VIK bör med start borta mot Modo börja ta betalt för sina spelövertag då Gulsvart trillat ner till en niondeplats med tufft återstående schema

Marcus Bergman har redan välkomnat några av nyförvärven på isen. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK har fått ruskigt dåligt betalt för det fina spelet sedan sportchef Patrik Zetterberg ställde sig i båset.

Bara nio poäng under dessa sex matcher har det blivit, trots att VIK långa stunder gjort det bra mot AIK*2 och Södertälje*2, plus mot Väsby och Björklöven senast.

Det har gjort att VIK rasat till en niondeplats i tabellen, både i absoluta tal och gällande poängsnitt, efter fredagens matcher:

Tabell sorterad på poängsnitt. Längst till höger är den slutpoäng respektive lag är på väg mot.

Det är faktiskt bara tio matcher kvar av grundserien. Som det ser ut kommer det krävas cirka 83 poäng för en topp-6, om nu det lag (AIK) som ligger just nu håller i det snittet.

Det innebär då att VIK, som idag står på 63 poäng, behöver ta 20 poäng på de tio matcher som är kvar. Översatt till trepoängare innebär det grovt räknat att VIK behöver sju av de tio återstående matcherna. Ganska tufft.

Och vad krävs då sannolikt för att undvika att glida bort och missa slutspelet? Almtuna, som idag ligger på tiondeplats, är på väg på 71 poäng efter 52 matcher. Och Hästen, idag på den försmädliga elfteplatsen, är på väg på mot 68 poäng.

Det innebär att VIK troligen rent matematiskt ”bara” behöver ta sex-nio poäng de avslutande tio matcherna för att säkra ett slutspel som topp-10. Men det är såklart ett högst teoretiskt resonemang.

VIK har också en ganska tuff avslutning sista tio:

Tuff avslutning…

Bara en match mot det lite avsågande bottenlaget Kristianstad, men KIK har ju gjort det bra mot VIK. Annars idel ädel hårda nötter att knäcka. Även sex av dessa på bortaplan, inklusive en i ”omöjliga” Uppsala.

Så VIK har inte råd att tycka synd om Modo och bjuda på något där under lördagen. En sådan match mot ett skakigt hemmalag har VIK typiskt genom åren ofta ej lyckats vara förberedda för. Men kanske dags för ett trendbrott med ett skoningslöst VIK i Örnsköldsvik?

Zetterbergs gäng har åtminstone samlat ihop till lite ”medflyt” och utdelning sista tio. Sånt jämnar ju alltid ut sig i längden enligt den som sagt okuvliga sannolikhetsläran.

***

Till sist skickade läsaren Marcus J. (statistiknörd enligt egen utsago) in intressanta och egensnickrade nöffror (tack, och alltid kul med så trevliga och kunniga läsare):

Detta ger bra credd till Åkerströms, Edvinssons och Nilssons spel i egen zon…

På tal om backdiskussionen kontaktade den mycket sympatiske Alexander Younan bloggen och undrade lite över kritiken mot honom av undertecknad efter senaste matchen mot Björklöven.

Detta då Younan berättade att han enligt ”Instat” (statistikprogrammet VIK använder) hade fina +3 i Corsi (skottförsök för/emot då #23 var på isen).

Undertecknad förklarade rakt på sak och hälsade helt enkelt Alexander (som ju har potential att stå för riktigt fina uppspel) att han gärna får spela tuffare och därmed täppa till truten på undertecknad och andra som ofta ifrågasatt backen på sistone.

Och Alexander hälsade att han skulle försöka göra det, bland annat genom tuffare spel som bloggen efterfrågat, vilket backen höll med om han kunde göra bättre. Allt med glimten såklart, men även med raka puckar.

Simon Åkerström gjorde ju plötsligt en jättematch mot Björklöven senast efter en väldigt lång svacka. Så det går ju att vända på saker snabbt… (Om Åkerström kan hålla i nu). Vi får hoppas Alexander Younan kan göra något liknande…

6 svar

 1. eskil persson skriver:

  Stanna norrland sopor jag vill inte se sånt här spel det är för dålgit för vik.
  Kommer ni inte hem med 6 poäng så är det inte bra.

 2. Bozo skriver:

  Om tränarna tror att man bygger upp självförtroende hos en spelare genom att misslyckas gång på gång med samma sak, så är de nog fel ute. Bättre att låta individen få distans ett tag, se på Tessier förra säsongen som hamnade på läktaren vilket gav effekt. Även Younan när han var ny i VIK fick en omstart genom att hamna på läktaren. Spelare hamnar i ett ekorrhjul mentalt, vissa oftare än andra och det gäller att hitta sätt för individen att bryta den psykologiska fällan individen befinner sig i.

 3. Lson skriver:

  Intressant läsning att spelare kontaktar bloggen och ifrågasätter kritik. Får dom inte den ärliga feedbacken av tränarna efter varje match? Att gå igenom video på målen i efterhand borde ge en klar bild om vad som hände innan målet bakåt kom till. Eller tror ledningen och spelare till 100 procent på statistikprogrammet? Om programmet säger +3 så är spelarens insats godkänd och inget mer behöver sägas till den spelaren? Blir det förändring redan
  i ikväll med tuffare spel av berörd spelare så är det du Micke som ska ha all cred för detta och ingen annan. Du sa rakt ut att han behöver spela tuffare. Denna mening kanske ingen tidigare sagt till #23.
  Hoppas #23 täpper till min trut också.

  Nu de sista matcherna som återstår får spelarna verkligen bevisa vilka som ska få chansen att vara med i nästa säsongs lagbygge.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Väsbys 7 mål på Björklöven igår visar återigen VIKs problem nu bara Västervik och Kristianstad med mindre mål. Bedrövligt med Bergman förut målskytt nu jagar han mest efter sargen. Om VIK ska värva i framtiden är det målskyttar VIK behöver. I skidskytte kan man vinna med sämre skytte genom att åka snabbare i Hockey räknas bara målen. VIK kan åka som galningar utan att det hjälper om man inte får in pucken 🏒🥅

 5. Bozo skriver:

  9p på senaste 6 har VIK tagit.