Västerås körde fast i Örebros täta defensiv

Kvalseriekriget rullade vidare på tisdagskvällen i Västerås då Örebros enormt täta defensiv åter blev för svår för ett trögstartat VIK.

Örebro vann med 1-0 i en match som kändes kusligt lik 1-2-förlusten hemma mot Örebro i senaste seriematchen…

Örebro inledde bra i första perioden och närkingarna hade flera giftiga chanser. VIK skapade dock tre klara lägen genom Marklund, Eriksson och så prickade Heed ribban i precis i slutet.

Marklund brände en ny chans i början. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I andra perioden kom VIK ut bättre utan riktigt kunna störa ett snålt spelade och enormt defensivstarkt Örebro. Thomas Mitell satte dock matchens enda mål i andra perioden efter rörligt power play av Örebro.

I tredje perioden kom VIK ut hårt och körde på bra sista 20 minuterna. Dock fick VIK smaka lite på sin egen medicin då Örebro backade hem och kollapsade alla fem utespelarna framför normalt sett skakiga Tim Sandberg som oturligt nog för VIK troligen gjorde sitt livs match.

Nu gäller det att resa sig fort. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det fanns inga ytor alls framför Sandberg som hade det där lilla flytet då exempelvis Mikael Frycklund styrde ett skott som på något sätt fastnade i armhålan på Sandberg.

Örebro höll VIK på utsidan och Gulsvart hade inte kraften att forcera in fram till avslut nära mål. Örebro höll undan.

Sammanfattning

Örebro har finslipat på sitt redan sedan tidigare väldigt kontrollerade spel där de spelar ganska långsamt men oerhört metodiskt och positionssäkert.

Nu är Örebrodefensiven i det närmaste fulländad vilket vi också kunde se i den sista seriematchen lagen emellan då Örebro vann med 2-1

Örebro som tidigare var ”lirarnas lag” är numera ett extremt försiktigt och smart spelande defensivlag som kan sticka till offensivt när det behövs.

Mot sådana lag gäller det att utnyttja power play och lagen hade två vardera, där Mitell alltså nätade efter fint spel. Men VIK bommade att näta i sina power play där Heed var närmast med en ribbträff.

En skillnad när Örebro har power play är att de verkligen har puckkontroll under 120 sekunder och konstant press framåt mot VIK-boxen, VIK är inte riktigt lika vassa och det missas lite passningar och chanspassas mer i power play.

Fjärdekedjan med Svedlund, Weiskog och Mårtensson fick överraskande nog enormt med istid, om inte annat en investering för kommande säsonger.

Annars hade VIK:s tre toppkedjor ganska svårt att bryta igenom Örebromuren då det var för få snabba kombinationer i anfallszon. VIK:s kedjor sågades en aning av Fagervall direkt efter matchen.

Matchens behållning för VIK:s del var annars Christoffer Björklunds backspel. Väldigt rörlig med och utan puck med distinkta pass.

Tekningarna är fortsatt ett gissel för VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Tekningarna fortsätter spöka där ingen tekare var över 50 % vunna; Frycklund 44 % Weiskog vann 0 (!) av 5, Johansson 40 % och Fornataro 47 %.

Nu är det bara att glömma och ladda inför Södertälje. Man kan ju inte vinna alla matcher. Detta var förhoppningsvis VIK:s enda lilla bottennapp denna kvalserie.

Mot elitserien!

Västerås tre stjärnor:

1. Christoffer Björklund – Riktigt bra på backplats, komplett back med mycket puck i sig.

2. Stefan Warg – Stabil och skottvillig från blå.

3. Tim Heed – Dunkade ett skott i ribban annars bra och konstruktiv med pucken.

2 svar

  1. tk skriver:

    Sandberg gjorde sin bästa match? njea , det är så där han har spelat dom senaste 10 matcherna , förstår att ni inte har koll på örebro ni blir bara avundjuska…

    Örebro och leksand till elitserien.!

  2. Läktarplats skriver:

    Micke en alldeles utmärkt beskrivning och analys av matchen som slutade med en sur förlust. Ja, grabbarna var inte till fullo med i denna ansvarstyngda kväll men tänk vad nära, nära det var. Om Heeds ribbträff studsat in, om Erikssons målvaktsfint lyckats, om Frycklunds styrning inte fastnat eller om Wargs soloraid burit ända fram. Då hade jublet sprängt Rocklundahallen och VLT betygsatt laget med över 4 igen i stället för dagens nervärderande 2,6 – dåligt av VLT. Det här laget har fortfarande kapacitet att vinna återstående matcher, både borta och hemma. SÅ KOM IGEN!

    Måste dock ifrågasätta varför VIK då man tog ut målvakten och satte in en sjätte utspelare placerade denne vid tekningscirkeln i offensiv zon. Nej den sjätte ska täcka vid offensiva blå eftersom VIK inte har några tekare av klass. Igår erövrade ju Örebroarna bums trissan och spelade sig snabbt ut ur egen zon.