VIK hade åter inget lärt då Meyer & Dyk på nytt fick leka fritt i helt öppna gulsvarta landskap i annars okey bortamatch

Paananen måste nu tag i många bekväma forwards. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK hade absolut inte lärt sig någonting då man åter förlorade mot ”tvåmannalaget” Södertälje SK med 5-2 på onsdagskvällen. Nästan lite pinsamt faktiskt, men förutom det gjorde VIK en hyfsad bortamatch.

För fjärde matchen i rad fick alltså Dyk & Meyer (sjätte i rad för Meyer om vi räknar med Trojamatcherna i kvalet) helt fritt att leka hur de ville mot ett passivt VIK som fullständigt lämnade walkover till de enda två spelarna av riktigt hög kvalitet i Södertälje. SSK vann 5-2 efter fem poäng av Meyer.

Bra tempo inledningsvis från båda lagen. Benker friställde Younan men backens kvalitet på skyttet vägrar lyfta sig. Även fjärdekedjan hade ett bra byte inledningsvis.

Märklig utvisning då David Berg tog tag i Marcus Bergmans klubba och lade sig ner. 1-0 PP SSK efter Meyer och Dyk. VIK blev konstigt nog förvånande då de körde samma variant för 884:e gången.

Frycklund och Benker var heta och lekte faktiskt lite de också och 1-1 på en kontring efter att Fryck givit Benker öppet mål.

2-1 SSK efter konstig sargstuds. VIK fick en del PP men förlorade alla tekningar, men väl inne zon var man kreativa, och då främst Östman, Benker och Frycklund.

Isak Wallin mycket bra i SSK-kassen då VIK gjorde en del bra i första. Men dålig kvalitet i avslut.

Öppna spjäll i mittzon och såklart gjorde SSK sina bästa match på oerhört länge mot just VIK, men det visste vi ju lika säkert som att torsdag kommer efter onsdag. Östman och Frycklund dock dominanta.

Mer kamp i andra perioden och inte lika öppna spjäll genom mittzon. Anthon Eriksson visade åter sitt fräsande handledsskott då han utnyttjade Janhols felpass och 2-2 efter 27.35. VIK spelade riktigt bra efter målet men det syntes att Isak Wallin är en klassmålvakt.

Apropå att lära sig av sina misstag så behöver nu Jimmie Jansson på allvar göra det och sluta med sina ovårdade utvisningar med klubban. 3-2 kom i PP för SSK. Younan spelade extremt passivt i box play igen och gav Meyer all yta och tid i världen att få sikta, istället skymde Younan bara Ersson. Hur mycket tålamod ska Paananen ha?

Tredje perioden var åter tillbaka i den mer svängiga hockeyn. Anthon Eriksson missade en rejäl chans. Sedan tittade VIK åter på när Dyk och Meyer satte fart och statisterna fick se 4-2 ramla in, VIK lika förvånade igen och noll bevakning på denna duo.

5-2 i tom kasse sedan man åter låtit Meyer göra som han vill utan minsta fysisk motstånd.

SAMMANFATTNING

Ett litet haveri att man åter lät Meyer och Dyk få totalt öppna landskap. Inte ett litet försök att störa denna duo denna gång heller.

Utan denna duo vore SSK ett annat lag och VIK var bättre i 5-mot-5. Gulsvart var bra stundtals och det finns saker att ta med sig.

VIK drevs åter hårt av Kalle Östman, Mikael Frycklund och Sebastian Benker. Dessa tre står allt mer ut som spelare lite i en egen klass i hur de kan driva och flytta pucken, främst i 5-mot-5. Nästan kanske lite så att övriga, både med- och motspelare, ibland har svårt att hänga med i deras tempo.

Box play på bortaplan var åter mycket svagt. Den här passiva boxen fungerar helt enkelt inte. Och att ha en sådan misstänkt loj back som Younan i box play är lite farligt, har man verkligen inte bättre alternativ? Younan slår dock en del fina uppspel men måste väl snart börja visa lite mer glöd inför kontraktsutgången?

Samtidigt måste vi har lite förståelse för att många spelare i laget faktiskt allt mer påminner om att VIK kanske här lägst budget i hela HA, betydligt lägre än Pantern (!) och man har kanske halva Södertäljes budget.

Därför vore det så ytterst välgörande om Zäta Sr nu kunde landa någon offensiv kraft som kunde minska på den enorma bördan en aning på topp-2-kedjorna. Dock visade åter Anthon Eriksson sitt fina skytte när lägen bjuds. Anthon förtjänar fler chanser högre upp, även om hans kedja idag inte heller är direkt glamourglänsande offensivt.

Man visar ändå ett bra lagspel offensivt där man är välcoachade och hittar kombinationer, men själva utförandet av avsluten saknar en del kraft och precision.

Jesper Appel gjorde också en klart godkänd comeback och kan nog skärpa konkurrensen en aning på backsidan.

(Man tänker sig framåt om Zäta och Paananen fick lite mer pengar att bygga lag för med spelare som var bättre att utföra direktiv. Men det är ju en helt annan historia, nu gäller det att kräma ur allt som finns ur detta relativt begränsade manskap med sina höga toppar och djupa dalar.)

PUCKLIGAN

5 Kalle Östman

4 Mikael Frycklund

3 Sebastian Benker

2 Anthon Eriksson

1 Isac Skedung

17 svar

 1. Bozo skriver:

  Jag tycker bloggen är otroligt välbalanserad. Spelare som dock har höga toppar och djupa dalar kommer få mer skit uttryckt i längden. De djupa dalarna blir för kostsamma i relation till vad topparna ger.

 2. Marko skriver:

  Jag säger som jag sagt tidigare att denna blogg är fantastiskt bra och för min del är analyserna av bra klass och jag förväntar mig inte mer eller mindre. Sen är det naturligtvis säkerligen helt ok att tycka till om analyserna men jag uppskattar att Mikael ger sin personliga syn på hur han anser att VIK spelat mm.
  I övrigt kan man ju inte säga att det varit alltför negativt på bloggen då VIK presterat så bra utifrån förutsättningarna det är nog de flesta överens om, eller?

 3. Bozo skriver:

  Värvning är precis det som behövs. Lite extra energi i rätt rättning och bryta mönstret kan göra underverk. Titta bara nu senast med ny målis i SSK och de gör gedigna bp.

  Men det behövs åtminstone halvspets som ändrar lite i hierarkin. Kanske splittrar Bergman-Zäta-Östman. Ner med FJ som center i tredje och Skedung till fjärde.

 4. robert jonsson skriver:

  Inte för någon hejaklacksblogg alls men däremot en någotsånär objektiv analys. Tyvärr överanalyserar du misstag som görs av spelare som inte ”faller dig på läppen”. Däremot slätas avgörande misstag av spelare ”som faller dig på läppen” över på ett minst sagt häpnadsväckande sätt.
  Sedan tycker jag generellt att det är bättre att lyfta fram det positiva i stället för att genomgående leta det som varit negativt.Tror detta är mer uppbyggande.

  • Mikael Norén skriver:

   Robert, bloggen drivs av min passion och kanske 95 % hjärta och 5 % hjärna, ibland blir det säkert fel, kul att du läst/läser här trots alla brister. Att jag slätar över saker på ett ”häpnadsväckande sätt” är ju intressant, det beror på att jag försöker förmedla en helhetsbild. Om en spelare gör 20 bra saker och tre dåliga, fokuserar jag på de 20 bra, om en spelare gör 1 bra sak och 3 dåliga kan man ifrågasätta vad spelaren tillför till helheten. Sedan förstår jag också att vissa är kompisar/släkt med spelare och då vill man såklart att just ”sin kille” ska få allt beröm etc, och man blir avundsjuk om andra får för mycket beröm, så hade jag också kanske tyckte om jag hade kompisar/släkt i laget. Men det förstår jag till 100%. Sedan vet jag att denna blogg gillas av väldigt många tränare, sportchefer mm och jargongen/kraven i omklädningsrummet är 1000 ggr tuffare än bloggen…

   • Gurkan 63 skriver:

    Bloggen är bra och mera rummsren denna säsong . Bra och objektiva annalyser och passar inte alls. Vi ser hockey på olika sätt och det är sunt att göra det. Vik har gjort det bra hittils. Spelet dom har visat upp här höjt ribban/målsättningen under resans gång. Vi alla önskar vik frammgång .

 5. Jan Malmberg skriver:

  3 poäng av tolv möjliga borta( 4 borta matcher) spelar tydligen ingen roll hur många matcher lagen har förlorat innan dom möter VIK. Given torsk som vanligt. Får ta skiten nu på torsdags morgonen. Vill inte förstöra sömnen på onsdags kvällen. Vik borta =KATASTROF 🏒🏒🏒🏒🏒-🏑🏑👎

 6. MF skriver:

  Gillar det mesta som skrivs på denna blogg, men det är faktiskt samma manskap som ibland vinner med något eller några mål som idag förlorade med några mål. Ibland kan jag tycka att matchrapporterna blir lite för färgade av resultat istf prestation. Med relativt små medel har ju laget som nykomling överträffat de flesta förväntningarna som fanns inför säsongen. Att stötta även i motgång behöver inte betyda att du driver en hejaklacksblogg. Och skulle så ändå vara fallet så föredrar jag det framför det traditionella västmanländska gnället.

  Komigen gulsvart!

  • Mikael Norén skriver:

   MF, kul att du läst/läser här trots alla brister. Bloggen drivs av min passion och kanske 95 % hjärta och 5 % hjärna, ibland blir det då säkert fel. Man vill inte ha en hejaklacksblogg men ändå hellre det än typiskt gnäll från en västmanlänning som mig? Sedan förstår jag också att vissa är kompisar/släkt med spelare och då vill man såklart att just ”sin kille” ska få allt beröm etc, och man blir avundsjuk om andra får för mycket beröm, så hade jag också kanske tyckt om jag hade kompisar/släkt i laget. Men det förstår jag till 100%. Sedan vet jag att denna blogg gillas av väldigt många tränare, sportchefer mm och jargongen/kraven i omklädningsrummet är 1000 ggr tuffare än bloggen…

 7. Miko skriver:

  Jag vill inte var negativ och håller med om att säsongen så långt har varit riktigt bra sett till placeringen, antal gjorda mål och målskillnaden där bara Aik och Oskarshamn ligger före, det magiska målvaktsspelet, hemmaspelet med mera. Det går att lyfta väldigt mycket bra saker denna säsong, tyvärr är inte bortaspelet en utav dessa. Det är frustrerande att förlusterna är givna även om man möter formsvaga lag som nu senast i fallet med Almtuna och Södertälje. Visst kan man lyfta fram Mayer och Dyk,ingen snack om att de mestadels bidrog till kvällens vinst, men stor del av förklaringen ikväll liksom i andra matcher när man spelar borta är att man inte kommer upp i närheten av samma nivå som hemma. När man väl gör det som i matcherna mot AIK, Leksand och Karlskrona så blir det poäng. Annars kanske man gör en okej match men det räcker inte till poäng precis som ikväll. Kan man vara mer effektiv i power play och hålla sig borta från utvisningsbåset så skulle det vara i alla fall en bra bit på vägen att närma sig bortapoäng.

 8. Mattias skriver:

  Dyk o Mayer påminner om Olausson och albrandt.

 9. robert jonsson skriver:

  Kritisera o försöka hitta anledningar till att laget förlorar kan man alltid göra. Frågan är vilken nytta detta gör ? Som helhet en bra bortamatch där powerplayspelet av VIK stundtals var bländande. Tyvärr var dock avsluten för bleka.
  Än en gång tas dock onödiga utvisningar i avgörande lägen i matchen vilket gör att matcherna väger över till motståndarlaget. Oftast är det också samma 2-3 spelare som tar dessa.
  Trots allt håller jag med Marko. Ett lågbudgetlag med i huvudsak starka Ettanspelare har hitills gjort det fantastiskt bra.
  Bara o ladda om för nästa match.

  • Mikael Norén skriver:

   Frågan vilken nytta en ren hejaklacksblogg skulle göra också Robert? Varken jag eller så många andra skulle nog vilja att läsa enbart hyllningsreportage…

 10. Marko skriver:

  Kul med flera Marko på bloggen men vi ska nog få plats.
  Jag håller med Påsen att det helt enkelt är för dåligt med framförallt Meyer dvs att det inte går att stoppa killen. Visst är han bra men det är ju ingen världsstjärna som man kan tro utifrån poängproduktionen mot VIK. Här vet jag inte hur ledningen resonerat men det ska inte få ske gång på gång att han lyckas mot VIK

 11. Gurkan 63 skriver:

  Tio dagars spelledigt så inget att skylla på . Vik ör inne i en mycket farlig trend och frågan är om dom tar sig ur den. Vet inte vad man ska göra , att värva en spelare är ingen lösning på viks problem . Det är kollektivet som måste hitta en väg ur detta. Lag som Södertälje ska man vinna över . Trenden nu går fort och vad jag ser så värkar det forsätta.

 12. Marko skriver:

  VIK har gjort det bra i år med små resurser och SSK får som vanligt inte till lagbygget.
  Med det sagt tycker jag det är en otroligt dryg attityd på denna blogg.
  Meyer och Dyk är en del av laget…
  Och VIK trillade ur till div 1 för inte så längesen, lite ödmjukhet kanske kan vara på sin plats även om det ser bra ut denna säsong.

 13. Påsen skriver:

  Fantastiskt att dessa två får härja fritt match efter match mot VIK. Ibland måste man faktiskt släppa lite på stoltheten och grisa lite mot motståndarnas bästa spelare. Och i fallet mot SSK så är det väl inte svårt att fatta vilka det är…. Sen är det bara snack om att få in kraft i offensiven men jag skulle lägga krutet på 2 bra backar…