Västerås säsong på allvar på väg att gå upp i rök efter ny spelmässig ickeinsats mot avsågat Troja

Mark Santorelli och VIK har mycket att fundera på…

Västerås säsong 2012/13 går från dålig till sämre i en rasande takt. På tisdagskvällen blev VIK nollade i Ljungby mot ett avsågat och svagt Troja, som dessutom mist sin fixstjärna David Åslin. VIK föll med 1-0.

VIK började skapligt för att åter sedan tappa allt spel desto längre matchen gick. Det finns fortsatt ingen fart och finess överhuvudtaget och när väl VIK får chanser är det bara plikttrogna avslut rakt i magplattan på målvakten. Lite ”oj, nu är jag fri då måste det ju i alla fall se ut som jag försöker skjuta – bäst att hafsa iväg pucken innan det gör ont när backen kommer” – så tänker för många alibiforwards i VIK idag. Tyvärr finns ingen som helst killer instinct.

När en inlånad junior från Skellefteå visar mest fart och vilja säger det ju en del om klassen på VIK:s forwards. Sam Marklund visade att han vill någonting med sin hockey.

Den välbehövliga minirensningen av två alibiforwards ser inte ut att räcka. Men denna säsong är på väg att gå upp i rök – oavsett om man skulle lyckas värva någon så är grundtruppen alldeles för långsam, oteknisk och ointresserad av att ta kampen. Med allra största sannolikhet blev detta en bortkastad säsong där behållningen var att vi fick se NHL-lirarna från Västerås dominera och det kan vi leva på länge faktiskt. Det gjorde NJ bra att bjuda oss på den lilla festen.

Om detta halvdöda hockeylag får liv förtjänar man bragdguldet. Men inget talar för detta tyvärr. Man försökte bara skärpa till sig i slutet då Tim Heed prickade ribban. Det är dock så att man måste förtjäna tur. Titta på Leksand som jobbar stenhårt och inte ens behöver målchanser för att göra mål.

Mikael Frycklund fick istid som tredjecenter och det är bra för framtiden. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Ett grundproblem som bloggen konstaterade för länge sedan är att forwards är så erbarmligt långsamma och tyvärr står det allt mer klart att även Eric Johansson och Mark Santorelli inte heller är snabba. Dålig scouting i dessa värvningar? Johansson ser dessutom mer än lovligt ointresserad ut med ett hängande huvud – men är säkert gladare på väg till banken. Vi får hoppas att Eric Johansson vill motbevisa bloggen gällande detta.

Backarnas uppspel är inte heller bra, eller så är det så att forwards är så långsamma och inte klarar att ta emot en passning att de får uppspelen att se dåliga ut.

Om jag var coach skulle jag dessutom ge ett ultimatum till vindsnabbe Jonte Berg: Om du tar en onödig bekväm långsväng bakom mål igen spelar du inte mer – du måste bryta in framför kassen varje gång. Om Berg visade mer mod skulle hans fart skapa många målchanser.

Det känns tyvärr som VIK är för defensiva i sitt tankesätt. Många verkar vara nöjda med att ta pucken över röd linje, dumpa och sedan snabbt åka och byta.

Åttondeplacerade Oskarshamn vann dessutom stort i Mora och är nu bara sju poäng bakom VIK med 30 poäng kvar att spela om. Med detta bedrövliga spel kommer inte VIK ens kunna hålla sig kvar inom topp-7. Det vore ett ett litet fiasko för hela klubben och då måste man nog fundera allvarligt på spel- och värvningsstrategin. Kanske är VIK:s spelidé för defensiv och rigid och kanske värvas det för få spelare med viss skicklighet, karaktär och hjärta?

Vi får hoppas att denna blogg blir motbevisad på samtliga punkter ovan.

Västerås tre stjärnor:

1. Lasse Johansson

2. Sam Marklund

3. –

8 svar

 1. Dfg skriver:

  Jag har tjatat om att Hellgren känns fel långe nu men får tyvärr bara mer och mer vatten på min kvarn. Jag har vid ett par tillfällen sett hur han agerar vid ex Time-out och han sänder dålig energi och tvetydiga signaler.
  Han ansvarar för anfallet om jag fattat saken rätt, det borde vara nog med att konstatera hur det ser ut för att avgöra hans framtid kommande säsong.

  Sen måste nog NJ göra en rejäl analys på sig själv och sin egen insats, den här säsongen har han i princip bara lyckats med två nyförvärv, Fornataro och Warg. De senaste två är ju rena skämtet. Dessutom är jag rädd för att det är dyra pengar som just nu rinner ur klubben ner i fickorna på två loja legoknektar.

 2. MA skriver:

  Var tog snabbheten och intensiteten vägen, den fanns ju där förra säsongen. Åkte ju sönder motståndarna.

  Så fort man sätter Marcus Eriksson som ytterforward så slutar denna kille göra poäng. Varför då inte låta honom spela center.

  Plocka hem den snabba och skridskoskicklige Robin Nilsson och låt han spela forward, har för mig han gjorde det på slutet förra säsongen och gjorde det bra ihop med Jonte Berg.

  Ner med Marcus Söderkvist som back ihop med Andreas Lindh för då gjorde dom poäng båda två.

  1a Leisenring-Fornataro-Marklund/Lundbohm
  2a Lundbohm/Marklund-Eriksson-Berg
  3e Santorelli-Kimby-Frycklund
  4e Bergqvist-Johanson-Mårtensson

  Warg – Emmerdahl
  Helmersson – Björklund / Tim Heed i PP
  Andreas Lindh – Söderkvist

 3. MA skriver:

  Var tog snabbheten och intensiteten vägen, den fanns ju där förra säsongen. Åkte ju sönder motståndarna. Måste vara fagervall defensiva tänk och hellgrens anfalls hockey som inte stämmer ihop.

  Så fort man sätter Marcus Eriksson som ytterforward så slutar denna kille göra poäng. Varför då inte låta honom spela center.

  Plocka hem den snabba och skridskoskicklige Robin Nilsson och låt han spela forward, har för mig han gjorde det på slutet förra säsongen och gjorde det bra ihop med Jonte Berg.

  Ner med Marcus Söderkvist som back ihop med Andreas Lindh för då gjorde dom poäng båda två.

  1a Leisenring-Fornataro-Marklund/Lundbohm
  2a Lundbohm/Marklund-Eriksson-Berg
  3e Santorelli-Kimby-Frycklund
  4e Bergqvist-Johanson-Mårtensson

  Warg – Emmerdahl
  Helmersson – Björklund / Tim Heed i PP
  Andreas Lindh – Söderkvist

 4. Läktarplats skriver:

  Micke, en bra analys – tyvärr. Jag hade trott på minst två VIK poäng från kvällens match och då hade min hittills självsäkra tro på att nå förkvalsspelet fortfarande hållit. Nu måste det till ett större under och om VIK ändock tar sig till förkvalet så blir det inget mer. Det är dags för Fagervall och Hellgren att rannsaka sig själva och hitta trollspröt. Eller kanske rent av säga åt spelarna att nu får dom ta över för att hitta spelglädjen, självförtroendet och spelidén.
  Satsa på juniorerna! Låt dom visa vad de kan, låt dom göra bort sig, låt dom få så mycket erfarenhet som möjligt inför nästa säsong. Den här säsongen tycks i alla fall vara slut om drygt en månad. Dags för NJ och Eklund att börja summera och att tänka på säsong 2013/14. Då vill vi på läktarplats se ett mer glädjefyllt VIK – det ger segrar!

 5. Bonzon skriver:

  Nu ska jag inte slå in några öppna dörrar, men inte ser forwarduppställningen speciellt farlig ut. Det är rätt mycket kompletteringsspelare i en pandra och tredjelina. Det saknas en första kedja – precis som det gjorde före säsongen och som vi fick in med Berglund/Backlund. Jag blir mer orolig om Z fick gå till Mora för att NJ skulle ha råd med Santorelli och ” Djåhansson”. Hoppas inte det för då är säsongen snart slut…

 6. JA skriver:

  Finns många sätt att ge gruppen positiv energi.
  – En ny röst ger positiv energi
  – Positiv feedback lyfter spelarna
  – Roliga träningar

 7. Mikael Norén skriver:

  JA, intressant, undrar om det är på kartan att byta ut ass-tränaren? Inför denna säsong var ett mål som NJ berättade för mig att laget skulle bli mer svårläst och ex inte tokforechecka på allt, men frågan är om det blivit bättre?

  Angående kedjorna har man ju flipp-floppat kedjor hela tiden nu. Är det inte bättre att ge dem tid att finna kemi mer än 2-3 matcher? Känns lika oroligt med kedjorna som Tortorella i Rangers – men han har ju annan kvalitet på spelarna. Håller med om att Weiskog och Frycklund måste få spela mycket nu för investera i nästa säsong.

  Hur ska man ge gruppen positiv energi?

 8. JA skriver:

  Visst är det jobbigt när man förlorar….
  Dags att göra en analys av varför VIK inte gör några mål. Kan det vara så enkelt så att
  – motståndarna nu vet exakt hur VIK spelar.
  – ass tränare Hellgren (som ansvarar för forwards) har kört fast
  – kemin i kedjorna inte stämmer.

  Förslag till åtgärder
  1) Byt ass.tränare
  2) Nya kedjor
  1a Eriksson-Fornataro-Weiskog
  2a Santorelli-Johanson-Marklund
  3e Lundbohm-Kimby-Frycklund
  4e Bergqvist-Söderkvist-Berg
  Extra: Mårtensson, Jonsson
  3) Ge gruppen positiv energi!!