Analys tänkta topplags yttrar – en av VIK:s styrkor men hur står man sig mot HV71, Björklöven, Karlskoga, MoDo, Mora, Södertälje & AIK?

Lunsjö var bäst mot Brynäs och insatsen kryddades av ett drömmål. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggens semesterkoll fortsätter här med de tänkta topplagens ytterforwards. Först en koll på trupperna och de som i första hand ska avsluta och förvalta lägen:

(Viktige Simon Öneruds namn föll bort ur HV:s lista. Jag skyller på tryckfelsnisse…)

MoDo ser faktiskt lite tunna ut här då man inte verkat kunna ersätta tunga tappet av Patrik Karlkvist. På pappret. Och vad händer med Johan Harju som gjorde sådan succé?

Men många hoppas och tror att Modigs kan ta en del av produktionen då forwarden ändå gjort 14 mål på 77 SHL-matcher de senaste två åren. Modigs var också vass då IKO gick upp.

Högerskytten Oscar Pettersson är en doldis som dock gjorde 5+1 i slutspelet för Västervik. Här finns nog också en tanke på att hemmasonen ska ta vid där han slutade i våras.

Aagaard gjorde 21 mål i ett väldigt dysfunktionellt Modo. Starkt. Men annars kommer Modo nog förstärka med en riktig ”stjärnytter”. Svenningson kanske kan hitta tillbaka till IKO-formen under nye så hyllade coachen Karlin? Denna taktiskt briljante coach kommer garanterat lyfta många.

***

Mora har fått behålla Johan Persson som såklart kommer ligga runt 30 mål igen med Ljunggren som center. Carlsson lär fortsätta sin utveckling i den kedjan. Toppklass och den kedjan blir något att bita i för de allsvenska försvaren. Igen. Imponerande att Mora lyckades behålla alla tre.

Men sedan lite mer osäkert om Bittner och MacIntyre kan ersätta tappet av Stål-Lyrenäs och i viss mån Eklind. Detta troligen utan att ha en supercenter som Ludvig Larsson vid sin sida. Samma är frågan för alltid unge Wernblom som faktiskt gjorde hela 47 poäng ifjol.

MacIntyre fick dock goda vitsord här via en av bloggens scoutkontakter. Mora brukar alltid bli att räkna med. Viktigt att Miketinac som center kan stärka sina yttrar så att tappet av Larsson inte blir alltför betungande.

***

Södertälje har rensat/tappat så många fina namn: Blomstrand, Olesen, Lindbäck, Carlsson och Bengtsson. Det ser inte alls lika vasst ut på pappret nu. Samuelsson kör sin helt egen väg som sportchef. Som genier eller galningar ofta gör.

Smith gjorde succé i Väsby. Men helt andra krav i Södertälje för forwarden som inte lyckades imponera varken på isen eller off ice med tuffa krav i tyska ligan tidigare. Men har kanske ”smarted up” nu? Otroligt fina AHL-meriter har dock Smith.

Harju, Willman Borvik, Alba och Heikkinen mycket intressanta unga yttrar med både attityd och begåvning. Några av dessa kommer garanterat blomma ut. Borvik imponerande inledningsvis i Kristianstad. Men bara ett mål de sista 21 matcherna får en att undra.

Vissa bloggen talat med menade att VIK borde gått för att ta in hela Anton Svenssons kedja i Tingsryd. Men Harju och centern Felix Olsson hamnade alltså i SSK.

SSK ska också jaga några riktigt bra namn. Säkert både ytter och en center. Förståeligt nog.

***

AIK har två riktiga kvalitetsyttrar i Holm och Lindholm. Men Holm hade en lite sämre säsong ifjol. Är 31-åringen på väg ner eller var det bara ett litet hack i skivan?

Småväxte Gerlach ska vara en renodlad målskytt med sin högerfattning. Oerhört bra skott. Sådana växer inte på träd. Men som ni ser i scoutrapporten finns även flera frågetecken kring 23-åringen. Men AIK har bra centrar som säkert kan balansera upp Gerlach.

Heinerö en solid topp-6/9-forward men i övrigt får vi se vad nye sportchefen Malm presenterar. Flera luckor kvar att fylla.

***

HV71 har även här kanske mest bredd och spets på pappret med många tänkbara yttrar för PP och de två första kedjorna.

Att kaptenen Önerud stannar är stort. Bör också kunna göra många mål. Men Allsvenskan är inte så lätt som många utomstående tror. Önerud har också fyllt 33.

Jonathan Davidsson spelade NHL-hockey så sent som 19/20 efter många poäng i DIF i SHL. Men, som för brorsan Marcus, tyngre på sistone.

En annan riktigt vass högerskytt är såklart Fredrik Forsberg som pangade in 32 mål för BIK 19/20. Lär göra något liknande nu. Finns många bra högerskyttar i Lindbäck (i grunden en grovis som lämnade sin hjältestatus i SSK) och Netterberg (verkar dock gått ner sig lite efter att ha varit en favorit i Pantern för undertecknad.)

Även Matson, alltid med den galna slutspelsblicken och det vilda skägget, kan användas som ytter. Men kanske är högerskytten tänkt som center här så länge Ullström är skadad?

Dock en del frågetecken gör att pressen på Forsberg blir ganska stor att leverera i PP1 och förstakedjan. Får en känsla att HV inte kommer dominera så som många tror. Faktiskt…

***

Karlskoga har tappat Immo och dominante Linus Karlsson. Tillsammans med centern Thorell blytunga tapp. I slutspelet överlägsne Henrik Björklund dock kvar. Björklund var verkligen en spetsig urkraft med eleganterna Thorell och Karlsson. Frågan är hur det går utan dessa?

Ersättarna ser inte så vassa ut på pappret. Collberg har haft en nedåtgående trend. Imponerade inte direkt i tyska andraligan enligt denna scoutrapport tidigare.

Kanske bättre ruter i Lennartsson, en 27-åring som öst in mål i Nybro och Forshaga med sin högerfattning. Intressant och modig satsning där av BIK.

Fakt (en tidigare väldigt lyckad värvning från just Ettan) och Rekonen är solida yttrar som behöver steppa upp ännu mer nu för att lindra de tunga forwardstappen i BIK.

***

Björklöven har väl hela sex tänkbara yttrar för de två första kedjorna och PP. Bra bredd på spetsen alltså: Bengtsson, Liss, Perron, Possler, Hutchings och Viklund.

Dessutom smart med leftare och rightare som kan sätta upp varandra med klubborna inåt isen. Perron lär kunna mata fina passningar gapet på högerskottsvidundret och den allt mer galne och vildsinte Liss. Samma kanske med Possler och Hutchings?

Bengtsson (dock skadedrabbad) blir en bra krydda som ytterligare en stark skytt. Viklund har verkligen utvecklats från en energispelare till en producerande powerforward. Något att se och lära för exempelvis William Wikman i VIK…

***

Då kommer vi slutligen in på mer VIK. Just yttersidan är en av de starkaste lagdelarna i VIK. Precis som för Björklöven finns här fem-sex tänkbara ytterforwards för topp-2-kedjor och PP.

Det finns också en bra mix av rightare och leftare. Svensson var en av de bästa i serien ifjol gällande primära poäng. Och att VIK ser ut att få behålla Lunsjö är stort.

Lunsjö har de senaste 53 matcherna oerhört starka 28+18 för 46 poäng och fina +22 (trots en tung knäskada mitt i detta och inte överdrivet mycket PP). 24-åringen är dessutom i en fin ålder att kunna bli ännu bättre.

Och siffrorna ljuger inte då Lunsjö varit en av lagets klart bästa och mest dynamiska spelare med sin förmåga att bryta mönster, komma på insida och avsluta med klass.

Lägg till Zetterbergs högerskytte och Lavoies playmakeri med sin högerfattning så kan det bitvis bli bra lekstuga framåt, då det även finns vassa spetsbackar att leka med.

Med i bilden finns också vindsnabbe danske VM-spelaren From. Danmark är bättre än någonsin – frågan är om From också är det? 23-åringen dessutom högerfattad.

Och här finns även Marcus Bergman, som i sina bästa stunder faktiskt varit en topp-6-forward i HA.

Se highlights då Bergman lirade med Östman i en offensiv roll 18/19. Ojämne Bergman avslutade också urstarkt förra säsongen efter att ha tagit ny sats i en energiroll.

Här finns också hårt arbetande forwards som Wikman (som tidigare gjort runt 30 poäng och spelat en del PP) och Johansson plus större talangen Gabriel Kangas. 17-åringen gjorde avtryck redan säsongen som gick. Kangas var även bra i serien mot Karlskoga. Lovande nog.

Men även tunga karaktärstapp i kaptenen Fredrik Johansson och Henrik Hetta. Flera av VIK:s toppyttrar är småväxta och endast Frycklund är en storvuxen center. Så det vill till att de mindre välväxta lirarna verkligen får fart på pucken för att inte fastna i armarna på Rahimi, Johan Larsson & Co…

Men hursomhelst är det bara HV71 och Löven som har liknande eller större styrka i sina ytterbesättningar enligt denna bloggs sätt att se på saker. Dock med risk för att jag tappat det på grund av enögdhet.

Men baserat på pappret och lagbyggena just nu är det svårt att komma ifrån den slutsatsen.