Insatt om Modos nye Sam Vigneault – och hur står sig VIK:s centrar i konkurrensen med även Södertälje, Björklöven, Karlskoga, HV71, AIK och Mora?

Isak Skedungs "comeback" blir spännande följa. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

MoDo har värvat store centern Sam Vigneault som har fina meriter från många säsonger i AHL. Senast i tyska Crimmitschau (DEL2, andraligan) där bloggen talade med en expert på den klubben:

– Vigneault – precis som Jeremy Williams långt tidigare – kom till Crimmitschau under pågående säsong. Förstecentern, Scott Timmins, hade en skada, så vi behövde en ersättare.

– Sam är en väldigt lång center (196 cm), därför kan han täcka pucken mycket bra. Hans händer är ganska bra. Fötterna är genomsnittliga. Tuffhet/hårdhet är ganska låg.

– Enligt min mening måste han förbättra sin poänginstinkt/offensiv och han kan vara lite mer självisk framför nätet för att lyckas göra fler mål. Men om han får offensivt starka yttrar, som han hade i Mathieu Lemay i Crimmitschau, kan han vara en mycket värdefull spelare för varje lag. Hans stora AHL-erfarenhet är också värdefull.

***

Frågan är hur Mikael Frycklund, Alexander Rauchenwald, Filip Karlsson och Isak Skedung står sig i konkurrensen med övriga troliga topplag?

Nedan är en skiss på tänkbara topp-4 gällande centrar för de troliga topp-8-lagen som har sina trupper ganska, eller helt, färdiga (övriga lag har flera luckor):

De troliga topplagens möjliga centrar.

Ber på förhand ursäkt för om jag missat någon eller bör prioritera annorlunda. Kommentera och rätta gärna!

Att hitta bra centrar är bland det svåraste som finns, tillsammans med högerfattade offensiva backar. Så säger alltid folk på insidan till bloggen.

Vi ser att konkurrensen är tuff. HV71 har laddat upp med David Ullström. Denne gjorde en stark säsong i NLA (i urstarka och dyra Lugano i schweiziska toppligan) senast och är på pappret seriens överlägset bäste center. Men 32-åringen ska opera en höft och kommer in senare i höst, om planen håller.

Från Björklöven har HV tagit in Tyler Vesel, som kommer få dra ett tungt lass med extremt höga förväntningar. Och kan Marcus Davidsson vända sin tvärt nedåtgående trend efter SHL-succé i Djurgården tidigare?

Löven hoppas att Fitzgerald och Girard ska ersätta Vesel, vilket inte är helt säkert de lyckas med. Men det finns ju oerhört bra bredd med både Ottosson och Fredric Andersson som håller hög klass.

Karlskoga lider verkligen av tappet av Gustaf Thorell, som nog är oersättlig för de pengarna han spelade för hemma i Karlskoga.

Ser lite centertunt ut i BIK utan Thorell, men de hittar ofta en väg. Thorell kanske får hemlängtan i Tjeckien. Gustaf Franzén exploderar dock garanterat med 40-50 poäng. Såklart. Men hur är David Lindqvists kropp, bara en halv säsong ifjol?

Många frågetecken i Södertälje då Mikael Samuelsson gjort en lite gåtfull utrensning av ”mjuka” spelare, men har samtidigt tagit in Smith och Lindberg som tidigare haft frågetecken just off ice m.m. Men Felix Olsson en spännande paketlösning med yttern Jonathan Harju från Tingsryd. De var Anton Svenssons lekkamrater.

AIK har kanske lite i det tysta fått en fin centersida nu med hemkommande Christian Sandberg. Och spelgeniet Fredric Weigel är kvar. Dessutom bra djup med mångsidige Lucas Carlsson in från Södertälje och Wemmenborn stark breddcenter från Malmö.

För Modo gäller det att MacMaster och ovan nämnde Vigneault lyckas att omsätta sina AHL-meriter till allsvensk succé. Dock dock finns väldigt solida Erik Karlsson och Sylwander där. Hur mycket offensiv har Karlsson efter flera 20-poängssäsonger i Liiga?

Mora har ett tungt centertapp i Ludvig Larsson som var ett superfynd. Men Daniel Ljunggren är kanske seriens bästa rena passningsspelare och Miketinac blommar säkert ut i Mora som så många andra. Robin Johansson är den ultimate fjärdecentern som tar nästan alla tekningar.

Vad står då VIK i allt detta? Konkurrensen är bitvis mycket hård. Men det visste vi ju såklart redan. Det positiva är att det finns en hög högstnivå. Kan genombrottstarke Frycklund hitta sin 40-poängsform som gav SHL-kontrakt är mycket vunnet.

Kan smarte allroundcentern Alexander Rauchenwald visa varför han fått och erbjöds mer stora pengar i Österrike får VIK en mycket bra topp-2-centerduo. Men Frycklund har haft skador, så även Rauchenwald som även ska ställa om till HA-hockey.

Skedung och Karlsson är bägge SHL-meriterade och rätt ålder för större eller mindre genombrott. Särskilt Skedung såg ut som en ny spelare innan Corona slog till. Och när jag såg lite klipp från försäsongen nu såg det ut lite som ”pojken blivit en man”.

Det behöver VIK i den hårda konkurrensen och Thomas Paananen har länge sagt sig tro på ett stort genombrott för Skedung då jag talat med coachen.

Det är dock fler lag än VIK som har vissa frågetecken på centersidan, av olika art. Sällan går HA-lag in med helt kompletta och ”kassaskåpssäkra” centeruppsättningar.

Dock ingår fler lagdelar givetvis, och bloggen kommer nu börja titta lite mer på de andra lagen för att kunna leverera ett oerhört genomtänkt, och kanske även bra, tabelltips närmare seriestart…

1 Response

  1. Martin skriver:

    Glömde taylor matson i Hv71 centerlina