VIK orkade inte riktigt i avslaget Mora och snudd på max utdelning för dalkarlarna hjälpte inte heller

 

VIK föll med 5-0 i Mora på fredagskvällen. Resultatet speglade inte riktigt matchbilden, men givetvis är det inte hållbart att torska klart målmässigt två matcher i rad om det ska bli topp-4.

MIK kom som vanligt ut bekymmerslöst med sin gladhockey första bytena. Lagstraff direkt för VIK och Halonen tog två svåra skott från Persson. Mora var bäst första 10, men sedan jämnade VIK ut spelet och 6-4 chanser Mora i första.

Hutchison brände ett jätteläge utanför efter bra pass Engstrand. Gustaf Kangas fixade ett PP. Komarek gjorde bra saker i PP, men även enkla missar. I slutet hade Gabriel Kangas en ok styrning efter bra saker på nytt stark Hellberg, Gersich också bra till Hellberg för en ny chans.

0-1 i slutet av första sedan Hofbauer kanske inte riktigt var vaken i markeringen, och Hutchison var möjligen inte heller där han skulle centralt, men väldigt skickligt och lurigt avslut av Modigs också.

I andra perioden inledde VIK okey och skapade några chanser. Flood var på nytt vass och låg bakom jättechans då Skedung dukade upp för Andersson men på nytt för dåligt avslut på friläget.

Sedan turligt 0-2 Mora efter först lite slarv Komarek, där till slut pucken vallades via Jansson i nät efter 29.02. Hellbergs kedja var på nytt vass med Topping och de skapade lite tryck. Men Mora också farliga och Halonen en ny fin räddning.

0-3 Mora efter 35.17 från blå bakom helt skymd Halonen, bra timing av Mora där mellan back och helt perfekt skymning av Ilestedt, VIK har inte den timingen tyvärr i att skymma ännu för ”enkla” mål.

0-4 direkt efter efter slarv av Jansson i mittzon efter 35.30.

Tredje om möjligt än mer avslagen så klart i fortsatt helt tyst ishall. VIK skapade några hyggliga chanser med nya kedjor: Dmytriw – Topping – Hellberg, Komarek – Hutchison – Gersich och Hofbauer – Skedung – Engstrand. Det verkade som Kangasbröderna och Andersson bänkades i tredje.

0-5 i slutet sedan Topping kanske inte riktigt orkade backchecka efter långt byte.

SAMMANFATTNING

En gång är ingen gång, men två förluster i rad är inte bra. Dock har jag sett VIK varit mycket mer utspelade i Mora flera gånger tidigare, så det var en resultatmässig men ej direkt spelmässig katastrof.

Så långe matchen levde i 40 minuter hade Mora 13-10 i skapade heta lägen (15-14 efter 60 minuter), så det var ändå relativt jämnt. Det är lätt att skylla på Halonen men svårt att lasta något mål på honom, istället gjorde finländaren flera skarpa räddningar.

Visst var det en sämre genomförd match, men dessa kommer. Dock lite mer oroväckande nu att VIK har flera forwards som fortsatt är nollade gällande det viktigaste för en forward i lite mer offensiva roller: att göra mål.

Engstrand, Gabriel Kangas, Dmytriw har inte alls kunnat bidra med ”secondary scoring” ännu, trots att de fått mycket istid i forwardstunna VIK, inte heller Hofbauer eller Skedung. Hittills har VIK:s offensiva produktion i princip handlat om Komarek, PP, plus Hellberg, Hutchison, Gersich och Flood.

Och när både Komarek och Hutchison hade tyngre kvällar i Mora klev ingen annan fram heller och producerade. Dock var Hellberg åter mycket stark spelmässigt, liksom Flood.

Och återigen släppte VIK till farliga lägen centralt, finns att jobba på där defensivt. Lite märkligt att Helmersson fortsatte köra på tre kedjor hela tredje, trots att laget verkade trötta efter den tuffa matchen på just tre kedjor mot Björklöven i onsdags.

VIK behöver fler kroppar och mer spets, som alla vet. Tycker dock Lindelöf gjorde sin bästa match på länge, bra timing och fina passningar med 7-2 i NP. Flera hade behövt lyfta sig så denna afton trots att Lövenmatchen nog satt i benen.

PUCKLIGAN

5 Hannes Hellberg

4 Erik Flood

3 Alexander Lindelöf

2 Elias Pettersson

1 Isak Skedung

27 svar

 1. Nu var det dags igen skriver:

  Det gick undan med ifrågasättande och hyllande av vissa spelare både i bloggen och kommentarer.
  Målvakt, vissa backar och forwards är inte mycket värda och andra hyllas. Lite sansoch tålamod borde vara bra.
  Obs Mora 5-6 juniorer med mot vik. Bra gjort

  • Pelle skriver:

   Ungefär som VIK då. Fyra juniorer och fyra födda 2003, varav Kangas nyss fyllt 20.
   Mora hade nog bara en 20-åring med i matchen om jag räknade rätt.
   Men kanske VIK har en lite för orutinerad trupp.
   Därför man spelar mycket på tre kedjor och sex backar.

 2. Jeremy Williams skriver:

  NJ ska tydligen ha gjort klart med en AHL-värvning nu i helgen.

 3. stenberg skriver:

  https://www.hockeyallsvenskan.se/article/dksas27-1el1/view : Johan Larsson matchstraff och två matchers avstängning. Loponen två min penalty och TRE matchers avstängning för i stort samma typ av huvudtacklingar. Beror längden på straff vilket klubbmärke man har på tröjan?? Gör som i Finland och stäng av i fem matcher för alla fall av huvudtacklingar så slipper vi disciplinnämndens godtyckliga bedömningar…

  • Peter skriver:

   Tittar man på videon så tar Larssons huvudtackling hårdare än Luponenens. Lägger vi till laget mot huvud av Schilkey som inte ledde till en avstängning så kan man ju undrar.
   Kan bara håller med att den finska besyraffning är tydligare.

 4. Pelle skriver:

  Var låg JG på för plats i målvaktsligan? Nä, vi behöver öppna plånboken. Går inte att snåla på viktigaste spelaren. Ian kommer att göra det bra, men man måste ha två pålitliga målvakter där minst en skall uppfattas som mycket säker varje dag. Ian kanske är för ung för att dra lasset själv.

  • C skriver:

   Jag tror inte problemet är målvakterna. Varken Skedung, Andersson eller Lindelöf har varit inne på några mål bakåt än i 5-5 medan 2 backar var inne på 4 mål bara i senaste matchen.

   Det här handlar om att endel utespelare inte försvarar på rätt sätt. Så har det varit sen SHL satsningen startade. Får man ordning på försvarsspelet i 5-5 så kommer nog båda målvakterna se riktigt bra ut.

   • Musse skriver:

    Håller helt med C. Mot löven tog bensinen slut i sista perioden, i Mora satt de flesta utespelare kvar i bussen och hjälpte inte Halonen ett skit. Bara hoppas att de frånvarande spelarna snart är tillbaka.

 5. AB skriver:

  Tycker fortfarande att det var ett idiotiskt beslut att sparka JG, även när han var i sina sämsta stunder var han bättre än vad Halonen är tyvärr! TA TILLBAKA JG!!

  • Spaden skriver:

   Men snälla, han har stått två matcher och det är inte enkelt att vara målvakt med ett uselt försvar men fortsätt skylla på målisen när man klart ser att det är defensiven som måste tränas upp rejält.
   Hade JG varit kvar nu och också släppt in 5 kassar mot mora hade det skrivits ”förstår inte varför dom behöll JG han håller inte”

 6. Mattias skriver:

  Är också oroad över Halonens insatser. Lägstanivån är för låg. Ian borde matchas nästa, utan tvekan. Idag lär man ut målvakter att utgå från knäna (grovt förenklat) så det är inte konstigt att det ser ut som det gör. Men det Halonens svaga förflyttningar i sidled som tål att granskas… Kanske är värt att överväga att ta tillbaka JG?

  • Mr H skriver:

   Som jag var inne på litegrann i förra matchen. Ian måste in nu.

 7. Henke skriver:

  Hellbergs kommentar i andra periodpausen om att ”vi har otur och de har tur” är ovärdigt en idrottare på denna nivå och borde rendera ett allvarligt samtal. Jag är djupt oroad. Halonen agerar mer innebandymålvakt (på knä) än JG i sina sämsta stunder. Obefintlig backcheck. Spelarna litar inte på och hjälper inte varandra. VIK tar skott i helt ofarliga lägen, Komareks två i på får symbolisera detta. De som säger att resultatet inte speglar matchen kan inte ha sett samma match som jag gjorde.

 8. Vakna skriver:

  10 och 3…. Vad ska man säga? Det håller inte! Har man ambitioner att spela som ett topplag så kan inte dessa spela! Stort behov av 2st stabila backar och sätt bindeln på en spelare som leder på isen (Komarek).

 9. Musse skriver:

  Konstig match, förlora med 5-0 mot ett Mora som inte ens kändes bra. Sen kanske backparet Jansson / Östman som var inne på 4 av 5 mål borde nämnas. Ingen av dem har ju börjat speciellt bra, Jansson katastrofalt i stort sett i alla matcher. Vet inte om Hadoba’s inte var helt frisk för att hoppa in. Sen är det väl känsligt att bänka en kapten som sitter på ett 4 årskontrakt.

 10. Patrick skriver:

  Inte håller 66,3,19 ska det vara.

  • Eusebio skriver:

   Du glömde nummer 20 .

   • Stenen skriver:

    Eusebio, du verkar ha ngt personligt emot nr20. Flood är den back som presterat i särklass bäst och hållit en bra nivå i samtliga matcher hittills.

    • Eusubio skriver:

     Håller inte med dig

    • C skriver:

     Om man tittar på rörelse med puck, bra uppspel och PP spel så har 20 varit väldigt bra. Tittar man på offensivt bidrag kontra defensivt bidrag så är det en nära katastrof på nr20 så ni har båda rätt här.

     Backarnas brist på defensiva egenskaper är huvudanledningen till att vi släpper in 4-5 mål per match.

 11. Patrick skriver:

  Fel inställning från Jansson, han säger att det viktigaste nu är att inte förlora nästa match?! Det viktigaste måste väl var att vinna nästa match? Förövrigt är det för tidigt att bedöma detta lag. Förutom att 66,3, 19, samt att det går inte att ha en kedja med junisar. Måste in ett par klass spelare till. Finns stor risk att laget kommer bli beroende av 67, som med Frykis.

 12. Stefan Söderström skriver:

  Hur många poäng förra säsongen efter 6 matcher? Känns som att vi är flera som som så här långt överskattat lagets kvalité. Spelat bra långa stunder men funkar ju inte att klappa ihop på det här sättet. 2-10 på de två senaste.

 13. Eusebio skriver:

  Flood borde kunna bättre.

 14. Blekt skriver:

  Slutade titta i början av tredje, intressantare med Djurgårdens match och Björklövens. Nybro etta VIK 10a. Nästa match mot Djurgården. SHL känns väldigt avlägset nu.Kangas fick tydligen inte förtroende i tredje perioden som jag inte såg. Syns tydligt att Kangas inte har samma skicklighet som flera andra VIKare. Karlskoga 0 poäng när Nybro vann.