Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Analys av backarna i VIK, Södertälje, HV71, Björklöven, Mora, MoDo, AIK & Karlskoga: HV (och faktiskt VIK) bäst offensiv spets – men sedan fler gulsvarta frågetecken än på andra håll

 

Analys av de tänkbara topplagens backsidor. Vi börjar med att se hur backuppställningarna ser ut just nu:

HV71 har laddat på bra även på backsidan. Såklart. Jämfört med HA-lag har de väl obegränsat med pengar?

De har gjort en ”Daniel Gunnarsson” minst gånger två-tre. Nye Billins hade faktiskt 22:a mest istid/match av alla backar i SHL. Torp var en av de flitigaste tacklarna i hela SHL och hade ganska bra med istid (15.31/match i Oskarshamn mot t.ex. Gunnarssons 15.28 i Leksand).

Kvar finns Bertov som hade också bra med istid i SHL dessutom. Karlström blev en favorit för undertecknad (från Almtuna). Hade varit perfekt i VIK som avlastning till Gunnarsson/Jansson. Men nu får VIK hoppas på Roe, Fernholm och Jardeskog istället.

Dessutom har HV rutinerade SHL-meriterade backar som Norbe och Ytterell. HV är laget att att slå. Men hur kommer exempelvis Karlström stå ut att kanske få mycket mindre istid än i Almtuna?

***

Karlskoga blir solida med Larsonsönerna Henrik och Johan som absoluta toppar. Pethrus och Westlund har också varit vassa i sin bästa stunder. Dessa utgör en fin topp-4 med väldigt få frågetecken. BIK blir svårslaget som alltid.

***

Björklöven har en småväxt backsida. Kentää har uppenbarligen inte alls brytt sig om storleken som Zäta gjort i VIK.  Men Rahimi är seriens troligen bäste ”polis” förstås. Spelskicklige Karl Johansson hamnade väl lite i mängdens förbannelse ifjol, nya tag nu.

Plant spelar imponerande stort trots sina modesta mått, men åkte på många stora och små skador/smällar säsongen som gick. Hur länge håller det? Nörstebö är ren kvalitet som spelskicklig topp-4-back. Saknas i Mora.

Den stora frågan är hur bra nye Vainio är. En högerfattad finländare som gjort en riktigt bra säsong i Liiga (8+18 19/20). Ska ha ett bra skott enligt bloggens källa. Men också skadedrabbad och kanske lite skör, trots storleken.

***

I Södertälje blir det viktigt att Hjelm fortsätter vara produktiv, trots att åldern (33) kanske börjar göra sig påmind. Samma med Von Sivers (snart 33). Frågan är var det tar vägen för Malmström som plötsligt fick mycket mindre istid i slutspelet mot Västervik.

Nordsäter kom in från Leksand och fick mycket istid. Frågan är om Samuelsson räknar med fortsatt topp-4 där? Hursomhelst kommer nog SSK ta in några topp-4-backar till. Offensive rightaren Ullman kanske redan klar? Behövs en högerkanon här.

***

AIK har bara tre backar på kontrakt hittills. Steven Johnson blir spännande att följa då denne sågades av en av bloggens professionella scoutkontakter här. Ett utlåtande nye sportchefen Malm faktiskt bemötte.

Skulle inte förvåna om AIK laddar upp med topp-4-backar som Deilert och Norin. Mycket jobb kvar här, eller så ska bara de sista fyra backarna presenteras.

***

MoDo ser bra ut på pappret. De har cirka fem tänkbara topp-4-backar. Skadedrabbade superveteranen Viklund, 35, Bernhardt, Dahlroth, Hasa (som gjorde succé i Almtuna och var nästan lika bra som Karlström där) och Näsén (som alltså visade enorm karaktär trots Malmös intresse, då VIK istället tappade Molldén).

Fortfarande blott 18 år gamle Hugo Styf är en talang som fick mycket istid inledningsvis säsongen som gick. Men sedan ebbade det ut.

Högerfattade Näsén blir väldigt viktigt och ensam som den ende kanske riktigt offensivt potente backen på pappret. Skulle inte alls förvåna om MoDo tar in ytterligare en offensivt spetsback längre fram.

***

Mora har tappat sin ledande offensiva back i Nörstebö. Detta utan att ha riktigt ersatt honom. Istället hoppas Mora nog på att Bergkvist (ny från Karlskoga) och Gustav Berglund kan gå in och fylla norrmannens kostym. Bergkvist har definitivt talangen.

Berglund har också fin talang i sin rörlighet, storlek och händer. Det såg vi i Västerås. Men Berglund var ganska långt ifrån att få ihop både defensiv och offensiv i VIK, och hamnade utanför laget trots att VIK var relativt mediokra 20/21.

Amnér är en beprövad topp-4 på nivån, men börjar närma sig åldern då många tappar lite kvalitet.

Masuhr är 38 (!) och fortsätter trots -13 på bara 27 matcher ifjol. Men Masuhr är högerfattad och här är Mora lite tunna. Bara nämnde Berglund och unge Larsson är högerfattade.

Mora skulle behöva en beprövad högerfattad topp-4-back. Men samtidigt imponerade unge Larsson på bloggen bitvis ifjol. Mora är som BIK. De brukar alltid hitta en väg.

***

Hur står sig då VIK i allt detta? Tillsammans med HV71 har VIK seriens bästa offensiva spets på pappret med Gunnarsson och Jansson. Det blir svårt för motståndarna att hantera två sådana vapen på blå.

Efter toppduon är det betydligt fler frågetecken i VIK än hos många andra. Skadedrabbade Fernholm får lite mixade omdömen från AIK, men var enligt många en av seriens bättre backar i Hästen 19/20. Det måste han vara igen om VIK ska nå riktigt långt, ty Gulsvart behöver en vass Fernholm i en topp-4.

Roe är också tänkt som en topp-4, direkt från ECHL som en kapten i All Star-matchen där. Undertecknad har scoutat Roe i ECHL-slutspelet och då såg han bra ut med sin rörlighet (trots sin 193 cm), spelsinne och passningsspel. Men spelet påminner ju en del om ping-pong där. Det böljar otroligt utan långa anfall. Så svårt att bedöma.

Det är inte helt givet att Fernholm/Roe kommer lyckas som topp-4. I så fall går nog först lotten till tuffe Jardeskog, som var en topp-4 i Västervik som gick långt i slutspelet. Men annars har inte Jardeskog så mycket rutin från topphockey och tillhörande krav.

Efter det finns Tornberg (som hade en mycket jobbig säsong spel- och skademässigt) och på nivån oprövade Östman, vars viljestyrka och karaktär hyllas. Ska spela betydligt större än sin storlek. Tornberg kanske också kan få ihop sin potential om han får vara frisk.

Men hursomhelst hänger mycket av VIK:s lycka på att Roe och Fernholm (eller Jardeskog) lyckas i topp-4-roller. Då kan det bli riktigt kul, annars lite jobbigt…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1626360627
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1415685200944631815";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1415685200944631815";s:5:"pDate";s:19:"2021-07-15 14:50:28";}}";

4 Kommentarer

 1. Jonathan

  MoDo ska ha in två backar till, Wahlberg och Folin ryktas vara klara.

  1. Mikael Norén

   Vilken bredd Modo får! Men hade inte en till offensiv spetsback varit ännu bättre?

 2. Peter

  Väldigt bra analys. Det ryktas visst att Alex Trivellato är på väg till Heilbronner Falken i DEL2. Jag hade gärna sett att Alex hade blivit kvar i VIK.

 3. Bonzon

  En liten längre skada på Jansson eller Gunnarsson vill man inte ens tänka på…😬

Tweets

Andreas Häggström - AvatarscottfukamiAndreas Häggström

Scout om Renars Krastenbergs, ny i SSK. Var tydligen aktuell för KHL. #twittssk https://t.co/ZxIR6RuIqt https://t.co/TYicI3d9Tl

SvaraRetweetFavorit
Adam Karlberg Gonzalez - AvatarKaamelenAdam Karlberg Gonzalez

RT @VIKFanCentral: Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt om ny…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @adamjjohansson: Den gulsvarta analysen. Västerås ser bra ut. Kan bli en otäck motståndare för många lag i vinter. https://t.co/TvM2hc…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto