Västerås klarade tufft bortatest och besegrade Asplöven efter fint matchavgörande nummer av Backman

Victor Backman klev fram och gav Jonas Emmerdahl öppet mål vilket bärgade segern i Haparanda.

På lördagseftermiddagen var det ett stort viktigt mentalt test för Västerås. Luttrade VIK-fans har genom åren sett ett VIK ta ledigt efter urladdningar, typexempel efter en sådan festlig match senast då man vann snyggt hemma mot Leksand inför nästan 5000.

Dock visade denna upplaga av VIK direkt andra takter inför 1143 i Arena Polarica, 103 mil från Rocklunda. Från första nedsläpp syntes det att VIK inte var mätta efter Leksandsegern. VIK vann med 5-2.

VIK trummade på bra och redan efter 3.58 visade Brady Leisenring åter prov på sin enorma fart då han rundade sin back från kanten och satte 0-1, Bradys sjätte mål.

Asplöven var inte ofarliga, men det var VIK:s period. Med endast sju sekunder kvar hittade en annars blek Mikael Backlund fram till Matt Fornataro som mycket elegant fintade bort Joni Puurula fram till 0-2.

I andra perioden verkade dock VIK slappna av och Gulsvart kom ut på hälarna. Asplöven fick nu bra tryck på VIK-kassen. 1-2 kom då John Westin kastade in en slumppuck som på något sätt hittade nät efter 24.27.

Sedan fortsatte det loja VIK-spelet och Robin Nilsson slarvade i power play och Patrik Näslund satte 2-2 i box play efter 27.23. Om jag inte helt missade det så spelade inte Nilsson mycket mer efter det. Jocke Fagervall visade handlingskraft och tog timeout, VIK-spelet blev något bättre efter det.

I sista perioden var VIK återigen samlade och laddade. Victor Backman, som gått poänglös i sex matcher, klev fram när det gällde som mest. Backman kom i en kontring och lurade totalt bort sin back och serverade Jonas Emmerdahl öppet mål fram till 2-3 efter 42.14. Mycket starkt att leverera en sådan delikatess när matchen stod och vägde.

Asplöven hade sedan bra fart i spelet utan att kunna skapa riktigt vassa chanser framför Lasse Johansson. Matt Fornataro hittade sedan en på nytt framrusande Brady Leisenring som med sitt snabba skott överraskade Puurula och 2-4 låg i nät efter 54.38. Leisenring upp i delad poängligaledning efter det målet.

Backman satte sedan 2-5 i tom kasse.

Sammanfattning

VIK gjorde en bra match i 40 minuter. Det svaga spelet i andra perioden höll på att kosta segern, i denna serie straffas man direkt om man slår av på takten. Samtidigt starkt av laget att resa sig igen i tredje perioden.

Asplöven har skickliga och snabba spelare och lirar lite raggarhockey med mycket fart. Det syns att det är finskt mentalitet i laget. Dock hade man svårt att riktigt komma in på kassen mot Lasse Johansson.

Extra kul att se Victor Backman tillbaka som poängmakare. Framspelningen till matchavgörande 2-3 var en riktig höjdpunkt. Oerhört starkt att kliva fram på det sättet när det behövs.

Matt Fornataro var också bra och kedjan med Leisenring och Mikael Zettergren fixade fem poäng i afton. Backarna var bra och Jonas Emmerdahl går från klarhet till klarhet. Andreas Lindh och Stefan Warg spelade smart inom sina begränsningar och utnyttjade fysiken.

Patrik Berglund och Mikael Backlund var ganska bleka. Berglund har varit sjuk, så det är en förklaring. Backlund gick från en lysande match mot Leksand till en anonym mot Asplöven. Kanske är det lite just den ojämnheten som hindrat Backlund att slå ut fullt med tanke på den enorma potentialen.

Västerås klev nu upp endast en poäng från Oskarshamn som innehar tredjeplatsen. I en jämn tabell är det bara fyra poäng upp till ettan Karlskoga och lika många poäng ner till åttan Djurgården.

Västerås tre stjärnor:

1. Victor Backman– Att kliva fram när det gäller är alltid värt många stjärnpoäng. Framspelningen till Emmerdahls matchavgörande mål var helt enkelt fantastisk.

2. Matt Fornataro– Mycket snyggt mål och fin framspelning till 2-4-målet av Leisenring. Nio poäng på sina sju första matcher på stor rink är starkt.

3. Jonas Emmerdahl– Börjar utnyttja snabbheten allt mer och var framme och satte matchavgörande målet. Första målet för säsongen och fina fem poäng på nio matcher med starka +5 visar att Emmerdahls utvecklingskurva pekar kraftigt uppåt.

5 Responses

 1. Jesper skriver:

  Jag helt klart med dig, han är bra nog för att snitta 50 poäng, och jag tror att han kommer att infria allas våra förväntningar…

  Jag var nog lite för trångsynt i mitt rus av segern och ett par kalla..

  Det är nog bra att du inte är någon bagdad bob, han jobbar förövrigt på mitt arbete…. fast vi kallar honom Lenart…

 2. Mikael Norén skriver:

  Jesper, det är goda poänger av dig. Menade inte att han var dålig, mer att man hade så höga förväntingar efter uppvisningen mot LIF. Menar bara att om Backlund tog fram sitt bästa kväll är han god för minst 50-60 poäng i NHL, tror jag. Han var ju dessutom ojämn i VIK tidigare. Håller på VIK, men inte som ”Bagdad Bob” när man ska beskriva saker. Viktigt nu att VIK lär sig tävla stenhårt varje kväll, då är man i toppen för att stanna. Inga fripassagerare eller alibispelare oavsett namnet på ryggen.

 3. Jesper skriver:

  nej det är ju förstås rätt och riktigt.. Men du håller på gulsvart om jag har förstått saken rätt?….. Men jag såg oxå matchen och tycker inte att han var dålig, och jag tycker att det är tok förtidigt att göra några som hällst utvärderingar av en spelares insats efter två matcher..

  Nej jag har inte svaret på varför han inte har slagit igenom, när har man gjort det? När man har en ordinarie skjorta i ett nhl lag eller när man snittar 60- 70 poäng per säsong. isåfall är det inte många som har slagit igenom i nhl är jag rädd…

  FORZA GULSVART

 4. Mikael Norén skriver:

  Jesper, detta är ingen ”hejarlklackssida”, skriver vad man ser. Vill man läsa hejarklacksreportage får man läsa någon annanstans.

  Men det är ingen tvekan om Backlund är grym, frågan är varför han inte slagit igenom 100 % i Flames. Har du svaret på det?

 5. Jesper skriver:

  vad onödigt att skriva att det är den ojämnheten som kanske hindrat Backlund att få ett genombrott efter två matcher i höst, efter att inte ha spelat sen februari om jag inte har fel……..

  att genast hitta saker att gnälla på gör magsjuk!!!

  Var nöjd med att vi i¨år har två producerande formationer..

  Vi kommer att ha tre om och när Johansson kommer och kanske går in med Kimby och Berg… Då blir det åka av….