Bloggens NP-spelarbörs och tankar efter Örebro & Södertälje, Kemps av vissa sågade backcheck – i denna hockeyårstid vill alla vara den bästa versionen av Saida och förutspå vem som floppar eller flippar

Brett Kemp. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

(FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE) Att tidigt bedöma nya spelare från Nordamerika som anländer för att spela hockey i Allsvenskan kan vara en komplex uppgift. Och i augusti månad är det den mesta intressanta delgrenen i hockeyn. Det är underbart helt enkelt då vi försöker smälta det första vi ser.

Undertecknad har väl liksom många andra haft både fel och rätt. Nu våras det för alla oss som vill försöka få ett grepp om hur bra nya spelare och lag egentligen är.

Brett Kemp är exempelvis redan omdebatterad i sociala medier. Förre agenten Niklas Granberg (som bland annat bidrog till att Broc Little hamnade i VIK), och några andra, har redan sågat Brett Kemp:

Vet inte, självklart kämpar jag mot min egen gulsvarta enögdhet (man vill ju att nyförvärven ska vara bra), men är det verkligen så illa av Kemp som många twittrat?

Det ser mer ut som att Kemp inte tänker på att VIK bara har en back i PP, och inser för sent att så inte är fallet, är ju ändå nära Bjerselius till slut. Men visst behöver vaksamheten och beredskapen i PP upp då man spelar med en ”ensam” back på blå.

VIK har inte tränat PP ännu, till Kemps försvar. Tycker nästan Gersich är den största syndaren annars med en dålig passning i sarghörnet.

Men många människor är flockdjur och tycker några en sak ska nästan alla tycka det. Denna bloggare är dock alldeles för självgod för att vara ett flockdjur, på gott och ont. Så jag ger Kemp ”the benefit of the doubt” än så länge.

Dessutom försökte jag hårdgranska Kemp mot Södertälje efter den bleka insatsen mot Örebro. Jag var på plats och då kan man se vissa saker lättare, som att Kemp faktiskt gjorde flera bra puckvinnande små backchecks och han lite låg bakom Hutchisons mål. Så teorin på sociala medier om att Kemp är lat håller inte i min lilla värld, dock lite valpig kanske i vissa moment.

Och det är ju fortsatt så att Kemp i min tidigare AHL-scouting (se här igen) ”imponerade minst” av alla jag kollat på, så det är fortsatt så att försäsongen är oerhört viktig för Kemp att visa att han kan ersätta exempelvis Lukas Zetterbergs hot som en högerfattad topp-6-forward. Kraven är mycket höga på Kemp & Co. för att ta en topp-6-tröja.

Kemp föreföll stressad i AHL, var ojämn i det fysiska spelet och spelade inte alltid så bra stick-on-stick, dock dominant i ECHL.

***

Nedan bloggens egna ”spelarbörs” gällande noterbara prestationer (NP) efter två matcher på plats, Örebro hemma och Södertälje borta.

Att se på plats har både för- och nackdelar, men mest positivt tror jag. Har dock inte inte hunnit suttit och spelat fram och tillbaka i olika situationer via video:

Notera att Dmytriw, Skedung och Hadobás bara spelat en match.

I bloggens lilla värld har alltså Flood, Lindelöf (!), Krupic imponerat mest på backsidan hittills. Noterbart är att många kvarvarande spelat inlett ”försiktigt”.

Framåt har Topping inlett starkt, tätt följd av Komarek och Hutchison. Engstrand har gjort bra saker lite i det tysta tycker jag.

Hellberg och Andersson, ungdomarna födda 2004, har bägge inlett lovande. Kemp absolut ingen katastrof NP-mässigt heller, men det gäller ju verkligen att han och övriga tänkta (i HA oprövade) producenter stegvis visar allt mer offensiv spets.

Man kan vara hur bra som helst på skridskorna och jobba häcken av sig, men har man inte precisionen i skytte och passningar i trängda lägen i hög fart funkar det inte. Och det är ju det som är det svåra – att hitta sådana spelare.

Sedan är det såklart att NP bara är en del i en stor helhet, men kanske säger det något i alla fall. Jag försöker i alla fall enträget anteckna det viktigaste som sker i matcherna för att kunna ge den bästa helhetsbilden…

7 svar

 1. johan skriver:

  bra blogganalys som vanligt,
  nu inför en ny säsongen vore det bra med en liten uppdatering om vad som avgör om det blir NP+/NP-.

  jag har enbart sett matchsammanfattningen motSSK på vik.se men utgår från att de visade BP-spelarna spelar i samtliga BP-tillfällen, dvs fyra BP, liksom de andra, såsom skedde förra säsongen.

  i tabellen får Skedung NP+=3
  min reflektionen är att när ett BP inte resulterar i ett baklängesmål är detta en NP+ för alla som försvarat laget, oavsett om de rört pucken eller inte, de har förhindrat ett baklängesmål.
  Utifrån detta borde Skedung åtminstone ha haft fyra NP+, om han spelat någon gång i de fyra BP, liksom övriga.

  Det verkar som att ”grannens gräsmatta är grönare än vår” gällande kommentarerna om nyförvärv kontra de kvarvarande spelarna, som är ”bleka”!!! man har ju i tidigare kommenaterna varit nöjda med de som blivit kvar från fjolåret!!!

  • Pelle skriver:

   Jag tror nog att nya spelare känner mer press att prestera i träningsmatcherna. Gamla spelare känner sig mer trygga i att de får stanna och vill inte riskera skador i betydelselösa matcher. Det är min teori.

 2. Peter T skriver:

  Nått som va bra i matchen mot Tälje är att Hutch markerade, mot va han först uppfattade som en knätackling.

 3. Loozen skriver:

  Det tar tid för alla spelare att synca ihop sig nu, särskilt för amerikanerna som ska lära sig stor rink, större ytor osv… Får räkna med att försäsongen enbart är ett förstadie.. liksom 13 nya spelare.. de får man inse tar tid..
  Sen är de bra för Kemp o co att inse hur mkt hårdare de måste jobba!

 4. C skriver:

  Jag tycker att det kan bli ganska missvisande att välja ut ett enda klipp och såga en spelare som det gjorts här (inte av dig Micke).

  Jag tror att Kemp tror att det står en back på blå precis då och när han ser att han missbedömt situationen börjar han trampa på hemåt (för sent). Värre är spelare som ser att motståndarna kontrar men inte tar i fullt hemåt.

  Det där är helt enkelt inget bra exempel tycker jag men Nicklas Granberg har ju skrivit ett frågetecken i texten också.

  En bra spelare tar till sig och lär sig av sina misstag så vi får väll se hur Kemp agerar i framtiden. Sen kommer ju inte alla NJs värvningar att lyckas men transatlanterna har ju knappt kommit iordning i klubben än.

 5. Peter T skriver:

  Man ser ju att Kemp tvekar lite, innan han börjar åka ifatt efter pucktappet.
  Beteende mönstret vid olika situationer sitter inte i ryggmärgen än.
  Sanna mina ord, detta lag kommer bli bra, gäller bara att få ihop det först.

 6. Mathias skriver:

  Jag är en av de som håller med om att Kemp inte ser så bra ut för tillfället. Dock kommer jag även ihåg hur Logan Roe såg ut på försäsongen och hoppas att liknande förvandling kan ske på Kemp. Vi måste ändå någonstans komma ihåg att det är stor skillnad på svensk hockey och stor rink än vad dessa spelare är vana med.