Urbas & Anderssons klassavslut räddade VIK efter bara en väl genomförd period mot bra Timrå

VIK tog rygg på Urbas och det gick bra till slut. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Jan Urbas fick första och sista ordet under torsdagskvällen borta mot Timrå, då VIK vann en svängig historia med 4-3.

Först gled slovenen igenom från egen zon och stänkte in 0-1 efter bra uppspel. Sedan avgjorde Janne med en elegant styrning/vrickning i nät efter en ny fin skottpass av dominante Robin Jacobsson fram till 4-3 med bara 99 sekunder kvar av matchen.

Däremellan gjorde VIK en strålande förstaperiod och hade 2-0 efter en fantastiskt bredsida av Davidsson till Johners snabba händer.

I andra perioden slog VIK av strömmen samtidigt som Timrå slog på och det stod 2-2 inför sista, Fransson hade lite oflyt och glänste kanske inte direkt. Det började också illa då Borgman bombade in 3-2 tidigt i tredje.

Erik Andersson firade sin förlängning säsongen ut med att mycket distinkt och beslutsamt trycka in viktiga 3-3 efter elegant pass av Frycklund. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det såg också ganska illa ut, då Timrå var bra, ända fram till Frycklunds eleganta sidledsmacka till nysignade Erik Anderssons resoluta klubba fram till 3-3. I power play i slutet och vi anade att något kunde hända och 3-4 kom alltså tack vare Urbas & Jacobsson.

Sammanfattning

En märklig match. Normalt sett när man slutar spela och tappar en 2-0-ledning borta brukar det skapa en nästa irreversibel snöbollseffekt för hemmalaget. Timrå gjorde det mycket bra i period två och tre och hade kontroll på grejerna.

Men detta VIK är ett skickligt lag som kan avsluta och målen VIK gjorde i tredje är i sig svåra att snacka bort. Efter fyra exemplariska matcher har nu VIK spelat svajigt i två raka mot desperata bottenlag.

Så är hockeyn, det går sällan spikrakt uppåt, men det gäller nu att VIK-spelarna på allvar följer Niklas Johanssons råd om att nollställa sig inför de två kommande hemmamatcherna mot Mora respektive Vita Hästen innan jul. Där kommer man straffas hårdare för svajet man bjudit på mot Oskarshamn och Timrå, om det kommer tillbaka.

Fransson fick skönt nog en seger till slut. Luriga skott han släppte, kanske var inte alla otagbara. Sedan måste vi lyfta på hatten för Connys slit framför kassen (bland annat vid Urbas 1-0). 39-åringen håller som sagt på att varva inför sista tredjedelen.

Det känns bra att det är fem dagar innan Moramatchen. Då hinner VIK:arna fokusera på den och inte på att man vunnit sex raka.

Västerås tre stjärnor:

1. Nick Angell – Det var skönt att se Angell tillbaka i högform med två assist och aktivt spel över hela banan. Har kanske mått bra av att spela lite mindre (typ 22 minuter istället för 30 per match) sedan Jacobsson kom. Har ju också haft lite skadeproblem.

2. Robin Jacobsson – Otrolig förmåga att lyckas med allt på isen. Det lysande spelsinnet gör att Jacobsson är ett steg för. Fick assisten till segermålet att se enkel ut tack vare speluppfattningen.

3. Jan Urbas – Var relativt anonym men stod för två riktiga och viktiga klassmål, det ger alltid stjärnpoäng.

7 svar

 1. Viktor skriver:

  Herr T – Instämmer till fullo. Timrå borde ha vunnit igår efter att ägt andra perioden och fört spelet i tredje. Men Frycklund & Andersson klev (rusade) fram och utjämnade och så fick VIK ett gratis PP på slutet och det sa bara PANG!

 2. Herr T skriver:

  Att man vinner såna här matcher är att nu finns spelare och spelsystem som har det där extra. Vik har inte spelat så här fin offensiv sedan lock-out matcherna. Riktigt rolig hockey. Samt att pp är ljusår före fjolårets

 3. Viktor skriver:

  Exakt, Angell är mer intresserad av offensiven än huvuduppgifterna defensiven och vara en säker uppspelare. När han får ordning på detta kan han få stjärna även från mig

 4. Mikael Norén skriver:

  Tack Viktor, men gällande Angell håller jag med Filander som låter honom spela 22-25 minuter match. Visst blir det missar ibland men idag fixade han fler fina uppåkningar när de andra vara slöa i andra perioden.

 5. Viktor skriver:

  Bra skrivet Micke, men hur kan du ta med Angell som en av kvällens VIK-stjärnor. Visst han har hög högsta nivå men troligen även lagets lägsta nivå.
  Ikväll dessutom inne på två baklänges. Vid Timrås etta borde han kunnat ingripa distinktare och vid Timrås trea gör han ett slö och slapp insats i momentet innan när han hade tillfälle att passa upp i mittzon. Använd Angell som sjunde back, alltså i PP och ytterligare några byten för att hålla honom uppvärmd.

 6. gns skriver:

  Bra 1:a period, rena utklassningen. Men sen slår man av strömmen som du skriver. Är det för att VIK inte orkar hålla igång i 60 min lr ändrade man om i gameplanen inför den andra perioden? Det höll på att i varje fall kosta segern..Tack o lov har vi proffesionella idrottsmän som kan vända på steken. En riktigt bra TV–match för övrigt.. 0-2, 3-2, 3-4. Pjuuh, tack VIK.

 7. Bonzon skriver:

  Kan inte nog hylla värvningen av Jacobsson. Vilken skillnad det blev backspelet. Helmer och Emmerdahl lyfte sig två klasser och Angell behöver inte längre göra ”allt, överallt”. Med Jacobssons ankomst blev inte 1+1=2, utan i stället 3,5.

  Stängde av matchen med 6 min kvar då tjejen skulle kolla på någon Sandhamnsdeckare. Det kommer inte ske igen…