VIK:s hederliga segerrecept höll även mot initialt energiskt & hungrigt Pantern då Hetta, J.J., Skinnars, Ringström och Benker & Co. levererade

Acke Ringström var stark igen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog sin tionde trepoängare på elva matcher under fredagskvällen i ABB Arena (någon form av klubbrekord, VIK-oraklet Bosse Wallin?). Pantern besegrades med 4-1 där VIK:s kondition och bredden, plus Ersson, åter var segervapnen.

VIK började bra. 21-11 (!) skott efter första perioden. Men gästerna var på bettet och kämpade ordentligt, för att få revansch för 10-3-matchen senast i pågarna var i Västmanland.

VIK var dock tunga och 1-0 kom i PP via backskott av Jonas Liwing efter 11 min. Förarbete Kalle Östman och Benker.

Men gästerna var ruskigt hungriga och kämpade in 1-1 efter bra spel andra halvan på första perioden. Frågan var om Pantern skulle orka åka så här i 60?

VIK fick det inte riktigt att stämma i andra perioden. Men bra byte av Acke & Co i box play. Pantern var kanske inte riktigt så energiska längre nu.

2-1 VIK kom efter en lysande andraassist av Skinnars, där han öppnande upp hela Panterns försvar med en ögon-i-nacken-passning till Skedung och hete Benker satte trissan i nättaket.

Ibland är det nästan bra att få box play om spelet inte flyter. Efter två PP för Pantern tände VIK till med flera kanonbyten som ledde till målet.

I tredje perioden försökte Pantern ta i några byten, men sedan verkade energin vara slut.

Acke Ringström glänste åter med sina fina händer och puckkontroll då han bröt ett uppspel. Acke sköt sedan så hårt att skicklige Volden inte kunde hålla den och Fredrik Johanssons var extremt påpasslig då han snabbt sidsteppade sin bevakare och lade in 3-1-pucken i tom kasse. Bra av domaren att inte blåsa för blockering där.

Fjärdekedjan levererade sedan åter ett klassmål då Fredrik Hetta rullade upp Pantern och öppet mål för Jesper Johansson och 4-1. Ridå Pantern.

SAMMANTANFATTNING

Pantern var verkligen på bettet denna match, så länge de orkade. Ersson tvingades till att göra några fina räddningar. Ersson är annars fantastisk då han med sitt spelsinne får de flesta räddningar att se lätta ut.

När ZBÖ-kedjan kanske inte hade sin bästa dag, även om den gode Östman – vann 16 av 23 tek – fixade en assist även i ikväll, klev istället andra fram och bjöd på offensiva delikatesser.

Liwing dundrade in ett skott från blå (1-0) och har nu finfina 4+13 för 17 poäng på 26 matcher. Det motsvarar 8+26 för 34 poäng över 52 matcher. Liwing är allstå på väg mot sin poängbästa säsong i den långa karriären.

Johans Skinnars i tredjekedjan visade sedan sin fina blick för spelet då han från egen zon gav Skedung och Benker en två-mot-etta där Skedung serverade Benker och 2-1.

I mina ögon gjorde Skinnars en av sin bästa matcher, inte så snabb eller stark, men börjar bli mer kreativ och skapar en del. Skinnars har kommit in HA-tempot lite mer nu.

Tredje målet var Acke Ringströms (som nyligen alltså var på läktaren tre raka), då den så puckskicklige backen skickligt fångade en passning, tog några skär och sköt ett hårt skott som inte Volden kunna hålla, returen i mål.

Sedan var det Hetta och Jesper Johansson som åter nätade. Bredden är total. VIK har fyra kedjor som verkligen har både offensiv kraft och kraft att spela hårt i 60 minuter, vilket få lag verkar kunna.

Gustav Lindberg har efter en lovande start försvunnit lite, men slår ju magnifika passningar och kanske skulle behöva in i PP snart för att få mer självförtroende.

Sedan har ju Patrik Zetterberg gjort det omöjliga, att ha 1-2 spetskedjor, men samtidigt lyckats få ihop en tredje- och fjärdekedja som både kan producera och jobba sönder motståndarna.

Så här bra och produktiv fjärdekedja har inte VIK haft så länge jag kan minnas.

Det talas väldigt lite om kondition och att orka klara att spela hårt en hel match i ishockeyn, har Harald Lückner & Co. någonsin tagit upp det? Men undertecknad, som själv sysslat med en av de mest fysiskt krävande sporterna som finns – motocross, vet hur varje liten procent extra man kan orka kan vara hela skillnaden.

VIK har uppenbarligen hittat nyckeln till att orka i 60 minuter. Detta plus bredden, spetsar, bredden av spetsar och ett starkt målvaktsspel gör VIK ett mycket svårslaget lag.

Lite tjatigt att skriva/läsa om, men vad ska en stackars uschlig skribent som en annan göra när segerreceptet ofta är detsamma?

PUCKLIGAN

5. Sebastian Benker – Otrolig fart hela tiden, skapade konstant grejer och 1+1 i afton. Kan vara smart att ha Benker i en tredjekedja där kravet på produktion inte är lika pressande.

4. Mikael Frycklund – Strödde perfekta flippmackor runt sig. Bland annat. Stod även upp för Ersson på ett bra sätt.

3. Samuel Ersson – Får det att se enkelt ut, såsom bara riktigt stora spelare kan göra med svåra saker.

2. Acke Ringström – Fint förarbete vid 3-1-målet. Även stark i box play/egen zon och rensade bra med klubban där. Bra uppspel hela tiden.

1. Jimmie Jansson – Väldig pondus och nära ett drömmål då han fintade sig helt ren men fälldes.

2 svar

 1. Jesper Å skriver:

  Senast Västerås var jämnare över fyra femmor måste vara tio år sedan då Slangen kamperade ihop med Stiffen och Rasmus Olheden. Dom producerade bra och regelbundet.

  Man ser ju oxå sköna likheter med hur laget var uppbyggt förra säsongen.
  Då våran fjärdelina fick igång produktionen bra.

  StorZ har en riktigt bra och tydlig bild med hur han vill bygga ett lag. Om man ser till vilka spelartyper han värvat och att det är spelare som stog på tröskeln till att ta nästa kliv i karriären.

  Fingertoppskänsla ( Z var ju en väldigt duktig spelare själv) och bra kommunikation med Thomas i laguppbyggnaden har varit en nyckel.

 2. Pelle skriver:

  Komiskt hur man ser på det här med puckligan, egentligen skulle man väl vilja dela ut de till hela laget senaste 15 matcherna men innan jag läste din artikel tyckte jag att Ersson, Benker, Skinnars(hans klart bästa match), Jansson, Ringström skulle ha, sen ser man att du har samma. Hade nog valt Hetta, Johansson(vilken som), Lindelöf eller Liwing istället för Frycken. Men men, kan ju inte va överens om allt.