Hetta till slut definitivt borträknad och verkligen upp till bevis gällande tuffhet för att undvika nytt Karlskoga-debacle & scout/insatt om Cheek ny i Kristianstad och jmf. Brown i Troja

Anthon Eriksson var bitvis tuff. Vilka forwards ska vara det 21-22? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under tisdagen blev Henrik Hetta presenterad av danska topplaget Rungsted. Hetta kommer saknas i VIK då han var en av få som stod för tuffhet och hårdhet.

När VIK dessutom valde att gå skilda vägar med väldigt ojämne men starke och bitvis ”elake” Anthon Eriksson blir det verkligen upp till bevis för VIK i de fysiska delarna av spelet. Med slutspelsserien mot Karlskoga på näthinnan är det inget som VIK-fansen vill få se igen.

Anthon Eriksson tog en fight när Piteå körde över Marcus Dahlbom två gånger i det heta och lyckosamma kvalet mot HA tidigare. Sådant kan nog väcka laget. Vem ska göra det nu, förutom Jardeskog? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Domarbasen för Allsvenskan, Björn Wettergren, är kvar. Ni vet han som tillsatte helt tandlösa domare i slutspelet. Som missade precis allt i match 1 i Karlskoga, bland annat. Trots dessa fyra domare på isen: Petter Norman, Alexander Österberg och linjedomarna Mathias Naperotti och André Ahlström.

Vilket resulterade i att Lukas Zetterberg och Fredrik Johansson försvann med alltid lika otäcka huvudskador. Men samtidigt var inte VIK alls redo för slutspelshockey.

Samme domarchef som dessutom på något sätt förklarade bort Fredrik Johanssons så ovärdiga sorti som hockeyspelare, trots videobedömning (!). Detta efter en crosschecking i huvudet långt efter avblåsning mot Karlskoga av Mikael Eriksson.

Nu skulle ju Freddan slutat ändå, men som Freddan sa till mig, inte utan bitterhet:

”Domarna är så noggranna hur man ska ha skridskorna på millimetern vid tekningar, men sedan släpper de en crosscheck i huvudet långt efter signal…”

***

Så inkompetensen (eller vad det nu är) lär fortsätta grassera från domarhåll med samma folk bakom spakarna. Lagen kan alltså inte räkna med något större stöd därifrån.

Skulle vanliga knegare gör sådana bedömningsmisstag skulle vi nog ganska kvickt förlora jobbet. Men kanske är det brist på bra folk i den branschen.

Så då blir det fortsatt viktigt att lagen kan försvara sig själva. Positivt är att VIK på backsidan har väldigt bra storlek till att börja med. Jardeskog är dessutom rejält tuff och det är en uppgradering mot fjolåret då ingen back hade någon tuffhet att tala om.

Många hoppas också på att Roe kan utnyttja sina 193 centimeter, men på pappret ska det vara lite mer en spelande back.

194 centimeter Gunnarsson kommer ge SHL-pondus och Jansson kan förhoppningsvis spela ännu fränare. Östman ska vara mycket tuff mentalt, men inte den störste storleksmässigt.

Framåt har man inte ersatt tappen av karaktärsspelarna Hetta och Eriksson. Där även Marklund försökte bidra. Så forwardsmässigt kan det bli mjukt om inte alla steppar upp.

Rauchenwald ska dock klara trafik bra och såg ganska frän ut då jag såg några matcher tidigare. Frycklund har ju storlek att använda och en viss tjurighet som förhoppningsvis kan användas på rätt sätt.

Men oavsett detta ovan kommer nog Karlskoga & Co. åter känna sig bekväma att ta sig nya friheter mot VIK (för att sedan blåneka och typ säga att man är tidernas schysstaste lag i det väloljade maskineriet).

Bara 13 forwards och sju backar idag. Skulle inte alls förvåna om Z längre fram fyller på med några mycket mer aggressiva och hårdföra spelare. Det kommer behövas inför slutspelet.

***

Apropå stora och tuffa spelare. Kristianstad har i sin nysatsning (som initierade KIK-kännaren Max Strömberg Melin på Twitter menar kommer ge en topp-6) tidigare värvat forwarden Trevor Cheek från danska ligan.

– Stark och stor kille, men jag har bara sett honom en match i AHL för några år sedan, säger en NHL-scout till bloggen. Center den matchen, PK, inget PP. Visade inte mycket skills, så jag kan föreställa mig att han gör de flesta av sina poäng runt nätet då han använder sin storlek där. Fötterna såg ganska tunga ut dock.

En annan källa (hockeymagasinet.dk) som noga följer danska ligan:

– Trevor Cheek är en helt annan typ av spelare än Cam Brown (som Troja tog in från Danmark). Cheek är stor och lever på sin stora kroppshydda.

– Han är inte lika snabb som exempelvis Cam Brown, men han kan röra sig snabbt över en kort sträcka, känner jag. Men han är en smart spelare som ”glider” mycket runt på sina skridskor, men det fungerar bra.

– Jag kan hålla med om att han inte är särskilt bra tekniskt på skridskor, men jag tror faktiskt att han kompenserar bra för det genom sin fysik. Är svår att flytta framför målet och trots sin storlek är han rörlig när han ser en chans. Han är bra på att sätta sig i respekt för sin motståndare.

– Hans styrkor är i offensiven, men han är också bra på boxplay. Han är en ledartyp och var ”C” kapten i Rødovre. Han är inte en ”fancy lirare” utan en som passar bra in i ett hårt arbetande lag. Men helt klart om jag var tvungen att välja mellan Brown och Cheek, då är valet enkelt – Brown.

***

En spelare som Cheek vore kanske bra för VIK att få in inför slutspelet?

***

Men hur viktigt är egentligen tuffhet i dagens hockey? Fråga John Davidsson och Jeff Gorton, tidigare president respektive GM i New York Rangers.

De fick bägge plötsligt sparken på dagen då deras väldigt talangfulla lagbygge inte ansågs ha tillräckligt med just den varan. Tuffhet och offervilja.

Efterföljande GM Chris Drury är på väg att kasta runt 200 miljoner kronor via ett sexårskontrakt (!) på en hårding som Barclay Goodrow. Goodrow har aldrig gjort mer än åtta mål en lång NHL-säsong. Men han bidrar med mycket annat.

Säger något om hur tuffhet kan, eller kanske bör, värderas.

5 svar

 1. Olli skriver:

  Helt rätt analys! Om VIK fortfarande inte har förstått detta så blir slutresultatet detsamma som föregående år.

 2. Alkemisten skriver:

  Ganska tragiskt att vi ska behöva ha spelare för upprätthålla en terrorbalans, felet är vi har domare som inte dömer efter regelverket samt en disciplinnämnd som är ett skämt.
  Allt detta underblåses av en Värmlänning(Harald Luckner) i CMores lönelista som vägrar ändra sig om man ser på repris vad som egentligen hände, han sätter tonen för disciplinnämnden redan i direktsändning.

 3. Peter T skriver:

  Under säsongen som stundar, är jag ganska säker på att Z:a kommer att ta in nån stor, stark, hård å elak back.
  Kanske ytterligare en forward med liknande kvaliteter.
  En back jag gärna skulle se i VIK, är en back med ganska begränsade skills vad gäller skridskoåkning, och puckdribling, nämligen Bibic.
  En spelare jag alltid har ogillat nått fruktansvärt.
  Men att ha i sitt eget lag, det vore mumma.
  Han kan spela otroligt ”fult”, samt sätta stopp i spelet i egen zon.

 4. Jeppe skriver:

  Fantastisk blogg som vanligt Micke!

  Jag har alltid sagt att jag avskyr när man pratar om ”skills” som något som bara. Betyder att man kan trä pucken igenom tunnlar o Zorrofinter och annat. Jag pratade om Marcus Söderkvist som en spelare med skills, Freddan likaså.. Lindh Stefan Holmgren… ett lag behöver många olika skills, men dom kan förståss komma genom många olika spelare…. hade inte Niklas Johansson slarvat bort slangen så kanske Västerås redan hade varit ett SHL lag.. för vem vet vad som hade kunnat hända om vi inte behövt börja om i Ettan? Det hade inte hänt om Freddan haft sällskap med Slangen…. det vägrar jag att tro!

 5. Bozo skriver:

  Tror inte det handlar så mycket om fysisk tuffhet. Snarare psykisk. Det gäller att vilja vinna till vilket pris som helst och då finns det flera strategier. Se Italien i fotbolls EM. De hade tuffingar till mittbackar men sedan loppor till offensiva spelare som filmade till sig mycket utan bestraffningar. Italien var helt klart det lag som ville vinna mest och det gjorde de också, på pappret hade de inför turneringen ett högst mediokert lag.