Videokoll Lukas Zetterbergs mål 18/19 och hur kan 27-målssäsongen upprepas & insatt om Cam Brown som är ny i Troja

Lukas Zetterberg behöver komma till skott ofta för att vara effektiv. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

En av nycklarna i SHL-satsningen är att få igång Lukas Zetterbergs skytte som under säsongen 18/19. Då blev det hela 27 mål och 22 assist på 56 matcher. Inklusive slutspel.

Ett målsnitt på 0,48 och ett poängsnitt på 0,88. Vilket gav ett SHL-kontrakt. Sedan återkomsten i VIK har det blivit 24 mål och 24 assist på 88 matcher totalt. Målsnittet har alltså sjunkit från 0,48 till 0,27 och poängsnittet från 0,88 till 0,55.

Såklart beror mycket på att VIK tappat Kalle Östman, Alex Lindelöf och Jonas Liwing, som alla tre med sina finkänsliga handleder kunde smeka fram ”lätta” passningar till storskyttens högerslägga. Men även att Zetterberg haft en del egna skadebekymmer och det med hjärtat. Såklart.

Intressant värre att bloggen hittade ”Lukas Zetterberg Highlights 18/19” där vi kan minnas hur många av målen gick till. Där ofta ovanstående trio lade upp ”enkla” men snabba passningar:

Den stora frågan är vilka som kan duka upp för Zetterberg kommande säsong? Man har länge testat Jimmie Jansson, men det har ej funkat. Kanske har Daniel Gunnarsson tillräckligt mjuka handleder att servera Lukas? Alexander Rauchenwald? Alex Lavoie? Anton Svensson?

Vi ska inte heller glömma att Marcus Bergman var i storslag den säsongen som tredjelänk till Östman och Zetterberg.

Hursomhelst måste VIK nog få tillbaka Zetterberg i 18/19-form för att kunna hota mot SHL på allvar. 27-målsform. 49-poängsform. Detta samtidigt som bevakningen mot nykomlingen 18/19 bara ökat sedan dess. Spännande att se om Paananen & Co. kan lösgöra Zetterberg.

Bloggens många kunniga läsare har säkert kloka teorier om hur Zetterberg ska hitta tillbaka till sitt spel 18/19.

***

Troja har värvat småväxte (170 cm, 71 kg) amerikanen Cam Brown från danska SönderjyskE (Vojens). Talade med en som jobbar för den klubben:

– Cam Brown är en otroligt snabb och mycket smidig playmaker. Se denna video på ett mål som visar hans snabbhet.

– Han fungerar bra både offensivt och defensivt. Han är inte så stor, men han är så snabb att motståndaren ofta inte hinner fånga in honom.

– Han bidrar bra i både boxplay och powerplay. Han är en spelare som bland annat i powerplay är bra på att öppna motståndarens defensiv med sina blixtsnabba rörelser.

– Han har bra händer. Han kommer förmodligen att göra sina mål, men Troja-fansen kommer troligen att se honom mer som en playmaker. Men om han kan få två snabba vingar med sig kommer det att vara farligt.

– Om man måste hitta en ”svaghet” måste det vara hans tekningar – där vinner han förmodligen cirka 50% vilket dock är acceptabelt. Hans brist på storlek innebär också att du sällan ser honom tackla.

– Han är en superkille både på och utanför isen – han bidrar till riktigt bra humör och sedan jobbar han stenhårt oavsett om laget leder eller ligger under.

***

Nu var ju inte detta ovan en kritisk scout som säger detta, utan en som kanske vill vara lite extra positiv till sin f.d ”kollega” i samma förening. Men det låter onekligen som att Brown kan bli en attraktion även om vi drar bort en del socker ovan.

Även Kristianstad har laddat upp med importer. Garanterat kommer någon av de ”mindre” klubbarna chocka. Västervik gör det varje år redan…