VIK lovar ny seriös SHL-satsning och största frågan är hur VIK som Karlskrona hittar sin egen Galbraith

Ursäkta, men hade VIK haft Patrick Galbraith hade vi med stor sannolikhet diskuterat kommande SHL-säsong, istället för målvaktsfrågan, nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Enligt Nick Angell på VLT.se lovar VIK och Niklas Johansson en seriös SHL-satsning även kommande säsong. Angell säger också att det kommer dröja länge innan besked kommer om hans framtid.

På något sätt talar väl det trots allt för VIK om nu SHL-lag jagar Angell. Tyder kanske på att Angell skulle ha lite svårt att lämna Västerås.

***

Den överlägset viktigaste frågan för en seriös SHL-satsning är hur NJ kommer lösa målvaktsbiten. Jonas Franssons dagar som toppmålvakt är förbi, som bloggen skrev började hans brister visas redan i fjolårets kvalserie.

Jonatan Bjurö är en mycket lovande målvakt men visade sig inte redo att ta VIK till SHL.

En riktigt vass målvakt kan verkligen maskera brister i det egna laget, se hur Patrick Galbraith med sina makalösa 95,65 % i räddningsprocent nästan på egen hand tog Karlskrona till SHL (nej, VIK sköt inte bara långskott…)

Resurser bör främst läggas på en riktigt vass förstemålvakt, gärna kanske med Bjurö som backup. För hur vass målvakt man än har kan den inte stå alla matcher. Lasse Johansson 12/13 och Jonas Fransson 13/14 är bevis på det, då de var lite slitna på våren.

Det behövs en skaplig backup som kan stå runt 15 matcher. VIK kommer heller inte i en eventuell bäst av sju mot SHL-motstånd kunna räkna med att vara spelförande.

VIK:s SHL-hopp 15/16 kommer med största sannolikhet hänga mycket på att man har lysande målvaktsspel.

18 svar

 1. Mats skriver:

  Mikael,
  Tack själv.
  Jag hade gärna sett Västerås också gå upp. I serien var det den av KHK:s motståndare som jag fick stort respekt för.
  Det fanns inget ”fladder” alls i Vik:s spel, utan det såg betonghårt ut bakåt. Lugnt och stabilt. Jag tänkte: hur fan gör KHK mål på dessa? Stor o stabil målvakt. Resliga backar som inte gav bort en cm2 framför keepern. KHK snurrade som vilsna getingar och stångade sig trötta.
  Framåt däremot…såg det inte jätteintressant ut. Om jag ska vara ärlig. Rejält självklart, men inga oväntade grejer. Vanlig hockey, helt enkelt. Jävligt tunga att möta självklart, då Vik var enormt starka på att s a s stånga sig kvar i anfallszon under långa sekvenser. Däremot hände det inte jättemkt. Pucken gick runt och oftast tillbaka till back som skulle skjuta. Väldigt förutsägbart.
  Jag tyckte nog det såg nästan likadant ut i finalserien. Tunga o jobbiga i anfallszon, men relativt få helt öppna chanser i förhållande till puckinnehav.
  Ganska fantasilöst från början? Sedan smög sig självklart tvivel in i spelarnas huvud. Fan, det här går ju inte…
  Då gick tränare o ledande spelare ut och sade att man skulle skicka på mer av samma.
  Det var nog inte rätt medicin.
  Jag hade gärna sett Västerås i SHL. Västerås var HA:s mest stabila lag i mina ögon. När det drar ihop sig så måste man vara jävligt överlägsen om man ska vinna på enbart stabilitet.
  Då behövs tur, matchvinnartyper och överraskningar också.

 2. Mikael Norén skriver:

  Mats och CarlB, tack Mats för intressanta åsikter. Jag har inte tidigare sågat VIK:s målvakter KHK-serien, det var oskickligheten framåt i kombination med Galbraiths finesser som tog KHK upp, tillsammans med det lysande KHK-spelet i match 4. VIK släppte mot KHK inte överdrivet mycket mål bakåt. Sett till hela säsongen var KHK mycket värda att gå upp.

 3. CarlB skriver:

  Håller med karlskronabon här nedanför. Det var inte pga målvakterna vi föll i kvalet. Titta på Rögle, Malmö o Modo- inget av lagen har någon märkvärdigt målvakt.
  Nej det är hård och skoningslös cupkänsla, samt vassa målskyttar som fattades.

 4. Mats skriver:

  Mikael,
  Ni lägger för stort fokus på era målvakter. Nu står ni utan någon med självförtroende. Tycker Viksupportrar o andra på bloggar o liknande sänkt sina egna spelare (målisar). För en målis är självförtroende 95%.
  I själva verket svek ju er offensiv. Ni kunde ju inte göra mål!!! Ni hade mkt puck…men spelade omständigt o utan fantasi (och självförtroende). Att skjuta mängder av skott från blå är inte vägvinnande. Tycker ni ska ge er mer på er ledarstab. Omodernt spel.
  Nä. Ni förlorade inte alla matcher på slutet för er målvakt var dålig. Han visste ju hur svårt ni hade att göra mål…och då fick han inte släppa in några…för då var det kört.
  Gick inte Bjurö till SHL?
  …och han var väl egentligen backup.

 5. john skriver:

  Inte lika bra publikstöd..? Är ju alltid bara klacken som står för publikstödet och håller igång resten sitter ju bara o klappar..

 6. frenka skriver:

  vad tror vi på jared aulin? skulle nog vara nyttigt

 7. frenka skriver:

  undra hur mkt det skulle kosta att ta hem johan gustafsson

 8. Mikael Norén skriver:

  Mats, hade vi bytt målvakter och vi fått de enkla målen och ni en vägg hade det varit intressant hur det gått.

 9. Mats skriver:

  Njaaa…
  …det är nog en sanning med mkt stor modifikation. Att Galbraith. …i princip ensam tog upp KHK.
  Mot Vik var han enormt vass. Men KHK blev som bekant tvåa i serien, dit tar man sig inte enbart med bra målvakt. De ledde dessutom inför slutspurten.
  Nä…sanningen är att KHK jobbat på mkt ödmjukt under radarn. Tacksamt nog bottentippades de återogen. Det gjorde ju att ett redan bra lag med en mkt bra spelidé kunde slappna av. Pressen var ju på e 6-7 hårdsatsande bjässarna som i många fall slog sig för bröstet och gärna talade om sin egen förträfflighet…inför serien.
  KHK tuggade envist på. De hade inte alls dem speeden i början av serien…som gjort de fruktade bland motståndarlag. Sakta men säkert hittade de tillbaka till sitt vägvinnande spel. Stenhård backchecking. Långt förstapass med direktskarv till spelare med fart över offensiva blå. Djup i anfallsspel så de kunde gå på både första o andraretur.
  De har jobbat stenhårt…match efter match och vi dom följt laget är mkt imponerade!
  Jensen drog, Angell drog, Karlsson drog, Lindholm drog, Smotherman drog, Bengtzén drog. Rosén drog. Fredriksson drog.
  De som kom bidrog enormt!!!!
  De bidrog med attityd och inställning.
  Därför spelar KHK i SHL nästa år.
  Hårt arbete, grymt bra ledarsrab, fantastisk laganda och en jävla inställning.
  Galbraith var grym mot Vik. Men det var alla de andra också.

 10. Vikare skriver:

  Det e ju det jag säger!
  Hur kunde vi torska mot KHK?
  Skämmigt…

 11. Faan skriver:

  Mycket bra publikstöd i hemmamatcherna mot Malmö, Björklöven och KHK. Fullsatt och VIK spelade fantastiskt bra!
  Det var inte samma publikstöd mot Rögle.

 12. Ludde skriver:

  Bjurö är klar för Modo…

 13. Ulf skriver:

  Vikare, skäms själv som supporter, tror spelarna gjorde vad de kunde men att luften gick ur när de torskade mot KHK.

 14. Adde skriver:

  Bjurö är redan klar för ett SHL lag i norr enligt en säker källa. Så han kan vi glömma. 🙁

 15. Vikare skriver:

  GRATTIS MALMÖ!!

  Skönt att se att lag spela som bäst när det gäller!
  Skäms VIK o ta nya tag för vi supportrar gör vad vi kan.!

 16. PeGe skriver:

  Problemet ligger väl i att Fransson har kontrakt med VIK även nästa säsong, förmodligen ett bra sådant som han inte lär lämna gratis.

 17. CD skriver:

  Please Angel, stay stay stay!…..:)

 18. stalle skriver:

  Håller helt med dig om målvaktsfrågan, börja bygga bakifrån med en stabil målvakt som inte har så svajig formkurva. Håller tummarna på om Ersberg skulle kunna lösas ut från Hv71 men han har dock varit väldigt skadebenägen både i tyskland och i Hv.