VIK satsar på högprofiltränare till lågprofillag med Olsson plus Zabel & Korhonen kan bli kvar?

En bild som visar att de nya VIK-tränarna verkar kunna bjuda på sig själva och ha både humor och värme. Detta kryddat med hård disciplin plus ramstarkt försvar kan möjligen bli en vinnande formula. FOTO: Jimmy Gerdin, VIK.se

Sportchef Andreas Appelgren tror uppenbarligen verkligen på att rätt tränare kan göra underverk med en trupp. Den nye sportchefen har nämligen storsatsat på coachsidan och lyckats landa b-å-d-e Leksands och Djurgårdens gamla huvudtränare i form av Christer Olsson och Tony Zabel.

Rubriken är lite tillspetsad men det blir spännande att se hur det går med ett relativt lågprofillag med relativa högprofiltränare. Det pågår ju något liknande med Johan Mjällby och VSK Fotboll just nu. Kraven är låga på VIK för stunden vilket är gynnsamt för Olsson & Zabel.

Olsson kan man läsa mer om här och han får goda vitsord från Österrike. Zabel är ju mest känd från Djurgården där han faktiskt fått lämna två gånger om. Men från Kallinge hörs bara bra saker och källor menar att Zabel troligen blir en utmärkt assistent, en roll som han kanske passar bäst i. Zabel beskrivs som kanske åt det ”snällare” hållet till skillnad mot Olsson som beskrivs som tuff men rättvis.

En källa menar: ”Om Zabel får bestämma något om spelsystem så kommer det bli ett ”offensivt” försvarsspel. Gillar att forechecka och ta tillbaka pucken snabbt och ”pinchar” med backarna för att hålla kvar pucken i offensiv zon.” Spelarna i Kallinge ska dessutom ha gillat Zabel skarpt.

Vad jag förstår lärde sig Zabel en del från Djurgårdstiden där det inte ska ha varit lätt att styra gamla uvar som relativt oprövad tränare då. Zabel ska ha mycket bra driv och gilla ”tuta och köra”, beskylls sällan för att vara onödigt övertaktisk enligt en bra källa.

Frågan är inte om det största utmaningen ligger i att hitta ett spel som passar just denna ganska brokiga trupp, vid sidan av att utveckla talangerna, vilket kommer kräva mycket av tränarna. En trupp med några spelare som kanske passerat bäst-före-datum samt ett koppel yngre lirare som väntar på genombrottet. Enligt vad jag hört från förra säsongen tyckte vissa spelare att taktiken inte passade truppen överdrivet bra.

***

Vad jag också hört kommer Ville Korhonen bli kvar så länge ingen tar över kontraktet, vilket inget lag ska vara nära just nu trots Finlandsrykten. 28-årigen tränar fortsatt med laget nu på barmarken och den tidigare storskytten från SM-Liiga har nog haft roligare dagar. Men killen kan ju uppenbarligen skjuta, frågan är bara om VIK kan sätta honom i lägen som suveräne playmakern Kim Hirschovits kunde i Blues? Det absolut troligaste svaret på den frågan är nej.

Sedan är ju frågan hur mycket Korhonen led av knäskadan ifjol?

3 svar

 1. Marko skriver:

  Det gick inget vidare för någon av Blues spelarna som lämnade den allmänna konkursen.Hirschovits började bra men bleknade ganska fort efter klubb bytet och Korhonen kom ju aldrig igång. Sen tog ju Modo en Bluesspelare och det var ju han som schabblade med pucken när herr Montpetit gjorde målet som skickade ner Modo. Nä,det bästa vore att Ville hittade ett annat lag så att Crille får lite cash att hitta en eller två spetsar till kommande säsong.
  Har faktiskt bra känsla gällande den nya tränarduon och tror att de kan skapa något som vi kan glädjas åt på längre sikt.

 2. Jimma skriver:

  En bra försäsong med hård träning och hänger några puckar på försäsongen för självförtroendet så kanske Korhonen blommar ut och blir riktigt bra nästa säsong, För han borde ju vara revansch sugen att visa vad han kan.

 3. Bonzon skriver:

  I never never land så kanske Korhonen kan ringa sin gamle kompis Hirschovits och ta en gemensam säsong i VIK? Hirschovits är en bit over 30 och borde inte vara högintressant för lagen i finska första ligan eller SHL. Vad sager du Ville?