VIK klarade Karlskronas första hemmaanstormning och tog kontroll och segrade efter lovande debut av Urbas

Mikael Frycklund.

Mikael Frycklund stod för två fina avslut och klev fram när inte Williams & Johner för en gångs skulle inte nätade. Det behövs! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Janne Urbas presenterade sig direkt med lovande takter då den omtalade slovenen debuterade i VIK på tisdagskvällen. Gulsvart vann med 3-1 i Karlskrona efter en stark totalprestation.

VIK började bra första bytena men efter att Emmerdahl åkte ut efter 3.38 öppnade KHK upp korkarna och hemmachampagnehockeyn flödade till minut 13, cirkus. KHK tokkörde och man undrade om de skulle orka spela så hela matchen, där blev svaret nej.

VIK dödade också ett PP där Gråhns glänste med bra spel. Som från en blixt från klar himmel frispelades Frycklund och Västeråssonen satte snyggt 0-1 efter cirka 14 minuter.

Efter det kom VIK tillbaka i spelet och KHK orkade inte tokköra längre, faktiskt inte på hela resten av matchen. I slutet brände åter Montpetit ett bra läge efter fint spel av Johner och Williams.

Janne Urbas presenterade sig med forechecking av internationellt snitt då han rånade långe Tom Linder för att sedan servera Angell en riktigt fin öppnande backhandsmacka. Kanske borde Angell skjutit direkt.

I andra perioden kom VIK ut hårt och ägde perioden bitvis, precis som KHK gjorde i första. 2-0 kom också rättvist efter att allt vassare Freddan Johansson hade ett monsterbyte där KHK pinnades fast i egen zon. Frycklund hittade sedan elegant växelspel med Urbas där Frycklund satte sitt andra för kvällen och sjunde i en allsvenska karriären.

VIK hade full kontroll på spelet då man bjöd KHK på 1-2. Emmerdahl fick en relativt tight hempass som 22-åringen inte lyckades hantera och sjabblades rakt ut till Erik Thorell.

I tredje spelade VIK stabilt och störde KHK ganska mycket. Trots att det var KHK som borde jagat vann VIK skotten med 7-6 i sista perioden. Men visst var det farligt några gånger då Fransson fick glänsa.

Gråhns satte kyligt 3-1 i tom kasse efter bra förarbete av Freddan Johansson.

Sammanfattning

Det var lite jobbigt i första då KHK fick flyt i spelet. Då var det oerhört starkt att VIK kunde vända på matchbilden efter de tuffa minuterna i första. KHK hade ganska mycket puck men skapade inte överdrivet många röda avslut.

Johan Jonsson gjorde en av sina bästa matcher i VIK i defensiven och Robin Jacobsson var +2 med många fina uppspel. Jacobsson kommer bli oerhört nyttig för laget.

Janne Urbas gjorde en fin debut då han visade prov på bra sinne i passningsspelet, bra fart i forecheckingen och hårt jobb. Särskilt styrkan längs sargerna lovar gott då slovenen vann många närkamper. Det ska bli roligt att se Urbas skjuta lite mer framöver, ska ju ha ett fantastiskt skott också.

Stefan Gråhns var +3 och fick till och med ta Connys plats i PP1, men där saknades Conny idag. Dessutom var Gråhns äntligen bra i tekningarna då han vann sju av elva.

Negativt var åter oförmåga att omvandla bra spel i mål. I andra perioden kunde man stänkt in ytterligare några bakom en småskakig Leinonen. Istället bjöd man in KHK. Precis som Filander säger måste VIK framöver utnyttja de röda lägen man får bättre. Detta för att inte hålla liv eller ge luft till motståndarna…

Västerås tre stjärnor:

1. Mikael Frycklund – Två eleganta mål efter hunger mot kassen och bra skytte. Det andra var precis ett sådant mål i trafiken som store, starke och tekniske Frycklund borde göra många fler av. Bryt in på mål hela tiden Micke!

2. Fredrik Johansson – Oerhört nyttig nu som teknisk och snabb spelfördelare, även också i PP2 nu. Låg bakom 2-0 med oerhört bra spel i anfallszon.

3. Robin Jacobsson – Glänste med flera riktigt fina passningar och uppspel. På allsvensk nivå har Jacobsson en intressant och unik mix av storlek, tuffhet, toppfart och spelsinne.

6 svar

 1. Johan skriver:

  Pelle, det stämmer. Jag hade lite luft i min kalkyl eftersom 2,25 poäng/match ger 11,25 poäng sett över 5-matchserie. Hur som helst så är 100 poäng ingen utopi men samtidigt så har den dåliga starten på serien gjort att VIK egentligen inte har råd med någon formsvacka under resten av serien. Nåja, ett försvarsspel som blir bättre och bättre, fortsatt bra PP-spel och fler som producerar fem mot fem så borde det kunna gå.

 2. Pelle skriver:

  Johan:
  Var fjärde match har man då råd att förlora. Får jag det till i alla fall. Ännu lättare.

  3/4 * 3 = 2,25

 3. Johan skriver:

  Apropå tidigare kalkyler om vilket poängsnitt som krävs för att knipa någon av de två första platserna i serien: de senaste 9 matcherna har VIK tagit 19 poäng (5*3+2*2+2*0). Det ger ett poängsnitt på 2,11/match. VIK har 31 matcher kvar och med det snittet skulle laget landa på 30+31*2,11=95 poäng. Med tanke på att årets allsvenska verkar bli den jämnaste på länge så kan det faktiskt räcka för en topp2-placering. Sannolikt krävs det dock minst 100 poäng för en topp2-plats. För att nå upp till 100 poäng krävs att VIK from nu och resten av serien har ett poängsnitt på 2,25 per match. I princip innebär det att laget har ”råd” att förlora var femte match, inte mer. Kalla mig gärna optimist men får vi försvarspelet att fungera och fler femmor börjar producera så kan det faktiskt blir verklighet. 🙂

 4. perra skriver:

  Alltid bra analyser!Bästa VIK sidan.

 5. Tomas Forsman skriver:

  Tyckte att Fransson gjorde en kanon match, men platsade inte i topp 3 stjärnorna….skumt