VIK är äntligen ur den stora svackan nu – både spel- och resultatmässigt – efter stark insats och seger mot skickliga Södertälje via vasst skytte där Cheek fick sista ordet

 

VIK är äntligen ur den stora svackan nu. Både spel- och resultatmässigt. Detta via en seger med 5-4 efter övertid hemma mot nystarka Södertälje på fredagskvällen.

Nu har VIK spelat allt bättre hockey på sistone vilket givit poäng i sju av de senaste nio matcherna. Så den stora svackan kan vi lägga bakom oss på alla sätt, vilket alltså även backas upp av resultaten.

Som senast i Södertälje höll VIK jämna steg i 1:a; 5-6 chanser till SSK i 5v5. Sist i Scaniarinken spelade VIK bra och jämnt med SSK i ungefär i halva matchen. Detta tills orken kanske tröt, både fysiskt och mentalt. Andra bullar nu, skulle det visa sig.

Tidigt 1-0 via en kontring efter puckvinst av Gunnarsson och Jardeskog i hörnet, smart pass Svensson till vindsnabbe Bergman som avslutade kliniskt i krysset redan efter 1.46.

2-0 efter 4.54 via en ny kontring efter stark och åter bländande Kangas och Jansson, sedan ”trippel-NP” av Lunsjö i puckvinst, dragning och precist skott i nät.

En formstark kapten i Jansson fixade PP med eget lysande åk. Bra lir av Dowers PP-enhet där Robertsson prickade ribbkrysset.

Dock slarv av Frycklund och Lunsjö i PP. 2-1 efter märkligt skott från bakom förlängda mållinjen mot JG som gav retur, och JG sålde kanske lite tidigt och alldeles för låg och enkel dragning Liljewall efter 11.33. JG måste bara vara bättre där om VIK ska lyfta på allvar.

Farlig styrning Bergman mot för kvällen skakig Tolopilo. Istället 2-2 efter VIK släppte en gubbe ren framför JG som på något sätt styrde in pucken. Solkar offside missades tyvärr före 2-2-målet, men VIK skulle få mer tur med domarinblandning senare.

VIK var bra i mitten på första perioden, det börjar släppa lite spelmässigt. SSK vissa problem i egen zon då Jansson, Gunnarsson och Albano och övriga backar vågade stötbryta högt.

Fortsätt jämnt med 7-6 chanser VIK i 5v5 i 2a, men 0-5 chanser SSK PP. Okey start på andra, men Engsund nätade på fin kontring då JG åter var alldeles för låg och 2-3 efter 23.18. Sedan skapade Dower, men det öppna målet missades. Även Bergman missade halvöppet mål.

Slarvpass i blindo av samme Dower i mittzon gav PP SSK. Men VIK:s BP har verkligen lyft. Mer SSK efter PP:et men JG spelade upp sig. Lindelöf på humör, briljerade och låg bakom flera chanser med sina silkeslena händer.

VIK bra mot slutet och slitet i BP av Skedung gjorde att Kangas fick briljera i stor stil med att ta fram pucken från bakom mål och elegant vända borta alla och 3-3 högt bakom Tolopilo i BP, med god hjälp av studs mot domaren efter 37 minuter.

Jardeskog hade en olycklig puckout i slutet, tur att BP är bra. Jansson, Lindelöf och Kangas ledde laget, men skulle man orka man så här i 60+?

VIK inledde även tredje perioden starkt och skapade flera chanser. Gunnarsson dribblade sig fram till en egen jättechans, och Dower bommade dubbelchans.

Jardeskog hade bitvis en jobbig afton och tappade puck, men Bohm gjorde sin kanske bästa match för säsongen och räddade upp även den situationen. Östman stack upp (alla backar var riktigt bra) och hade ett fräsande skott högt mot Tolopilo.

4-3 kom efter en fin aktion i egen zon av Bergman, och Svensson fick en spelvändning som är #11:s klart bästa gren och pucken satt som en strut i krysset. Ett klassmål i spelvändning som vi sett så många gånger från Svensson.

Efter målet tryckte SSK på bra men VIK försvarade sig väl. Anthon Eriksson stack upp och var nära att sätta 5-3. Istället blev Eriksson senare utvisad för att ha sprutat snö på Tolopilo.

Lite surt att precis efter denna utvisning trippades Skedung solklart men då var inte domarna lika sugna paragrafryttare. 4-4 i PP efter 55.55 efter pangskott av Norbe. Det var verkligen jämnt och chanserna i tredje slutade 7-7 i spel 5v5.

I slutet dukade Dower och Albano snyggt upp för Cheek, men bom. Under övertiden fick dock Cheek sin revansch med ett välplacerat skott i krysset, efter en perfekt skymning av Frycklund vid 61.51. Dessförinnan hade Dower åkte sig till ett friläge.

SAMMANFATTNING

Det börjar äntligen likna ett hockeylag av VIK! Bra intensitet i dryga 61 minuter denna afton. Det var en trevlig hockeymatch då VIK alltså spelade helt jämnt med tredjeplacerade topplaget Södertälje.

Skotten slutade talade nog 38-38 och chanserna i 5v5 19-19 enligt bloggens noter. SSK flest skapade chanser i PP med 6-2 där.

Detta var nog säsongens skönaste seger med tanke på allt som hänt. Och även med tanke på att VIK nu äntligen börjat spela mycket bättre hockey än tidigare.

En stor skillnad är nu att när det defensiva lagarbetet är så här mycket bättre, då vinner VIK puck snabbare och orkar därmed kontra som vid både 1-0 och 2-0 samt 4-3. VIK har ju utmärkta kontringsforwards i exempelvis Svensson, Lunjsö och Bergman (då #25 är i målstim som just nu).

Just spelvändningar har VIK haft så svårt att få till, vilket tidigare skadat detta lag som ju lite är byggt för att kunna spelvända med bra djupledsspel. Med bland annat nyss nämnda kontringsstarka forwards.

Nu jobbade VIK mycket hårt som ett lag över hela isen, men samtidigt med hjärna så att man backade upp varandra vid behov med färre soloäventyr. JG har fortsatt problem att målvakten blir väl låg ibland, men sedan spelade 30-åringen upp sig rejält.

Dock förtjänar Ian fler matcher nu, målvaktsmatchen är vidöppen fortsatt i bloggens värld. Trots allt har Ian bättre siffror också, även om JG på totalen lyft senaste tio omgångarna.

Detta kan ha varit säsongen bästa insats av alla backar samlat. Det var väldigt få misstag och en sådan som Bohm visade varför det blivit så många matcher i SHL med utmärkt spel utan puck, speciellt i BP. Det skulle inte förvåna om en veteran som Bohm varvar upp ordentligt nu när matcherna börjar betyda allt mer mot vårkanten.

Framförallt var Lindelöf som en helt ny spelare plötsligt. Borta var det smått ofattbara slarvet från tidigare, och nu var #66 så där magnifik med sin utsökta teknik, vilket gav ett SHL-kontrakt tidigare. Tänk om Lindelöf kan fortsätta så här nu.

Jansson tar verkligen tag i grejer på isen som en kapten bör, och är särskilt bra att på sin ”gap controll” och tar ofta bort tid och yta för spelare i mittzon mot offensiv blå. Det är för övrigt en av få saker jag tycker VIK gjort bra länge, att backarna står upp bra i sin gap control.

Framåt var det åter Kangas som var bäst med 9-1 i NP och 3-3-målet var en fröjd att skåda i box play. #79 låg även bakom 2-0-målet. Kangas fick dock bara 11:52 och nu måste yttern få mer istid.

Lunsjö var också nyttig igen över hela banan med 8-1, och ett högklassigt mål och minst en fantastisk skottblock i en kombo av finess och uppoffrande spel som gör #56 unik. Jesper Johansson utgick av oklar anledning.

Har lite svårt att förstå att JJ14 ska lira center, samtidigt är det svårt att klaga när laget spelar så mycket bättre som en helhet nu. Tänk att VIK alltså har två relativt välmeriterade centrar som Aronsson och Speers ej ombytta (om jag inte missat att de har någon skada).

Speers satt med NJ under matchen om jag inte såg fel, frågan är vad som händer där? Spännande tider väntar desto närmare den 15:e februari vi kommer.

Lite sparkapital också att Frycklund inte är på sin topp, dock nyttig, och att Patrik Berglund fortfarande bara tränar med laget. Tänk om detta VIK kan kryddas med en formtoppad (eller helt skadefri?) Frycklund och en hungrig ”Bulan”, plus kanske att NJ kan trolla in något ytterligare starkt namn efter lite spelaraffärer?

Som sagt är det inte så enormt stor skillnad på botten och toppen i serien, kan VIK bara fortsätta bli lite bättre så… Samtidigt är varje poäng enormt viktig då det negativa kvalspöket inte heller är långt borta.

Till sist måste vi berömma Paananens stryktålighet efter allt som hänt, och nu har ju laget börjat spela bättre hockey sedan NJ kom in och stöttade upp tränarparet. Tränarna får beröm för sin prestigelöshet i att förenkla till några få saker att göra bra och fokusera på.

PUCKLIGAN

5 Gabriel Kangas

4 Alexander Lindelöf

3 Jimmie Jansson

2 Anton Svensson

1 Marcus Bergman

11 svar

 1. Håkan Bråkan skriver:

  Om några år kanske vi har en högstaliga som innehåller 20 lag i två delar med norra och södra, samt slutspel. Då gäller det att ligga rätt i tabellen.
  Kan bli svårt att ta poäng mot Modo, men men……….

 2. Strubbas skriver:

  Vi får nog se de senaste 5-10 matcherna som försäsong då nya spelare tillkommit. Tror verkligen NJ ha en plan för detta framledes. Börjar känna framtidstro.

 3. SHL skriver:

  Vad tror ni om möjligheterna att ta steget till SHL 2024 om, som det ser ut nu, HV eller Malmö åker ur och till HA?
  Två ekonomiskt starka klubbar med bra organisation.

  • C skriver:

   Jag tror att de närmaste säsongerna kommer se ut på följande sätt. 3-5 klubbar fortsätter öka budget mm och kan vara med och slåss om att gå upp varje säsong. Övriga lag kommer aldrig ha en chans ens för när det drar ihop sig så köper helt enkelt serieledarna upp de bästa spelarna i serien. HV köpte Powels förra säsongen och Modo har köpt både Brickley och Vela nu. (Skriver köpt för de betalade en övergångssumma för spelarna till Västervik i samtliga fall). Ganska ovanligt att göra så eftersom kontrakten bara gäller några månader men det är ett sätt satt säkra uppflyttning helt enkelt. Dessutom skrämmer man övriga lag som väljer att sitta lite på stålarna till ett annat år.

   Detta drar isär HA mer och mer. Jag är ju partisk men skulle inte en ny utökning av SHL vara bra? Vill de inte ha DIF, AIK, Löven och Modo mf i SHL? Vore intressant att se hur mycket topplagen i HA närmat sig omsättningen som SHL lagen har om vi tar bort TV avtalen.

   Dock så ska man inte ta för allvarligt om en säsong går dåligt för ett lag med bra organisation och ekonomi. Spelare och ledare byts ut så lätt numera så tex nästan hela VIK kan vara nytt till nästa säsong. Z fastnade lite i att ”bra spelare kostar” och så glömmer man scouta ordentligt. Tex Daniel Brickley hörde själv av sig till Västervik och frågade om han fick komma dit. Han hade knappast en kanonlön när serien startade. NJ berättade ju att Brock Little var nästan gratis i VIK podden. Så att både ha mycket pengar men att även kunna fynda är viktigt.
   Allt snack om att ”vi kommer inte gå upp de närmaste 10 åren” mm är bara att glömma för träffar vi rätt i värvningar och framförallt målvakt så kan det vara vi likaväl som det kan vara löven eller Modo nu. Å ju starkare vi växer oss på marknad, ju större blir chansen. Dock så var det aldrig nära med Z som sportchef men med NJ är chansen klart större.

   Möjligheten för VIK till SHL redan nästa säsong?
   Att få ner Malmö eller HV är inte bra. Hade varit bättre med typ ett Oskarshamn som slagits i spillror ekonomiskt för deras platå att stå på är nog inte så grundmurad än.
   Dock kan vi ju se att Djurgården inte alls varit så bra som man trott trots att de kom ner, har 6 miljoner extra i bidrag samt några SHL spelare men det hackar ändå. VIK har faktiskt 7-5 mot DIF i poäng den här säsongen trots att vi inte varit bra.
   Jag tror mer att det handlar om vilket av lagen som har möjlighet att satsa som ”råkar” träffa rätt med lagbygge, skador mm och sen går man lite all in som HV gjorde förra säsongen och Modo gör nu.

   Går Modo upp nu så är potentiella lag att gå upp nästa säsong är Löven, DIF, HV/Malmö SSK och kanske VIK. (Hjärtat säger det). Mora och BIK har nog inte de ekonomiska musklerna när det verkligen gäller.

   Sen handlar det om att hålla sig kvar när man väl är uppe så för VIKs del vore nog det bästa om man spelade semifinal en säsong, final säsongen efter och gick upp sen. Då har man byggt en mycket starkare grund att stå på som gör att man kan stanna i SHL sen.

   VIK går nog inte upp nästa säsong men inom 3 säsongen från och med nu så är det mycket mer troligt än vad det var när SHL24 presenterades.

   Varför? Helt enkelt för att VIK är påväg att bygga en SHL organisation runt om isen och då får
   man de ekonomiska musklerna som ger förutsättningar att ”träffa rätt”. Mora och Karlskoga kan aldrig mäta sig med Västerås i invånarantal mm. Därav vinner storstäderna i längden.

   Hade VIK haft Modos säsong i år hade det nog skakats fram pengar till Brickley och Vela här med men nu blir det istället så man sparar på slantarna och lånar spelare från SHL för att spela av säsongen eftersom Modo ändå kommer gå upp. DIF verkar tänka lite likadant.

   Vill åter påpeka vilket otroligt jobb klubben har gjort med sponsorer mm. Vi supporter ser bara spelarna, tränarna och lite publiksiffror men VIKs kurva utanför isen pekar brant uppåt. Därför kan vi se fram emot en nya spännande säsonger flera år framåt även om vi inte får upp för vi är verkligen på uppgång som förening.

   Orkar någon fortfarande läsa är jag imponerad 😉

 4. C skriver:

  Kanske den där Nordmark inte är så tokig ändå. Trots allt börjar saker och ting sätta sig i försvaret. (Dock svajigt då och då). SSK hade väll spöat både Modo och Löven den sista tiden så ingen dålig skalp det här.

  Sen är det rätt kul att JJ14 lirar center och Speers som lirat NHL sitter på läktaren. Jag har alltid känt att JJ14 fått alldeles för lite kredd. Han tog över Söderkvists roll i laget och gör den kanon.

  • Mattias skriver:

   JJ14 är riktigt bra i en roll som ofta hamnar i skymundan i modern hockey – men ack så viktig den är i verkligheten. Jag vill nog påstå att han är en av de viktigare spelarna i VIK de senaste säsongerna!

 5. Stalle skriver:

  JG och J Jansson kan spela för jäkla bra när dom spelar med självförtroende! Men JG var osäker med sina beslut hela matchen mot SSK, och J Jansson stundtals gånger vilket smittar av sig! Frycklund och Bergman hade massa energi vilket gav ringar på vattnet! Man kan se saker från olika perspektiv!

 6. Musse skriver:

  Att spruta snö på målvakten med flit (alltså inte att blanda ihop med att man bromsar för att undvika en kollision med målvakten) har länge varit utvisning. Det vet alla som håller på med hockey, så det kan inte ha undgått Anton. Att göra som han gjorde i det läget är så korkat att man baxnar, förstöra för laget och bli bänkad de sista minuterna. Närå Paananen spelade honom direkt efter utvisningen när han uppenbarligen är ur balans och tar ut sin frustration på domarna efter slutsignalen. Bedrövligt!

  • Pelle skriver:

   Jag hade ingen koll på den här regeln. Jag letade och hittade inte när regeln ändrades, men 2016 var det fortfarande tillåtet. Då blev en spelare utvisad för att han slagit en spelare som sprutat snö på målvakten. Han blev arg för att han tyckte det var orättvist. Då sa domaren ”Har du aldrig provocerat en motståndare?”
   Jag såg att man också kan bli utvisad för kränkande språkbruk. Kom kanske samtidigt med snösprutsregeln. Att provocera en motståndare anses tydligen inte lika okej som förr. Men istället så åker spelarna runt och puttar på varandra, så det finns fortfarande kvar provokationer. Man kan tycka att provokationer hör till spelet i viss mån.

 7. Bozo skriver:

  Skulle inte förvåna om NJ och Paananen blir match made in heaven. NJ ångvält mot spelarna medan P coachar. Sen behöver dock frågetecknen gällande matchtaktik rätas ut.

 8. UliH skriver:

  GK 👑