VIK tog en klassisk ledig kväll borta mot Modo och förlorade följdriktigt och stort: Är verkligen de gulsvarta defensiva strategierna de bästa?

Jesper Myrenberg fick inte mycket hjälp i Örnsköldsvik. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås fick inte alls upp samma energi som tidigare sex matcher med Patrik Zetterberg i båset. VIK tog istället helt enkelt en klassisk ledig kväll denna afton i Örnsköldsvik och förlorade följdriktigt med 6-1 mot Modo på lördagskvällen.

Det syntes från första nedsläpp att VIK inte alls var redo för denna match. Detta trots att det var en relativt viktig tillställning då VIK dalat i tabellen. Hillding, Trivellato, Nilsson, Edvinsson och Bergman slog tidigt ganska ohotade bort enkla passningar till icings eller farliga lägen.

Det gav såklart direkt ett skakigt Modo energi av att få dessa gåvor av ett oförberett VIK, som alltså gjorde kardinalfelet man kunde läsa om igår redan. Detta i att ge ett utsatt lag en bra och bekväm start.

Modo började alltså klart bäst första tio. Myrenberg dock vass och steget före med sin fina speluppfattning och höll 0-0 efter första. VIK kom dock bra efter tio minuter. 7-5 chanser Modo i 5v5.

Ehrnberg var bra med massor av skottblock i första. Lunsjö och Fredrik Johansson brände jättelägen. Modo hade bland annat ett stolpskott.

VIK hade varken ben, inställning och skärpa som sagt. VIK inledde också andra perioden mjukt då bland annat en för dagen svag Lukas Zetterberg (dock fint mål igen) tappade puckar och slog bort passningar.

Ojämne Filip Karlsson gick på skytten vid en liten 2-mot-1a och 1-0 snyggt Modo (dock svårt läge för Karlsson, men ändå). Är det en ny strategi VIK har, att alltså inte lämna skytten åt målvakten, som undertecknad trodde var formulär 1A vid 2-mot-1:or och liknande?

”Diamanten” i BP funkade ej då Harju lämnades sopren framför kassen och 2-0. Detta sedan Ehrnberg stod alldeles för högt och lämnade Harju helt ensam och Younan med två forwards att hålla reda på.

PP var slarvigt, men när VIK väl fick ihop några passningar och kom in i anfallszon skapades många chanser. Zäta gjorde ett nytt PP-mål efter bra passning av Hetta.

Tredje perioden inleddes med att en Modospelare åkte igenom målgården och lätt på Myrenberg, och i efterdyningarna satt 3-1, efter kanske lite seg backcheck av Zetterberg.

Domarna lyckades missa det trots videogranskning, men det är kanske bara i SHL man inte får åka på målvakten i målgården? Sedan ridå. Studspuckar från blå och styrningar 4-1 och 5-1. Och Jansson för dålig koll på Karlkvists klubba och 6-1 styrdes in.

Modo har ju mycket spets och många känsliga handleder som fick alldeles för mycket utrymme i afton.

SAMMANFATTNING

Första riktiga genomklappningen med Patrik Zetterberg i båset. Det var halvrutten inställning från start. Och där har ju givetvis ledarteamet ett ansvar att analysera varför spelarna inte behagade att dyka upp till denna match.

Samtidigt är det svårt, eller omöjligt, att varje kväll ha maxenergi. Man behöver även klass och skicklighet som levererar, oavsett dagsform eller energinivå. Och VIK har knappast överflöd av sådan klass.

En tänkt ledande spelare som Lukas Zetterberg spred puckar och drog på sig en kostsam utvisning. Här måste kraven vara högre.

Likaså strategin att släppa forwards precis framför Myrenberg, av rädsla för att skymma den egna målvakten. Har inte den strategin nått vägs ände nu? Motståndarlagen har lärt sig detta nu och Modo utnyttjade det friskt i afton med rena rama autobahn framför stackars Myrenberg.

Om man applicerar spelteori (eller vad man nu kallar det, vet att det använts i tennis): Det vore det intressant att se vad utfallet blir om man istället bestämmer sig för att alltid väldigt aggressivt städa framför egna kassen.

VIK:s backar har ju den storleken. Visst skulle ibland egna spelare skymma Myrenberg/Kruse, men frågan är om inte det totala antalet mål i baken skulle minska?

Kopplat till det är ”diamanten” i box play, med en ensam back framför Myrenberg och resten av spelarna i en ofta hög triangel. Frågan är om det i längden inte är bättre att alltid ha två backar framför den egna målvakten, och beordra dessa att stå kvar där oavsett?

Sedan verkar det alltså också som VIK tillämpar en ny tolkning av försvarsspel på 2-mot-1:or. Detta då VIK:s sista man ofta går på puckförare som då ofta ganska enkelt kan friställa kamraten och tvinga VIK-målvakten till en svår förflyttning.

Återstår att se hur laget tar denna smäll. Redan på måndag väntar Björklöven i Umeå. Samma dåliga inställning igen och VIK lär få hämta ut många puckar ur det egna nätet igen.

En liten positiv grej var dock att VIK skapade chanser i PP på löpande band, alltså då man väl kom in i zonen. Innan dess var det ofta slarvigt. Men det etablerade spelet är något att bygga vidare på. Här har Trivellato bidragit i PP med sitt snabbare och enklare spel (samt en oerhört låg felfrekvens).

Men försvarsspelet är grunden till allt och där är det fortsatt frågetecken, 43 omgångar in. Vilket såklart är ett underbetyg till alla ledare och spelare.

Framåt är det svårt att kräva hur mycket som helst av en relativt begränsad uppsättning offensiva spelare, men i försvaret kommer man långt på ”rätt” taktik (som ska funkar hyfsat även utan större energi) och stenhårt jobb. Där får det inte brista som det gör…

PUCKLIGAN (mycket baserat på period 1 och 2)

5 Jesper Myrenberg

4 Calle Ehrnberg

3 Simon Edvinsson

2 Fredrik Johansson

1 Alexander Lunsjö

28 svar

 1. anders stenlund skriver:

  kom igen nu vik ni kan bättre glöm allt dåligt och knäpp löven på näsan och kämpa för varandra för slutspelet har börjat för ås redan ni har nu värdens chans att visa alla tvivlare kör på bara skit i allt annat

 2. Bozo skriver:

  Visar sig att AIK är rena soppgänget oxå, så matcherna mot dom är ingen fjäder i hatten. 9-11 är nog en lämplig slutplacering för VIK.

  • Lson skriver:

   Bara hoppas att en rik oljeshejk googlar fram Västerås IK på nätet och vill bli ny diamantsponsor.
   Allt är möjligt nu när delar av hemsidan är översatt till arabiska.

 3. Alltid med er skriver:

  När vi vann hemma mot MoDo med 4-2 den 19 jan hade Ö-vikarna ett totalt läckande försvar. Deras målis lämnades ensam gång på gång. Ombytta roller nu. Taskig tajming. Ras i tredje fanns inte för några år sedan hos oss. Vi skulle ju vara som bäst nu i slutet på säsongen eller hur var det nu? Ordet tävla tillsammans ser man inte röken av på isen. Pucken går fortare än vad man åker skridskor, men denna säsong känns det som att många bara soloåker utan tanke. Många står och tittar typ på och är sedan förstås tvåa/trea på pucken. Hockey är en lagsport och då måste man hjälpa varandra. Det är grunden i denna fina sport. Vi som lag är mjuka framför egen kasse o oheta framåt, med typ start o stopp i sarghörnen. Var är samspelet framåt? Kemin mellan spelarna? 1-2 mål framåt per match håller ju inte. Varför så taffliga skott? Tur vi har duktiga keeprar. Hockey är ngt mer än att bara åka fort.
  Är detta vi nedan?
  Dumphockey = ge bort pucken gratis… tack säger motståndarna
  Eget burskydd = 80-talshockey o drar bara ner tempot o ger motståndarna kalaslägen till hög forecheck i vår zon… vi fastnar där, med korta dumma icke-uppspel…
  Soloåkningar = fångas alltid in, med farliga omställningar som resultat… 3-4 egna bortspelade/förvirrade och farliga 2/1:or mot oss
  Sarghörnen = där blir inga mål gjorda…
  Allt detta är ju mums för motståndarna. Vi är många som lider med det vi ser nu. Vi är många som skriver för att väcka vårt lag, vårt VIK. Konstruktiv kritik måste en elitidrottsman kunna ta. Paananen är en duktig tränare, ärlig och kunnig. Han kan inte göra allt.
  Gör om, gör rätt på isen.
  Kom igen nu! Forza VIK!

 4. Lson skriver:

  Det positiva är att vi har en mkt kompetent styrelse som har kontroll på pengarna. Negativt är att sportchefen inte lyckats förvalta spelarbudgeten på bästa sätt. Vi är omkörda av både Tingsryd och Västervik. Att dessa två bondhålor i Småland lyckas bättre med både spelare och nya värvningar måste ses som ett pinsamt misslyckande. Hur kan Tingsryd med en befolkning på ca 3000 personer (Sura 6000) lyckas få sponsorer och en spelarbudget som ger ett slagkraftigare lag än VIK?
  De senaste åren i ettan och HA har VIK haft väldigt duktiga målvakter. (Dahlbom, Ersson, Kruse & Myrenberg) Dessa målvakter har maskerat VIK:s dåliga lagbygge år efter år. Det har helt saknats spetsspelare och det är det som är helt avgörande om vi skulle haft chans att vara top 3 eller som nu risk att bli elva eller tolva i serien.

  • Bozo skriver:

   Fast något annat som inte stämmer heller. Huvuddelen av spelarna har ju tagit steg bakåt denna säsong när det borde vara tvärtom, vad beror det på? Var Leduc och Tessier så viktiga för laget och övriga spelares framgång förra säsongen (fast det var långt ifrån perfekt), att spelarna helt enkelt inte tror på sina lagkamrater denna säsong och blir passiva?

 5. Jan Santaniemi skriver:

  VIK behöver ta nya tag till nästa säsong. Den pågående säsongen är i och för sig inte över ännu men något avancemang till SHL kommer vi inte få se, och platserna 1-6 känns onåbara. Till och med plats 7 till 10 kan vara i farozonen om inte laget rycker upp sig. Men försök i alla fall ta dessa platser….det vill säga spela för hedern och klubbmärket de sista matcherna så får vi se hur långt det leder.

  Sen vore det nog en god ide att redan nu börja tänka på att bygga upp laget inför nästa säsong. Tidigare säsonger har VIK legat lågt eftersom ”säsongen är inte över ännu”. Nej ut på spelarmarknaden redan nu så att VIK för en gångs skull är först ut i värvarkarusellen.

  • Bozo skriver:

   Ja, eventuell kvartsfinal känns som en stor bonus om så skulle ske.
   Nu vill man börja höra rykten om spetsvärvningar till nästa säsong. Kanske dessutom kan få fart på de befintliga spelarna. Räcker att man ger hint om en spetsvärvning för att öka på intresset redan till gratismatchen (vilken har kommunicerats ut tydligt har enbart med nästa säsong att göra).
   Men klubbledningen kanske inte har gett nuvarande sportsliga ledning några mandat ännu gällande nästa säsong förutom just F.Karlsson, av förklarliga skäl i sådana fall.

 6. UliH skriver:

  Mycket neg här… säkert med rätta också. Frågan är då hur vi gör det bäst härifrån. Fortsätta gnälla… ?

  Jag gillar fotboll också. Där har vi ett lag i staden som heter VSK. I höstas var de i ett värre läge än VIK är i idag. Hur hanterade de mest inbitna supportrarna läget efter att ha gnällt och det inte hjälpt?

  https://www.anno1904.se/nu-ar-det-dags-for-kraftsamling-men-hur/

  Efter detta vände det faktiskt och man började vinna matcher. Nu fick man iofsg in en viss Prodell som gjorde det som saknas även i VIK – mål. Men ändå imponerande av VSK-fansen i det läget.

  Testa detta i VIK? Nu är värvningsfönstret stängt så det är denna truppen som ska göra det. Hur gör vi fans då… gnälla vidare eller försöka stötta på något sätt?

  Jag kommer iaf att stötta – mer än jag gjort hittills 🟨⬛

  • Steffo skriver:

   Kan hålla med i grunden. Men tycker att VIK befinner sig i annat ett läge (VIK kommer inte åka ur serien) där det fortfarande finns läge att rädda säsongen och det är positivt att det finns en kravbild från fansen samt att det visas känslor för klubben.

  • Johan skriver:

   Vad har denna illa skötta klubb som heter VSK-fotboll att göra med VIK hockey nu?
   Gnäller? Just det, år 2021 kan man välmente kritisera längre utan att folk blir kränkta..
   Ska vi inte skicka blommor till laget och lagledning nu, dom fick ju offra sin lördag med att behöva spela hockey i Örnsköldsvik..

   Angående VSK, kolla hur dom gör? De är ett lag som i åratal harvat i botten av serier, Vigge-pengar som försvann, har en av Sveriges tråkigaste ”arena” i ren betong med lite pumpade orangea stolar.. vill skicka ut ett Cred till VSK supportar som ser till att den klubben vacklar fram

   • Peter skriver:

    Nåt måste ju hända nu. Vik nöter på med samma kedjor match efter match trots skitdålig produktion framåt.

  • Bozo skriver:

   Gnäll kommer som ett brev på posten när det saknas transparens. Lagledningen gör säkert en del, men det är sånt som man vill stannar innanför truppen. Vi som står utanför ser dock att inte mycket händer eller ger effekt. Det som är tydligt är att det finns attityd och inställningproblem, sedan om det beror på om spelarna är dåliga och inser det själva låter jag ha osagt. En sak jag dock har observerat att det varit mycket fokus i kommunikationen att man ska vara bäst i mars-april.

 7. Robert Jonsson skriver:

  Ett svaghetstecken när en sportchef lär ner i båset o domdera. Under denna säsong har det blivit än mer klargjort att assisterande tränaren Ivarsson inte håller måttet. Hans ansvar för backar och pp har han inte lyckats förvalta alls. Dessutom gör han ett tämligen svagt intryck i intervjuerna inför o efter matcherna. Man brukar tala om karisma och utstrålning o dessa element har han definitivt inte. Under ett par säsonger har man upplevt att tankar i både bp o pp har saknats . Som en krydda på moset så är man också alldeles för rädda att ge speltid åt de juniorer som det ändå i förlängningen är nödvändigt att göra. Nu bör definitivt en markering göras mot äldre o glidande forwards o ge dem några matcher på läktaren så kanske de ”vaknar”. Detsamma gäller för ett par av våra ”loja” backar. Ishockey är en sport där inställningen och offerviljan har en avgörande betydelse.

 8. Bozo skriver:

  Jag tittar på bloggens poängsättning i våras:
  https://vikfancentral.se/patrik-zetterberg-fortsatt-den-mest-framgangsrike-sportchefen-pa-lange-enligt-bloggens-bedomning-och-ranking-av-de-46-z-varvningarna-hittills/

  Endast Kruse och möjligtvis Lunsjö kan ha höjt sina aktier sedan dess av de spelare som är kvar. Hur ska man betygsätta spelare som är skadade, tycker att det ska vägas in. Motsatsen är jag ju att plocka in fantastiska men skadebenägen spelare och få höga betyg. Frånvaro är en del av spelet, vi vill inte ha spelare med otur.

 9. Jan Malmberg skriver:

  Så här mycket skit har jag inte sett VIK få på den här sidan förut, helt rättmätigt dom är inte värda bättre just nu!!!!!

 10. Bozo skriver:

  Funderar på om inte Sura är länets bästa lag just nu. De har verkligen fått fart på grejerna.

 11. Örjan skriver:

  VAD VIK behöver göra
  1) resnsa ut alla jäkla ”ryggkliare” i ledarstaben är alldeled för många kompisar som fått olika tjänster för dom känner varandra
  2) Huvudtränaren skall bestämma ass tränaren skall va bollplank till han
  Jag tror dagens sportchef lägger sig i alldelrs för mycket och säger vilka spelare som skall spela
  Lyste igenom i någon intervju där han sa att dom skall vi skall inte bränna ut Kangas utan låta han få lite speltid då och då han är bara 17 år
  DOM som ät hetas skall spela oavsett ålder
  Titta bara på juniorerna i SHL som får förtroende att spela
  Flera av dom spelar i första och andra kedjan
  Men i VIK verkar det va förbjudet att låta juniorer få göra det dom skall stå tilllbaka för att någon överbetald medelmåtta till spelare skall få istid för sportchefen har gett han hög lön
  3) in med nytt folk runt HG där är det parodi idag
  Tas in spelare som är medelmåttor pågrund av inkopetet folk som sitter på den tjänsten
  Finns massa killar genom åren som tillhört VIKs U16 elitlag som blivit ratade och inte kommit in
  Tittar man på intagen genomåren sä MÅNGA från VIK som kommit in har ” rätt föräldrar ” men inte haft något i J18 elit att göra funnits bättre spelare
  Kan skriva massa tabbar som gjorts genom åren
  Så STÄDA ut alla ur kompisgänget nu i organisationen
  Titta på Rögle ex Abbotbröderna rensade ur massa där och byggde om organisationen runt laget många av dom gamla fick lämna
  Ser något liknande i Leksand med nu sen Tjompen kom in och styrt upp där
  Och VIK sncakas det om att vi måste ha ny arena
  Försök att få ett lag först som förtjänar en ny arena
  Och gör något NU styrelsen för snart finns det inga sponsorer kvar om Z får fortsätta med sin ”radar” och värva spelare som bara kostar pengar och inte presterar

  • Håkan skriver:

   Det måste vara totalhaveri om sportchefen ska ner och ” dominera ” i båset. Rensa ur leden helt rätt. Om jag vore T.P skulle jag söka mig vidare.

 12. Bozo skriver:

  Känns som klubbledningen mentalt har skitit i denna säsong när de såg att alla andra satsar och VIK står kvar på perrongen, dessutom inga NHL-prospects samt sedan även skador och sjukdomar. Fokus hamnade fort på nästa säsong och sånt smittar av sig på truppen där spelarna själva förstår att inte många kommer få fortsatt förtroende. Farligt att ha som ambition att vara mellanmjölk en säsong, risken blir att man blir identitetlös, precis det vi ser nu.

 13. Steffo skriver:

  Inget eget spel på hela säsongen, mest dump and chase framåt och stundvis obefintligt markeringsspel bakåt. Måste vara svårt att hitta positiva bitar att fokusera på vilket den så kallade träningsfilosofin ska bygga på, ”hitta vägar att vinna” , nu gäller det snarare att hitta en väg ut ur hockeymörkret. Tråkig hockey spelas det oxå till råga på allt.

 14. Musse skriver:

  Har man inte hittat ett spel efter 43 omgångar så är det nog tyvärr bara att inse att vi har ett riktigt skitlag.
  Dåligt försvarsspel, uselt pp och forwards som oftast endast mäktar med 1-2 mål per match. Visst har vi en del intressanta spelare, men laget lyfter inte, det blir för många simpla misstag som inte borde finnas på den här nivån… Lite som säsongen när vi åkte ur Allsvenskan.
  Trist, men bara ta nya tag till nästa säsong.

 15. Johan skriver:

  Vad är de VIK behöver Micke? Du av någon borde ju kunna ge svar? Nya tränare? Sportchef? Sätta Jansson-Lorek på läktaren med fler spelare? Jag tror inget hjälper, bara rensa ut hela laget och ledare till nästa däsing och skaffa nytt.. Jag blir så besviken av att se VIK nu, dags för förändring! Redan i början av säsongen snackade folk om att byta ut Paananen och Ivarsson,tror Zäta skulle börjat där att ersätta dessa istället för att skaffa spelare som sitter på läktaren.

 16. Jan Malmberg skriver:

  VIK är i fritt fall nu en trepoängare på 11 matcher. Paananen snackade i paus intervjun att VIK har varit bra i tredje perioden??? Samna visa som vanligt 1 mål och såll bakåt.Som Mikael Noren skriver detta är bara tröttsamt att kommentera match efter match. Man kan verkligen undra när nästa VINST kommer(=TREPOÄNGARE)
  .

  • Mathias skriver:

   Även fast det är svårt att tro så är faktiskt VIK som starkast i just tredje perioden rent statistiskt

 17. Bozo skriver:

  Ingen orkar hålla uppe energin hur många matcher som helst när kunnandet saknas.