VIK visade att man kan dansa även med allsvenska elefanten AIK i en svängig historia där gästerna vann på straffar

Wikman är stekhet med 2+5 senaste fem. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

I en svängig match hämtade VIK upp 0-2 och satte 5-5-pucken i sista minuten hemma mot AIK, men Gulsvart föll till slut med 5-6 efter straffar.

Det var en häftig inramning med runt 4000 på läktaren. VIK Support & Co. gjorde det som vanligt fenomenalt bra genom hela matchen, även när AIK gjorde mål – vilket gav VIK energi att komma tillbaka flera gånger.

AIK gick hårt åt Dahlbom på många sätt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK började bäst men 0-1 kom då AIK:s skyttekung Holm hittade Dahlboms bortre kryss efter 6.58. Annars som vanligt bra energi i VIK under starten av matchen.

Lite misstänkt brist på aggressivitet i egen zon av Frycklund och 0-2 till AIK då den vindsnabbe Garry Nunn kunde forcera in pucken bredvid Frycklund, men Fryck skulle revanschera sig.

Östman ser mer och mer ut som en fin playmaker. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Ett starkt byte i PP av Kalle Östman gav 1-2-reduceringen där Östman var sist på pucken. Okey period av VIK. AIK var bra men VIKs forecheck generade en del misstag även hos AIK. Sist var det Modo som hade problem.

Dahlbom gjorde några riktigt fina räddningar i andra perioden. VIK hade som vanligt svårt med långa byten i andra. Benker träffade ribbkrysset (?) efter bra pass igen av Östman.

Wikman sätter 2-2 i box play. FOTO: RUNE ÅHLÉN

AIK var bra i andra perioden och vann skotten med 19-11. Men i box play visade William Wikman vad ren vilja och snabba ben kan göra.

Wikman åkte skjortan av sin bevakare och kompisen Isac Skedung hittade fram till Wikman som satte 2-2 halvvägs in i matchen. Ett underbart viljemål av Wikman.

Liwing har fina 1+5 på nio matcher nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jonas Liwing såg extra taggad ut mot sitt gamla lag och tryckte in 3-2-pucken från distans och poängen börjar droppa in för klassbacken.

Sedan hade VIK lite oflyt då, enligt många, AIK var rejäl offside vid deras påpassliga 3-3-kvittering, men svårt för linjedomaren då det var sargbök och en lite märklig situation kanske.

Frycklund fixade extremt sent mål i andra. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Med bara några sekunder kvar åkte Frycklund mot AIK-målet och precis innan signalen ljöd satt 4-3 i krysset. I andra perioden träffades Jesper Cederberg av en puck på munnen och utgick:

Stackars Jesper! Hockey är bara för tuffingar. Men Jesper utesluter inte spel mot SSK på fredag.

I sista perioden kom AIK ut hårt och VIK hamnade mycket i egen zon. Till slut lyckades gästerna få in en slumppuck som på något sätt hamnade bakom Dahlbom via skymning eller styrning, Fredrik Johansson lämnades ensam där framför Dahlbom. Vart var backarna?

VIK spelade sedan bra hockey och visade att man kan mäta sig med att så bra lag som AIK. Dock kom en kalldusch då VIK tappade en puck i ett byte och Simon Fernholm hittade åter luckan vid Dahlboms plockhandskryss, 4-5 med endast 2.10 kvar.

5-5-målet var frukten av ett fräsande skott av Zäta. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK tog ut målvakten och AIK missade två (!) öppna mål och slog dessutom en icing. Liwing visade klass och hittade Zetterberg som fick en bra träff med sin vassa bössa. Källgren kunde inte hålla trissan och Benker visade VIK:s förbättrade nätnärvaro och fixade 5-5.

Övertid mållös. Castonguay hjälte med klasstraff där han fick ner Dahlbom. Frycklund nära att bli hjälte med en i ribban.

SAMMANFATTNING

Härlig inramning och en actionfylld match. Svårt att klaga på underhållningen. VIK visade åter att man kan dansa med de stora elefanterna i serien.

AIK var bra i anfallszon, men faktiskt bitvis mänskliga i egen zon. VIK kanske väl kreativa i egen zon ibland, men spelar med hjärtat varje kväll. Källgren ibland olycklig i AIK-kassen.

Ringström vs. Castonguay. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIKs forecheck generade en hel del pucktapp hos AIK:s backar, samma var det mot Modo senast. Glädjande är att många spelare i VIK har tagit, och tar kliv. Men tittar man i tabellen just nu är det inte så rolig läsning.

Undertecknad är dock övertygad om att man kommer ta några placeringar längre fram om man kan hålla i och fortsätta utveckla detta spel.

Det är för dåligt betalt med 13 poäng på tio matcher. Detta när man har gjort bra prestationer i nio av dessa. Men sånt jämnar alltid ut sig i längden.

Kalle Östman går från klarhet till klarhet och leder trupperna. Börjar kännas mer och mer som en playmaker och allsvensk toppcenter. Att han inte fick börja säsongen i PP framstår nu som en gåta.

Östman fick spela hela 19.40 i afton, väldigt mycket för en forward. Nu när vi börjar se att Östman blir en verklig offensiv kraft att räkna med, kanske det är dags att bespara Östman från att slita häcken av sig i box play, och dessutom riskera skada att ligga i skottlinjen. Detta för en fräschare Östman i offensiven. Kanske tröttnar han något, och inte så konstigt.

Lindelöf tar plats och fick spela 25 minuter i afton! FOTO: RUNE ÅHLÉN

Lindelöf tar sig också. Gillade spelsinnet och modet då han försökte slå den svåra passningen till Wikman ren framför kassen i första perioden.

Skedung gör mycket bra och verkar växla upp. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Isac Skedung börjar också växa ut till en riktigt stark allsvensk toppcenter. Alltid med fart på benen och alltid initiativrik. Spännade att se den fortsatta utveckligen.

Fredrik Hetta är stark i kroppen även på denna nivå, orädd och nyttig. Svårfångad med sin aviga högerfattning. Växer ut till en viktig spelare i detta nu.

Wikman gjorde en kanonmatch och börjar hitta spelet till sin fart allt mer. 2-2-målet var ju en viljeprestation utöver det vanliga. Kan man bara fortsätta få in lite mer finess i Wikmans enorma speed och energi kan det bli hur bra som helst.

Benker är också på gång och har en del fina uppåkningar, och räddade poäng i afton då han stod bra planterad framför kassen och skyfflade in 5-5-pucken. Sist var han sen hjälte, då också i slutminuten mot Almtuna med sitt fina förarbete till segermålet då.

Liwing vs. Holm. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Appel fick spela då underpresterande Alex Younan inte fick byta om. Appel skötte sig helt okey och försökte spela enkelt.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Dahlbom i kassen då? På något sätt är en svaghet att utespelarna fortsatt är lite naiva ibland i egen zon. Man rensar inte tillräckligt aggressivt framför kassen, då är det inte lätt för Dahlbom. Som vid några mål i afton. Vissa backar slog för svåra passningar i egen zon i afton, bättre med sarg ut ibland.

I andra perioden räddade Dahlbom laget då AIK sköt 19 skott men gjorde bara ett mål. Samtidigt är frågan om han borde ha tagit Holms och Fernholms skott lite utifrån på plockhandssidan? TV-experten Erik Granqvist brukar ju prata om ”aktiv plock” och att hålla plocken lite högt. Vore kul att få något expertutlåtande på målen…

PUCKLIGAN

5. Kalle Östman

4. Isac Skedung

3. William Wikman

2.Sebastian Benker

1 Fredrik Hetta

 

5 svar

 1. Marko skriver:

  Bara och berömma VIK, starkt gjort och laget verkar lyfta sig med små steg under varje match. Det kommer att bli lite genomklappningar men måste säga att det ser helt godkänt ut efter förutsättningarna.

 2. VIKKS skriver:

  Kanon, som vanligt, att läsa bloggen, kul också att Rune åter har levererat bilder.

 3. Gurkan 63 skriver:

  Tycker det var en del billiga mål åt båda hållen . En mycket bra match vik reste sig hela tiden . Tycker det är hög moral i laget . Vist önskar man mera av vissa spelare men serien är lång och mycket kan förändras .

 4. Pavlo skriver:

  Stort frågetecken på Dahlbom och appel håller inte!! Erikssons slit bör dock nämnas 🙂

 5. Jocke skriver:

  Knappast expert men nä, inget av målen såg otagbara ut, helt fri syn och skott från sidan. Överlag lite svajig när han ger sig ut långt för att täcka mål, va flera gånger AIK va nära att åka runt kassen. Tyckte även Appel hade problem idag, nån stressig icing, en onödig puck out osv. Spelar inte lika lugnt som i ettan(förståeligt) O Beck, även om han bara spela 4 hade de också tungt, lyckas nästan alltid välja fel alternativ. Annars tycker jag alla spela bra, plus till Benker, Hetta, Lindelöf, Hassel o Jansson