VIK slog AIK med stora siffror efter fortsatt lovande individuella besked då bland andra Enköpingssonen Gustav Lindberg trivdes hemma

Kenny Källström har lyft sig och hoppar gärna med i anfallen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås vann mot AIK i Enköping med hela 6-1 på lördagseftermiddagen inför 481 åskådare. Det var nybygget AIK:s första försäsongsmatch och VIK fick skön revansch efter den snöpliga 3-4-förlusten senast hemma mot Almtuna.

Daniel Öhrn fortsatte direkt bra, vann en ny duell och serverade pucken till Alexander Younan som sköt i mål från lite distans, misstänkt tavla av meriterade Johannes Jönsson, då pucken på något sätt gick igenom AIK-keepern och 1-0 i matchens första anfall.

2-0 placerade Viktor Hertzberg (Jansson, Tessier) elegant in i PP på första stolpen, precision där i skyttet. Bra spelare får det att se enkelt ut att sätta puckar.

Isac Skedung fri i box play, men bom. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Isac Skedung åkte sig fri i BP men slashades kanske i skottögonblicket varpå #40 blev sur på domaren. Ännu mer sur (svensk rekord i hjälmkastning?) blev Skedung då en AIK-klubba träffa precis ovanför ögat under visiret, lyckligt nog kunde VIK-centern fortsätta efter rejäl omplåstring.

Det var en ganska fysisk match och Jacob Dahlström försökte inledningsvis släpa med sig Jerome Leduc in i AIK:s bås, men väldig disciplin på kanadensaren där och allt ebbade ut.

Marcus Bergman var som vanligt vass och har gjort många poäng redan efter bara två försäsongsmatcher. FOTO: RUNE ÅHLÉN

3-0 kom också i första perioden efter en av otaliga spelvändningar då Marcus Bergman åkte ifrån alla och lade in en backhand mellan benskydden på Jönsson, förarbetet stod Hertzberg för. Timeout AIK.

AIK hade en del puck i första perioden, men VIK vann många dueller och spelvände nästan sönder ett bitvis slarvigt AIK lite. Samtidigt gjorde VIK också någon miss, exempelvis höll Wikman inne med en pass (såg nog inte öppningen) och tappade istället pucken och friläge AIK.

I andra perioden drog Bergman igång ett fint anfall. Några klapp-klapp senare kom 4-0 väldigt vackert. Bergman var sist på pucken efter bra grejer av Öhrn och Jimmie Jansson efter en ny spelvändning.

Båda lagen gjorde varsitt mycket fint mål i andra perioden då den store liraren som AIK värvat från Tingsryd, Kim Tallberg, vann en duell och åkte ifrån Ehrnberg och via en mycket snygg dragning överlistades till och med den annars utmärkte Jesper Myrenberg fram till 4-1.

Gurra Lindberg har nu lämnat ett besked – han blir att räkna med. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK flyttade pucken bra i andra perioden, särskilt lyste det om Enköpingssonen Gustav Lindberg, som skapade hela tiden, transporterade puck med elegans och även vass i PP på höger halvsarg som speluppläggare. Detta med en massa fina flippmackor och några giftiga direktskott.

Denis Tolpeko vs. Alexander Younan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jansson prickade in ett distansdragskott i PP högt fram till 5-1 som stod sig perioden ut. AIK försökte börja spela fysiskt och provspelande Denis Tolpeko och Alex Younan tog en fight och kastade handskarna med matchstraff som följd. Det var ganska hett och även Rommel och Kalin/Jesper Johansson hade mindre uppgörelser.

Viktor Hertzberg flyger ofta fram. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I tredje perioden hade VIK full kontroll på matchen. Hertzberg visade fortsatt bra saker och stal ett uppspel och prickade stolpen.

Men tredje perioden var Anthon Erikssons. Via ett lika kraftfullt som briljant genombrott kom 6-1 då Eriksson kunde visa både sin styrka, snabbhet och målfarlighet i ett efter att han vunnit en duell på blå.

Kelsey Tessier kan nog bättre. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kelsey Tessier hade en mindre lyckad afton och som brev på posten kom en dålig crosscheck på Oskar Drugge och AIK fick ett av många PP under matchen.

Sedan var Eriksson på väg igenom igen tack vare sin snabbhet och nyvunna tekniska förmåga, men denna gång lyckades Jönsson för en gångs skull mota vackert.

SAMMANFATTNING

Fortsatta positiva besked på individnivå, även om vi måste beakta att det var ett nytt, lite mer budgetbetonat, AIK utan Johan Porsberger, Johan Larsson och Robin Jacobsson. Detta var också AIK:s första träningsmatch med ny tränare, nytt system och många tryoutare.

Kvällens största rubrik var att Gustav Lindberg, 19 år, är tillbaka som vass speldosa efter en blek avslutning på fjolåret.

Lindberg har verkligen vässat intensiteten och farten i sitt spel och kommer nu mer till sin rätt med sina mycket fina händer och speluppfattning. Beröm även till Paananen/Ivarsson som verkligen givit Lindberg chansen i rätt roll med massor av istid i PP de två första matcherna.

Lindberg var åter nära att ge Bergman öppet mål med samma eleganta variant som gav öppet PP-mål senast mot Almtuna. Snacka om att Lindbergs start på försäsongen nu spetsat till konkurrensen än mer på forwardssidan. Återstår dock att se om Lindberg nu, till skillnad mot 18/19, orkar hålla i denna intensitet match efter match.

Kul att se Anthon Eriksson i hans första träningsmatch. Tänk att ha en energispelare som även kan göra så fina mål. Nu är det nog så att den store norrlänningen är snudd på fulltränad (ska ha börjat från låg nivå då han kom från Arboga) och då blir han ett riktigt fysmonster på isen med sin snabbhet och storlek. Kan dessutom offensiven och tekniken fortsätta putsas upp kan det bli stor utväxling på utvecklingen.

Jerome Leduc är med överallt och vinner fram puckar och skapar. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jerome Leduc verkar vara ett fynd på backplats som en kvalitetsback över hela isen, mer fysisk än vi kanske trodde. Vinner många dueller i egen zon och slår hårda precisa passningar och älskar att hoppa med i anfallen och skapa oreda framåt. Även unge August Nilsson var mycket solid med rejält backspel och knappt några misstag.

Ytterligare ett utropstecken var målvakten Jesper Myrenberg. Men vi som såg 19-åringen ifjol är inte förvånande att det ser så enkelt och stabilt ut i kassen – och det är bara de skickligaste som får saker att se lätta ut. Påminner faktiskt om Samuel Ersson.

Överlag ser VIK ut att kunna bli en ganska bra lagmaskin där många spelare har en fin mix av att våga ge sig in trafiken och vara jobbiga – kryddat med små tekniska delikatesser och offensivt mod – en vilja att utmana som nog är jobbig för motståndarna.

Kelsey Tessier kan dock nog bättre och kanadensaren verkar var lite frustrerad som center, efter flera år som mer av ”front-of-net”-ytter i Österrike. Tessier gjorde en del misstag med puck, men visade även prov på sin skicklighet på små ytor då han rånade teknikvidundret Tallberg på pucken. Kanske är det bättre att Tessier blir ytter igen, och fokuserar på att hålla sig framför kassen där det blev så många fina mål och assist i Wien? Verkar inte trivas med att transportera puck långa sträckor.

Myrenberg letar aktivt sikt på ett bra sätt… FOTO: RUNE ÅHLÉN

Och ”nya” kedjan med Tessier, Fredrik Johansson och Benker hade kanske inte lika bra kemi som Bergman, Öhrn och Hertzberg.

Calle Ehrnberg och William Wikman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kenny Källström och Calle Ehrnberg blandar och ger lite, några små felpass i egen zon blandas med jättebra saker. Dock är det såklart oerhört tidigt och särskilt Ehrnberg har mycket tid att växa in i det hela. 20-åringen har en fin förmåga att följa med offensivt som en bra grundsten.

Bra förresten att Younan verkligen visade känslor och tog en fight, då just det fysiska spelet och tuffheten är något som backen behöver lyfta för att nå nästa nivå.

På forwardssidan ser det ut att bli mördande konkurrens nu när Gustav Lindberg i sin gamla hemstad verkade visa var skåpet ska stå. Och sedan ska Alexander Lunsjö in också…

2 svar

  1. Simon skriver:

    FJ som center med tessier o benker/lunsjö?? på kanten? Ändå spännande att Tessier kanske inte gjorde en topp insats, men ändå får 2 ass. Öhrn, Hertzberg och Bergman potential som den fruktade kedjan i vinter?

  2. Bozo skriver:

    Naturligt att Bergman, Öhrn och Hertzberg lyckas, de är ju de bästa offensiva spelarna vi har, vilket har varit känt innan ens träningsmatcherna började.

    Tessier nattsömn kanske hämmas av att ha spädbarn hemma. Men viktigast att Leduc funkar av kanadickerna då backsidan har sett ut att ha minst potential.

    Överflöd av vassa forwards ser det ut som. Kanske läge att prova FJ som center ändå.