VIK brände för många chanser första två perioderna och AIK kunde komma tillbaka i tredje innan Leduc & Wikman glänste under övertiden

Anthon Eriksson har hastigt och lustigt tagit offensiva steg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann efter övertid mot AIK på Hovet med en ljudlig gulsvart klack i ryggen under fredagskvällen. William Wikman avgjorde fram till 3-4 efter övertid då VIK tappade både 2-0- och 3-1-ledning mot det avsågade jumbolaget.

Första perioden var hafsig. Då AIK slarvade fick Benker gata och åkte givetvis från alla andra satte 0-1 mellan benskydden på Järvinen efter bara 41 sekunder. Efter bra spel av Wikmankedjan styrde Anthon Eriksson turligt in 0-2 efter 4.45.

VIK hade dock lite mer kontroll i den hafsiga perioden och Tessier friställde Benker med en utsökt avvägd pass från egen zon, men bom. Leduc var väl våghalsig och gick som fjärde forward och AIK kontrade farligt. Lukas Zetterberg öppnade bra för Hertzberg men chansen passades bort.

Öhrn gjorde en bra match och hittade Källström med en fin långpass på bortre stolpen, även Lunsjö hade en bra chans. VIK forecheckade bra i första perioden vilket gav AIK en del problem. En sån som Jesper Johansson jagade nästan livet ur sina motsåndare varje byte.

VIK inledde andra perioden starkt. Tessier hittade Benker för en farlig chans i slottet. Hertzbergs kedja med Zäta och Rundqvist skapade också. Anthon Eriksson har vässat sitt passningsspel och gav Skedung bra pass men där Wikman till slut bommade.

2-1 kom efter en AIK-kontring via ett snärtigt långskott från Hugo Leufvenius som Emil Kruse nog vill ha tillbaka efter 28.17. Men VIK fortsatte att skapa och bomma chanser. Benker friställde Själin men New York Rangers hade nog velat se ett vassare avslut av sitt draftval där.

AIK kontrade farligt under perioden då VIK hade långa anfall. I mitten på andra hade VIK en sekvens med en kavalkad av målchanser. Younan lade upp ett anfall där Rundqvist friställde Leduc, men kanadensaren krånglade till friläget. På det kom chanser för Rundqvist själv och ett jätteläge för Zäta men målformen vägrar infinna sig för #28.

I samma sekvens fick även Younan en bra chans och Hertzberg fixade ett PP åt VIK. Tessier lade upp detta PP på bästa sätt och VIK var nära flera gånger. Sedan misstag av Lunsjö och Jansson gav AIK chanser.

I slutet på andra perioden var både Öhrn (som totallurade Robin Jacobsson) och Lunsjö nära att lyckas med delikata solonummer, men målskyttet verkar låst sig.

AIK kom ut som ett nytt lag i tredje perioden, kanske tända av de fortfarande var med i matchen målmässigt. Första bytena gjorde dock VIK bra saker då Hertzberg dukade upp för Zäta, Tessier gjorde nya bra saker och bra växel Younan och Eriksson gav en chans.

Men sen kom AIK och Jacobsson friställde Porsberger, som även hade fler chanser. Mitt i AIK-pressen visade åter Anthon Eriksson sin vässade puckkontroll och klart bättre blick då Wikman serverades kanonläge 1-3 låg i nät efter 50.57.

Sedan chansade Younan på en 50-50-puck på offensiv blå och Dahlström kontrade in 2-3 efter 53.41. Leduc valde sedan att inte städa bort sin AIK:are framför Kruse och denne störde fritt VIK-målvakten tillräckligt så att Binners långskott från blå gick fram till 3-3 efter 56.19. Dock en svår balansgång för Leduc där.

I slutet hade Eriksson ett fräsande skott som Järvinen tvingades lämna retur på och Dahlström var då alldeles för brutal mot Wikman och starkt av domarna av våga ta hemmautvisning där. Tessier dukade upp snyggt för Fredda Johansson precis i slutet men en av årets räddningar av Järvinen räddade en poäng åt AIK.

Under övertiden visade Leduc sin enorma offensiva klass då han först gjorde sin gubbe och sedan friställde Wikman som gjorde sitt andra mål efter 62.34.

SAMMANFATTNING

VIK hade 17-8 i vassa målchanser enligt Swehockey.se efter två perioder, varav hela 8-3 i andra perioden, vilket stämde bra med undertecknads anteckningar också. Trots detta sågade vissa VIK:s andraperiod på sociala medier, kanske lite väl hårt.

Samtidigt stod det bara 2-1 när det borde stått typ 4-1 efter 40 minuter. I tredje kom AIK ut hårt, men VIK fick retroaktiv utdelning fram till 1-3. Sedan, som Paananen och andra varit inne på, spelade kanske VIK:s toppbackar Younan och Leduc lite väl optimistiskt försvarsmässigt och vips 3-3.

VIK:s offensiv lider såklart av Lukas Zetterbergs långa måltorka med bara 2+5 senaste 18 matcherna. I afton kunde inte Zäta klaga på omgivningen då det bjöds på några bra chanser. Intensiteten i Zätas spel har dock höjts sedan Rundqvists inträde

Det är ju intressant att Zätas PP-enhet alltså sedan en tid blivit petad till en andrafiol av speldirigenten Tessiers mer samkörda PP-lina. Men en kille på 22 år, som redan gjort 50 poäng i HA en säsong och SHL-matcher, är värd en del tålamod i undertecknads värld.

David Rundqvist hade en mer anonym match än senast och såg lite vilsen ut och vann bara tre av elva tekningar, kanske en fysisk och mental reaktion på all istid som plötsligt hällts på den matchotränade centern.

Enheten med Skedung mellan Wikman och Eriksson gladde väldigt igen. Särskilt har Anthon Eriksson förbättrat sin offensiv avsevärt på sistone. Och Wikman har 3+7 senaste tio matcherna och kan sägas vara en bra topp-6-forward i HA nu. Spelarutvecklingen i VIK levererar fortsatt.

Från att ha varit en högst medioker passningsspelare hittar Eriksson fram med många smarta passningar plötsligt. Sannolikt en kombination av ökat självförtroende, förbättrad puckkontroll och bättre omgivning. Sådan individuell spelarutveckling är läcker att skåda och man glömmer kanske lätt att Kalixsonen bara är 24 fortfarande och går sannolikt in i sin prime snart.

Tessier och Benker var också bra och det är fantastiskt roligt att se hur även Tessier har ”utvecklats” (eller snarare anpassats) i VIK då 30-åringen skapar massor med tid och chanser åt sin omgivning. Öhrn gjorde också en ny bättre insats som den mest meriterade fjärdecentern i VIK:s moderna historia.

Men den stora frågan är varför inte VIK gör flera mål på alla chanser. Är det som Pasi Hiirikoski skrev att man inte är tuffa nog framför kassen?

Och är toppbackarna tillräckligt dedikerade defensivt och är övriga backar tillräckligt bra i allmänhet? VIK har nu släppt in hela 32 mål de senaste tio matcherna. Det snittet på 3,2 är det bara AIK som har sämre…

PUCKLIGAN

5 Anthon Eriksson

4 Kelsey Tessier

3 William Wikman

2 Isac Skedung

1 Daniel Öhrn

2 svar

 1. Bozo skriver:

  Kriget framför mål borde komma i sinom tid. Jag tycker att VIK har störst bredd av alla lag, t.o.m mer än Löven. Det som fattas är topprestationer över tid från de formationer som ska vara mer ledande. VIK som varit så usla på sistone enligt enögda har tagit poäng i 7 raka, det visar ändå på en hög lägsta nivå, vilket är något som endast besitts av lag med hög kompetens. Hoppas bara laget förlöses i tid. Jämför med bottennappen på bortais förra säsongen, där VIK i huvudelen av matcherna inte ens deltog.

 2. Ajj-Sing skriver:

  Det finns hopp, men även denna match ska vi stänga efter 1:a perioden.

  Naiva vid AIKs andra mål, vi leder med 3-1 och checkar hårt med tre gubbar. Nära en 1 mot 3 emot när vi borde spela safe med minst en extra hem för att rädda 3 poäng men istället är det match igen.

  Lär av dragkedjan, ny-signade och stekheta vilket dom varit hela säsongen. Sen får dom Anthon som grädde på moset, kan bara bli succé.

  Signa Bergman och Benker också, det kommer bli total islossning direkt 👍