att Acke vinner 90 % av alla sargdueller med sin kvicka klubba. Jimmie Jansson visade härlig glöd som vanligt i egen zon.

Totalt sett var det oerhört starkt att VIK kom ut och körde över Almtuna i sista perioden efter en bitvis svajig andraperiod. När klacken kommer igång som i tredje är det en garant för att VIK:arna orkar 20 % mer på isen. Återigen – hatten av för VIK Support!

Får känslan att denna säsong kan bli riktigt kul. Lagbygget är i en ständig förbättringsprocess som ska bli så spännande att följa.

PUCKLIGAN

5. Morgan Hassel

4. Isac Skedung

3. Kalle Östman

2. Fredrik Hetta

1. Acke Ringström

HÖJDPUNKTER

4 svar

 1. Bozo skriver:

  Vi hade bättre passningskapacitet på forwards i Ettan jämfört med nu. Dock så saknade de herrarna andra nödvändiga kvalitéer ex vis skridskoåkning och muskler. Men skulle inte vara fel med någon kreativ forward i laget.

 2. Marko skriver:

  Mycket bra av VIK av slå Uppsala laget oavsett bra hemmastatistik mot dem. Kanske är det så som både Mikael samt Zäta nämnt på bloggen att det börjar sätta sig med det mesta i laget. Sen blir det ju bara plus att några lirare som Wikman o Benker finns som sparkapital. Jag börjar bli hyfsat övertygad om att Paananen har koll på detta och man slipper börja panikvärva om inget oförutsett händer. Kanske är det tålamod som gäller i dessa tider ändå.. Bra Gulsvart och TACK Mikael för all intressant läsning som vanligt 👍🏼

 3. Robban skriver:

  Almtuna är ett lag som är skridskoskickliga samt inte är rädd för att skjuta när dem får sina chanser.

  Tycker spelarna i VIK ska skjuta mera, ibland ser det ut som dem bara passar o passar sen att målen ska vara så fina.
  Skjut bara som Almtuna gjorde igår då kommer målen.
  Sen tycker jag även Pananen ska pusha sina spelare mera som Ragnarsson gjorde igår.

  Kan bli tufft mot Modo annars!!

  Nu håller vi tummarna för grabbarna imorgon

  • Bozo skriver:

   Pusha behöver man endast med spelare som inte är vakna eller som är omotiverade. Det problemet har Almtuna haft i merparten av sina matcher. Almtuna och framför allt Löven har problem, kunnande finns men de saknar ett eget spel för att få ut sin kapacitet.