VIK brände 2-0-ledning trots stekhet McGrath mot lurigt Södertälje

Strömberg ser nöjd ut efter seger mot Södertälje.Connys ansiktsuttryck får representera hur man känner för VIK:s defensiv just nu. 25 insläppta på åtta träningsmatcher är inte ”VIK-style”… FOTO: Rune Åhlén (C) FOTOBLOGG

På torsdagskvällen föll VIK med 4-3 i Södertälje i generalrepetionen inför premiären hemma mot Vita Hästen nästa vecka.

Första målet var i spel 5-mot-3 där Angell smög upp efter att McGrath serverat Fornataro som sköt direkt, och Angell petade påpassligt in 1-0.

2-o-målet var ur den högre skolan. Williams vände upp efter att ha tagit pucken i mittzon och droppade en elegant pass som McGrath ”åkte ifatt”, sedan visade Evan sitt utsökte spelsinne då han såg Conny i ögonvrån och Strömberg direktsköt pucken i öppet mål. Läckert värre.

Efter en bra förstaperiod och 2-0 spelade VIK sedan smånätt i andra och missade några passningar i fel lägen, varpå SSK gjorde tre raka.

Först var det för en gångs skull Montpetit som slarvade med en tillbakapassning i anfallszon varpå snabbe Beck utnyttjade spelvändningen, rundade Söderkvist och överraskade en sittande Fransson med en hög backhand i bortre krysset. Fransson borde inte gått ner så tidigt kanske. 2-1.

Beck kom sedan med bra fart igen mot ”tredjekedjan” och Fredriksson blev stekt då han försökte stöta, 2-2.

Sedan slarvade Helmersson med en för nätt pass som inte en annars suverän McGrath kunde greppa. 3-2 till SSK. Bra press från SSK låg bakom.

Brome lurar Aspenqvist.

Bromé åkte ut på två omdiskuterade utvisningar och visade prov på fina dribblingskonster. Undrar om inte Bromé kommer göra en 20-25 poäng i vinter. FOTO: Rune Åhlén (C) FOTOBLOGG

I tredje hade Freddan Johansson och Fornataro bland andra heta lägen, även Bromé dribblade sig elegant igenom. David Lidström bombade in 4-2 till SSK i spel 5-mot-3 med ett fint skott från blå, vilket minskade segerchanserna radikalt.

VIK:s klart bäste spelare McGrath låg även bakom Hampus Larssons 4-3-reducering med en bra uppåkning och distinkt pass. Kul att Hampus visade beslutsamhet då han tryckte in pucken. Larsson är en back som har det mesta, förutom kanske just beslutsamhet och riktigt självförtroende just nu.

Sedan i slutet fick VIK chansen i power play, men då gick brandlarmet och matchen avbröts. Varför inte man planerade det till i mitten av matchen, så man kunde fortsatt, är en gåta. Svagt mot alla som tagit sig till hallen och betalat kanske hundratals kronor för bensin m.m. Plus alla som köpt matchen på nätet. Fansen förtjänar lite mer respekt än så.

Angell lurar ssk upp på läktaren.

Angell står för elegans och klass. Hyllas våldsamt av motståndarfans. FOTO: Rune Åhlén (C) FOTOBLOGG

Sammanfattning

Som VIK-supporter och bortskämd med de senaste årens fina defensiv är det lite nästan chockartat nu att se det ramla in puckar på ett helt annat sätt nu. Totalt under dessa åtta träningsmatcher har VIK målskillnad 26-25, vilket är ett snitt på 3,25 framåt (starkt) och 3,13 bakåt (aj).

(Tar man bort matchen mot svaga Lillehammer är insläppta-snittet 3,43 under övriga sju matcher. Där i och för sig två matcher var mot SHL-lag…)

Det är helt enkelt så att VIK inte har fått ordning på det defensiva denna försäsong. Troligen kommer det behövas en uppstartsträcka även i serien.

Det innebär att vi fans måste visa tålamod och inte börja bua det första vi gör vid eventuella motgångar inlednigsvis. För med detta försvarsspel kommer VIK inte att flyga ut och vinna en massa matcher i början.

Jag tror just VIK har extra svårt för detta eftersom laget de senaste åren överbelastat i försvarsspelet, det sitter i väggarna att vinna med 1-0 och 2-1. Det går inte på samma sätt nu med så stora ytterzoner.

Det har liksom inte varit VIK:s natur att spela den här offensiva raggarhockeyn det blir mer av nu. Hockeyn i sin helhet tjänar på detta, mer explosiva matcher. Sedan har inte Fransson eller Bjurö lyckats spika igen. Även de måste lyfta sig.

Det positiva var att McGrath var dominant på isen. Vann tekningar, serverade pass och man kände äntligen igen den rappa skridskoåkningen från förr. När Evan är på detta humör är han en av de klart bästa i serien. Även Fornataro ser ut att närma sig storformen med tunga skott.

Tror dock att denna kedja behöver någon klart vassare tredjelänk än Freddan J. Tror det måste in en powerforward här med bra fart och hyfsade skills. Sedan kan fjärdekedjan förgyllas med Freddan. Svedlund såg lite kantig ut på rören denna afton efter att ha sett bra ut tidigare och vägde lite lätt just denna kväll.

Även Hampus Larsson imponerade. Målskytt och mycket bra spelsinne och passningsspel. Angell hotar hela tiden framåt. Dustin Johner klev av tidigt av någon anledning.

Tredjekedjan med Frycklund och Montpetit verkar absolut sakna spelgeniet Davidsson. De har inte alls varit lika vassa utan Eddie. Så vi får ha dämpade förhoppningar inledningsvis. Om nu inte Filander och grabbarna mörkat formen ganska ordentlig.

Plus att förstärkningar kommer, var så säkra. Kan inte tänka mig att Nicklas Lidström kan låta bli att få en hjälteroll genom att säga till NJ: ”Säg vilka två lirare du vill ha så fixar vi det”. Jag tror ”Lidas” gör det. För hela Västerås skull.

4 svar

 1. Marko skriver:

  Att Nicklas Lidström går in med pengar i VIK är lika troligt som att han knyter på sig grillorna igen och bildar backpar med Angell.. Festlig tanke den finns inte så det är bara att drömma vidare:)

 2. Fredrik skriver:

  Håller med Emil! Helmer är kass, tråkigt att säga men desamma gäller tyvärr freddan Johansson, som drar ner sin lina. Mycket bättre med brome där. Hoppas på 2 nyförvärv. En bra back och en bra forward så tror jag på de här!

 3. Emil skriver:

  Har inte Helmersson gjort sitt? Slarvar med pucken och hänger inte med i tempot..

 4. GL skriver:

  Jag tycker att alla VIK supporters, VIK hockey och media ska kräva ekonomisk ersättning av SSK för att man MEDVETET avbryter en match!

  Låt alla pengarna gå till VIK Hockey!

  100000 är ett rimligt belopp.