Viktigaste segern i mannaminne bärgades tack vare Lihagen, Lundberg & Co.

Lihagen åter i ABB Arena i höst? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Den viktigaste segern på kanske 20 år bärgades i Huddinge på tisdagskvällen. Vågar inte ens tänka på vad en förlust inneburit. VIK vann med 3-2. Nu har man fem poäng efter två svåra bortamatcher och en hemma, ok start ändå.

Svag start och 1-0 ganska tidigt i power play för Huddinge. Även ganska svag domarinsats inledningsvis som missade farlig överkörning blindside på Gråhns av Erik Rosén (borde bli några matchers avstängning).

VIK jobbade sig dock in lite i matchen ledda av Lihagens och Frycklunds enheter. Lihagen visade sedan äntligen sin klass då han snappade upp en felpass av Jonason och beslutsamt tog sig fram och prickade in 1-1 18.00.

Även bra gjort av Svedlund före Gråhns 1-2-mål precis minuten senare. Tavla av Lundström i kassen.

Andra perioden ägde VIK i stora stycken vilket skotten 20-4 vittnar om. Men klena avslut och 2-2 istället då Edström och Jansson inte var lysande i egen zon. VIK tappade luften efter det målet.

I sista perioden drabbades VIK nog av kvalfrossa och Huddinge snurrade friskt. Men, som sagt, med en målvakt som Henrik Lundberg är inget omöjligt.

Mitt i Huddingepressen slog Lihagen en fin passning till Berg, som i sin tur droppade snyggt till Jansson, och på Janssons skott vispade Berg in returen, fjärde målet totalt för Jonte!

Resten var en lång pina då Huddinge spelade riktigt bra och tryckte ner VIK. Men VIK kämpade heroiskt och verkade stärkta av att ha krutpaketet Douglas Alenbring tillbaka som sheriff i egen zon.

SAMMANFATTNING

Någorlunda jämn första period. Sedan turades lagen om att köra över varandra i andra och tredje. Huddinge är bra framåt men har några kantiga backar.

VIK svajade åter spelmässigt men hade denna gång för en gångs skull lite flyt framåt och fick några enkla mål. VIK har ju jobbat ihop till lite flyt i jämna matcher och sånt jämnar alltid ut sig i längden.

Måste verkligen berömma Niklas Lihagen som äntligen steppade upp. +3 och en fin assist och ett elegant mål. Kan den store få en boost av denna insats är mycket vunnet.

Även Mikael Frycklund var riktigt bra återigen. En av få som kan transportera pucken och som vågar hålla i den. Just att våga hålla i pucken är en nyckel mot dessa ettanlag som inte är så bra i egen zon.

Kedjan med Fish, Davidsson och Johansson var dock ingen hit utan blev tillbakapressade i för många byten. Fish spelar långt under sin förmåga, undrar vad det kan vara.

Eftersom laget föreföll ganska trötta i tredje är det kanske läge att kasta in några från J20 nu när Jonsson och Gråhns utgick. Man behöver verkligen snabbt få in Bergman och Persson i laget igen, för i afton var det tunt med folk framåt.

Backarna hade det tufft även denna match att få pucken ur egen zon. Det är emellertid svårt att möta lag som spelar utan press och bara tokkör och tycker dessa matcher är det roligaste de gjort – samtidigt som detta är ett rent helveteskval för VIK.

På något sätt inbillar jag mig ändå att tiden talar för VIK i detta kval, nu när man tog sig igenom nålsögat och tog tre poäng här. Matchrosten lär vara i princip borta nu och denna seger gav lite arbetsro faktiskt. Ettanlagen har som bekant matchat hårt och länge.

Dessutom väntar seriens klart sämsta lag, Visby, hemma på torsdag. En seger där är inte helt osannolik och då kan saker och ting börja släppa på allvar förhoppningsvis. För släppa spelmässigt behöver det noga göra…

PUCKLIGAN

5 Henrik Lundberg

4 Niklas Lihagen

3 Mikael Frycklund

2 Jonte Berg

1 Douglas Alenbring

7 svar

 1. Peter J skriver:

  Håller med om att Fish inte varit bra på länge. Helt menlös och ofarlig, bättre att låta en junior spela

 2. Marcus skriver:

  Varför satte man inte in lagets klart bästa tekare, Lihagen vid tekningen i egen zon i slutminuten? Snudd på tjänstefel.

  Hoppas anspänningen hos spelarna släpper nu, finns ett gäng spelare i Vik som presterar flera nivåer under sin kapacitet

  • Pelle skriver:

   Tänkte samma sak. CO är verkligen lika usel coach som tränare. 30 sek kvar av matchen. Tekning i VIK:s zon efter Frycklunds utvisning. Huddinge är sex mot fyra. Då blir ju tekningen superviktig. Då är Freddan som brukar förlora massor av tek förstetekare. Han plockas bort och då är Berg plötsligt den som skall teka. Då kan man ju räkna ut på förhand att det blir en ren tekningsvinst för Huddinge. I ett sånt här läge måste man åtminstone få en oavgjord tekning så man kan undvika ett rent skottläge.

   Jag har tyckt länge att Lihagens tekningar måste utnyttjas bättre. Han bör teka så ofta det går. Sen kan han åka och byta efter vunnen tekning om det inte är hans byte och möjlighet finns.

 3. Miko skriver:

  Vilken livsviktig seger. Starkt att kunna resa sig och vinna efter den tunga förlusten mot Troja. Det kommer att bli ångest in i det sista. Känns som att det bara är Visby som är avsågade och att Troja har kopplat greppet om första platsen, i övrigt vidöppet. Om jag får spekulera fritt så tror jag att Vik, Södertälje och Kristianstad kommer att göra upp om den andra platsen. Huddinge tror jag blir avsågade snart. Nu hoppas jag att laget kan spela ut och ta tre poäng i nästa match mot Visby som sett till antal mål de släpper in är svaga defensivt. Tror nog Vik kan utnyttja det. Publiken kommer nog att göra sitt på torsdag, och jag tror nog spelarna återgäldar det genom en vinst. Men vilken nagelbitare denna serie kommer att vara in i det sista.

 4. Freddan skriver:

  Gurkan, nämn gärna 5 spelare som inte förstått att det är ”med hjärtat man vinner matcher”? Vilket väl innebär att de inte försöker och gör sitt bästa?

  Är uppriktigt nyfiken på ditt svar.

  • Gurkan 63 skriver:

   Hej Freddan
   Min upplevelse /känsla är att det finns spelare i truppensom inte har hjärta för klubben och som inte gör sitt . Din fråga var att plocka ut fem spelare . som svar kan man säga så hära om flera av spelarna spelade som Gråhns att helhjärtat gå in i närkamper ge sitt i varje byte då spelar man med stort hjärta fast man inte har teckninken så slänger man dig om i närkamper. Det finns större spelare i vik som ger upp så fort man blivit av med pucken . Men synen är olika och vi ser och få tycka som vi vill . Vissa spelare ger allying i varje match vissa inte tyvär , hoppas att du är nöjd med svaret och att vik ordnar det hära till slut.

 5. Gurkan 63 skriver:

  kul med en seger ,men ingen idé att slappna av för det är inte klar ännu. kul att se Alenbring vilken energi killen har , han har förstått att det är med hjärtat man vinner matcher på , tänk om flera kunde förstå det….