Två lovande perioder i Södertälje för skickligare VIK på back- och centerpositionerna – men svag tredje och dåligt skytte gav andra raka förlusten

 

(FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE). Efter 0-4 mot Örebro i tisdags blev det en ny förlust (1-2) i Södertälje på fredagskvällen efter två bra och en usel gulsvart period. VIK saknade Dmytriw (sjuk), Hadobás och Halonen. SSK saknade tunga namn som Dyk, Engsundh och Veeti Vainio.

Bra VIK inledningsvis. Trots tufft med utvisning direkt på Komarek hade VIK det mesta i första perioden. 6-2 chanser till VIK 5v5 första 20. Bitvis bra stämning i Scaniarinken, mycket folk redan.

Hofbauer var bra i BP, den killen blir viktig med sin fart och sitt mod, kan nog bli en ny William Wikman. Engstrand och Bergman hittade varandra vilket gav några chanser. Kemp såg direkt bättre ut nu med Topping, då den sistnämnde var en av isens främsta aktörer efter en bra match även mot Örebro.

Kemp låg bakom Hutchisons småluriga inbryt från kanten som överrumplade Endre fram till 1-0 VIK med ett lågt skott från #91. Komarek drog igång ett jättelångt byte i anfallszon med Hellberg och Gersich där många passningar i rad klarades, men mer spets in mot mål behövs.

Men det var SSK:s första match också och Videll som alltid livsfarlig, men Ian med fin sidledsparad efter Videllpass.

Bra indikationer även i 2a, även om chanserna utjämnades. Åter ny tidig utvisning, denna gång på Hutchison. Ian strålande i kassen i BP, även Hofbauer som stressade självaste Videll.

Topping vass och skapade chans för Krupic med Kemp. Ojämn Gersich skapade själv ny chans för sig själv, men ännu ej effektiv.

Hutchison fixade ett PP, men bra BP SSK och VIK alldeles för långsamma i 5-mot-4 ännu. Imponerande Karl Andersson dukade upp chans för stark Engstrand. Iskall Jansson brände chans. Krupics uppspel är fina och det gav Komarek bra chans, men ingen ren träff.

VIK spelade länge med sex man men randigt missade det i slutet på andra. 5-4 chanser till VIK i 5v5 i andra, 2-0 PP-chanser SSK.

I tredje kom VIK ut helt på hälarna och SSK tog över, men trots allt bara 3-1 chanser till SSK i 5-mot-5. Istället gjorde SSK två mål i box play!

Annars utmärkte Krupic var för en gångs skull för kall och tappade pucken på blå i PP, och 1-1 efter snyggt avslut. Sedan slarvade Gersich med en märklig passning i knähöjd i PP och breddspelaren Bjerselius nätade som en NHL-stjärna i box play, kanske gick dock Ian ner lite tidigt?

Hutchison åkte på matchstraff efter att Long Island-sonen ville markera då Engstrand åkte på en misstänkt knätackling, men så fick även en hemmaspelare. Skedung fixade ett PP, och Komarek hade en laser i ribbkrysset som gick ut.

I slutet åkte VIK på en too-many-men och Gersich tog en odisciplinerad utvisning och ridå. Åter imponerande unge Karl Andersson med vägvinnande slit i BP.

SAMMANFATTNING

Totalt sett ett litet steg framåt jämfört med Örebro. Kan redan nu säga att skicklighetsnivån i detta VIK är betydligt högre än tidigare på back- och centersidan. Kanske också målvaktssidan då Ian ser stor och tät ut, har nog tagit ett kliv.

VIK vann chanserna totalt med 12-9 i 5-mot-5, men SSK var klart bättre i PP och BP. VIK borde ha gjort fler mål efter 40 minuter då chanserna då var 11-6 i 5-mot-5.

Centernytt: Kyle Topping var bäst i VIK med 10-2 i NP, Komarek skapade (8-2) och Hutchison (4-0) gjorde mål.

Baserat på meriter, vad jag sett och hört både nu och tidigare kommer VIK:s centersida vara en trolig styrka. Topping är pucksäker och vinner även närkamper samtidigt som han hittar medspelare lika bra som då jag såg honom glänsa i AHL, och Komarek dominerar bitvis. Hutchison relativt anonym i afton dock.

Kyle Topping var bäst mot SSK. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

På backplats har verkligen Krupic, Flood och Loponen höjt skicklighetsnivån i spelet med puck. Flood var felfri med 8-0 i NP och imponerar varje gång jag ser backen.

Krupic bitvis majestätisk i spel både med och utan puck, hans lugn med puck smittar. Men Krupic var också lite för lugn några gånger, som vid 1-1 SSK i VIK:s PP. Krupic och Flood är ett backpar som nog är här för att stanna, om nu inte Helmersson vill sprida puckskicklighetsrikedomarna.

Loponen är lite för äventyrlig ännu med 7-5 i NP, chansar ibland lite med puck och kommer kanske lite på mellanhand i spel utan puck ibland. Men snabb och precis för det mesta i passningsspelet, återstår att se om det finns något skytte att tala om där.

Av de kvarvarande backarna har faktiskt Lindelöf sett bäst ut hittills, kanske för att #66 är klart bäst med pucken av dessa och det passar bättre i detta spel.

Jansson hade en riktigt jobbig kväll med 2-6 i NP, så där finns mycket sparkapital. På något sätt verkar det hittills som de kvarvarande spelarna har svårast att hitta rätt i detta nya mer puckvårdande spel, som är långt ifrån tidigare års hafs och slafs med för många chanspassningar hit och dit.

De största frågetecknen finns alltjämt på yttersidan, precis som bloggen trott från första dagen.

Kemp var dock mer distinkt nu med Topping. #77 Kemp var aktiv med och utan puck inledningsvis, tröttnade dock lite efterhand. Kemp ser ibland lite valpig ut och tappar någon puck för mycket längs sargerna, emellertid bra att han försöker utmana.

Kemp gör även en del bra saker både med och utan puck med fina 6-2 i NP. Och den enkla men fina Kemp-passningen gav en assist till Hutchisons 1-0.

Gersich var ganska ojämn (6-5 i NP) med både bra passningar och mindre goda, plus åter någon het chans missad. Att få igång Gersich offensivt blir en jättenyckel då VIK satsat stora pengar på yttern som på senare år varit mest en grovjobbare i AHL.

Hellberg gjorde inte bort sig i förstakedjan med Komarek och blir spännande att följa fortsatt (4-0 i NP). I min bok gjorde Engstrand en bra match (6-0) och var ofta klok med pucken, men mina läktargrannar var inte lika imponerade.

Karl Andersson fick vara ytter idag och stärkte verkligen sina aktier med 6-1 i NP. #48 är solid och distinkt i spelet både offensivt och defensivt. Andersson hittade exempelvis Engstrand med ett delikat instick. Andersson kan bli en stor överraskning i detta lagbygge, är redan väldigt allround, jobbar hårt och smart.

Karl Andersson stod för en ny lovande insats och kan bli en stor överraskning. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Kangas och Skedung var bleka, Bergman har inte heller kommit igång ännu riktigt i detta nya VIK som vi är vana vid.

PP-enheter (Hutchison utgick på grund av matchstraff)

PP1: Loponen, Kemp, Komarek, Bergman & Gersich
PP2: Krupic, Flood, Engstrand, Topping & Kangas

PUCKLIGAN

5 Kyle Topping

4 Erik Flood

3 Konstantin Komarek

2 Karl Andersson

1 Ian Blomquist

1 svar

  1. Musse skriver:

    Tycker det var ett steg framåt och att vi var det spelförande laget. Det blir nog ännu bättre när de som kommer från liten rink anpassat sig. Håller med om att de kvarvarande spelarna ser riktigt bleka ut i den här omgivningen. NJ hade nog bytt ut några till om de inte suttit på kontrakt. Hellberg imponerade på mig.