Videoscouting av Brett Kemps alla byten i alla sex AHL-matcher plus två i ECHL – stor skillnad på ligor och offensiv insats gör den snabbe kanadensarens HA-spets lite svårbedömd

Brett Kemp

 

Bloggen har amatörscoutat Brett Kemps alla byten i alla hans sex AHL-matcher, plus två slutspelsmatcher i ECHL. Köpte både AHL-TV och ECHL-TV och bägge rekommenderas varmt!

Vi kan konstatera att det är en enorm skillnad på ligor och offensiv insats. Det gör den snabbe kanadensaren lite svårbedömd gällande exakt hur mycket poäng det kommer bli i HA, men skridskoåkningen innebär att Kemp kommer göra nytta i VIK, oavsett hur väl offensiven slår i HA.

En svaghet i denna koll är just annars att den är viktad så hårt på Kemps äventyr och korta inhopp i den starka andraligan AHL, men har ju också sett lite av Kemps offensiva potential i ECHL. Och eftersom Kemp är en bra skridskoåkare i AHL är han garanterat det även i HA.

***

Bloggen gjorde som då Blake Speers värvades och såg åtta hela TV-matcher med alla byten för Kemp. Och rapporten på Speers blev väl hyggligt rätt, läs här. Rapporten på Albano var kanske inte heller helt fel, se här. Och lite för-scouting Philip Lagunov här.

Dessa matcher ingick, vi ser att det inte blev många skott på mål i AHL, talande nog:

Och ”NP” (bloggens egna statistik för noterbara prestationer) per match i datumordning:

 • Bakersfield (AHL): 4-6
 • Grand Rapids (AHL): 13-4
 • San Diego (AHL): 10-3
 • Calgary (AHL): 3-4
 • Colorado (AHL): 2-4
 • Tucson (AHL): 2-4
 • Jacksonville (ECHL-slutspel): 13-3
 • Jacksonville (ECHL-slutspel): 16-4

SUMMERING AHL (34-25 i NP, men bara positiv NP i två av sex matcher…)

Vi ser att Kemp hade en tuff AHL-debut, för att sedan studsa tillbaka med två starka matcher i AHL med riktigt bra NP-netto. Vi kan direkt slå fast att den största styrkan på AHL-nivå är Kemps fina och kraftfulla skridskoåkning och rörlighet i att ändra åkriktning.

23-åringen har det där naturliga flytet i åkningen som gör att han snabbt lägger mycket is under sig utan att behöva förta sig.

Kemp har också helt okey arbetskapacitet och fixade många NP+ då han använde sin åkning för att backchecka framgångsrikt, eller hinna före AHL-backar till puck.

Men på AHL-nivå var Kemp mestadels stressad med pucken och hastade ofta iväg trissan utan större precision. Det hjälpte inte heller att Kemp hade svårt att täcka pucken och hålla balansen mot starka AHL-killar. Kemp blev ofta manglad längs sargerna så att pucken tappades.

I sin andra AHL-match var dock Kemp bra och fick till och med spela i PP med storstjärnan TJ Tynan (nu i VM för USA). I matchens två första PP fick Kemp först vara till höger på blå, och sedan som ”bumper” precis i mitten i det andra PPet. Emellertid blev Kemp bortplockad i övriga PP i den matchen.

En brist som kanske gjorde att det inte blev fler AHL-matcher var att det fysiska spelet kom och gick, ibland verkade Kemp hålla undan istället för att tackla. Också var det ofta som Kemp inte spelade stick-on-stick utan klubban hamnade någon annanstans vilket gjorde Kemp mindre framgångsrik i dueller.

Dessutom tog Kemp en del risker med puck i egen zon i AHL, vilket knappast coacherna där gillade. Lite ”GSG” (”går det så går det”). Men vi ska inte heller glömma att Kemp var ung då han debuterade i AHL. Och hade Kemp redan slagit igenom i AHL hade 23-åringen knappast valt VIK i detta läge.

SUMMERING ECHL (29-7 i NP på två matcher)

Går vi ner till ECHL är det en helt annan nivå både på Kemp och ligan. Detta trots att det var tuffa slutspelsmatcher mot Jacksonville. Tempot är mycket lägre i ECHL och Kemp behövde inte här maxåka hela tiden som i AHL. Skillnaden är faktiskt stor på dessa två ligor.

Nu när Kemp inte konstant behövde maxåka och fick den här extra tiden kunde han hitta sina medspelare och göra smarta grejer, vassa åkningar och många fina öppnande passningar. Helt ärligt blev jag lite orolig för Kemps offensiv efter AHL-matcherna, men här i ECHL visade yttern sitt offensiva register på ett helt annat sätt i en offensiv roll i ett lugnare tempo.

Kemp visade sig även här vara stryktålig och hur lugn som helst. Detta trots att Jacksonville hade några råskinn som både tacklade hårt och försökte andra saker på Greenvilles ”skill guy” som kommentatorn sa. Men Kemp föreföll helt oberörd av detta och spelade bara vidare trots att han nyss fått en hård tackling.

Ytterligare en stor styrka är att Kemp tar snabba beslut (dock blev det som sagt lite väl snabbt ibland i AHL), och suger inte extra på pucken som många gjort i VIK de senaste åren. Det blev många fina och snabba direktpassningar som öppnande upp, vilket är exakt det VIK behöver för att få igång ett snabbare spel för att nå HA-toppen.

Kemp användes stundtals på blå i PP, eller på vänsterkanten för att kunna skjuta inåt i banan, också både som vänster- och högerytter i 5-mot-5.

VIDEOKLIPP AHL:

Nedan ser vi Kemp (nr 22 i svart) skapa en chans, för att sedan utnyttja sin fart defensivt att vinna puck i egen zon:

Nedan bra kyla längs sargen trots uppvaktning:

Nedan puckvinst och försök till genombrott (nu nr 42), men tight i AHL:

Nedan lite typiskt klipp från AHL, nu med nr 42, bra åkning och inbryt, men lite stressat med pucken och sedan manglad av back:

***

VIDEOKLIPP FRÅN ECHL

Nedan smart instick som ger chans (Kemp nr 9 i grått):

Nedan bra brytning i mittzon, fin åkning och skapad chans som ger mål:

Vinner puck längs sargen och hittar in för fin assist i ECHL-slutspelet nedan:

Delikat öppnande lång snabb backhandpassning nedan:

Läcker vrickning vid ingång i anfallszon i PP nedan:

Stark åkning nedan ger PP:

PP-mål i slutspelet nedan:

Mål i grundserien nedan i ECHL på friläge:

Fin passning på 2-mot-1:a nedan:

***

SLUTSATS

Eftersom Kemp inte slagit i AHL och är ung är det säkerligen en billig värvning. Den stora frågan är åter var HA står sig jämfört med AHL och ECHL, och hur Kemp klarar klivet över Atlanten och vilka kamrater det blir i kedjan i VIK.

Det var verkligen stor skillnad på Kemps offensiv i dessa två ligor. Samtidigt var roll (alltid i fjärdekedjan) och självförtroende i AHL inte optimerat för den offensivt lagde 23-åringen.

När Kemp får lite tid är det en offensivt begåvad spelare, både att åka själv, avsluta och att hitta öppnande passningar. Kemp kommer få en liknande roll i VIK som i ECHL. Och starka AHL är ju ungefär på SHL-nivå trots allt. Det är ytterst sällan HA-lag kan värva färdiga spelare som slagit i SHL/AHL i Kemps ålder, så hela det resonemanget – att Kemp var blek offensivt i AHL – är kanske lite platt.

Med tanke på Kemps starka skridskoåkning och vilja att bli bättre (detta enligt hans ECHL-coach som hyllade Kemp på alla sätt här, även karaktären) kommer kanadensaren oavsett hur man vrider och vänder på det bli en nyttig spelare i VIK.

Återstår bara att se hur offensivt bekväm Kemp kommer känna sig i HA i att hitta samma känsla av ha tid på sig som i ECHL.

***

Stötta gärna bloggen om du vill!

Enklast stöttar ni via Swish: 0703795445
Eller donera via PayPal via “Donate”-länken längst ner på sidan. Tack!

1 svar

 1. PatrikH skriver:

  Tack Micke för ditt jobb att scouta spelare. Mycket intressant i denna relativa torka på nyheter. Det verkar ändå som Kemp kommer att bidra med fart och hårt arbete, men behöver utveckla sin förmåga att täcka puck och ta lite mer egna initiativ, om jag förstod dig rätt. Jag tror det avgörande blir vilka krav som ställs av tränaren på laget och att spelarna hittar sina roller i laget och att laget spelar som ett lag där man hjälper varandra och inte bara kör sitt eget individuella race.